H Μαντόνα από τα Πετράλωνα
9.10.2008 
Πότε και πώς ήρθε η Μαντόνα στην Αθήνα; Πόσες μέρες πριν από τη συναυλία της; Πού κατέλυσε; Τι έφαγε; Με ποιον τσακώθηκε και πόσα χαστούκια του έδωσε; Οι ρεπόρτερ των εκπομπών και των εντύπων (καλόπιστης, πάντα) κοινωνικής κριτικής (ευδοκιμεί το είδος στην Ελλάδα) έψαχναν εναγωνίως για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα σενάρια που κυκλοφορούσαν. ΄Αλλος ισχυριζόταν ότι η σταρ της ποπ θα διακτινιζόταν στο ΟΑΚΑ από χωριό του Θιβέτ όπου καταφεύγει για να διαλογιστεί πριν από κάθε συναυλία της. ΄Αλλος ότι θα ερχόταν με ιπτάμενο δίσκο – ως γνήσια απόγονος των Τζεντάι ή ως το πιο λαμπερό αστέρι του (μουσικού) γαλαξία μας – ο οποίος θα προσγειωνόταν στην ειδικά διαμορφωμένη ταράτσα της «Μεγάλης Βρεταννίας». ΄Αλλος ότι θα έμπαινε στα σύνορα μεταμφιεσμένη σε γεωργιανή πόρνη ή πλύστρα (για να αποφύγει τα αδιάκριτα φλας) και θα φιλοξενούνταν στο σπίτι της κολλητής φίλης της Anna Vissi (προς μεγάλη απογοήτευση της Despina Vandi). Και άλλος ότι απλώς δεν θα ερχόταν: Επειδή η Μαντόνα δεν βγαίνει ποτέ από την αγκαλιά του Γκάι Ρίτσι. Ποια ήταν εκείνη που το φιλοθέαμον κοινό θα καλούνταν να αποθεώσει στην πολυαναμενόμενη συναυλία της... Μαντόνα; Μία από τις σωσίες της. Αυτό το τελευταίο διαψεύστηκε με τις πρώτες νότες που ακούστηκαν: Μόνο η ορίτζιναλ Μαντόνα τραγουδάει τόσο κακά.

 
Το θέμα μας πάντως δεν είναι πώς (δεν) τραγουδάει η... τραγουδίστρια. Εξάλλου, Μαντόνα ήταν και πέρασε. Το θέμα μας, εν προκειμένω, είναι ότι κανείς δεν έμαθε με σιγουριά τίποτε για τις κινήσεις της κατά την εδώ παραμονή της. Τι σημαίνει αυτό; ΄Οτι και η Μαντόνα να είσαι, αν θέλεις να μη σε πάρουν είδηση, δεν σε παίρνουν. Το έχουν αποδείξει και άλλες διασημότητες, οι οποίες περνάνε από την Ελλάδα, περπατάνε δίπλα μας στους δρόμους της Αθήνας, απλώνουν τις πετσέτες τους κολλητά με τις δικές μας σε κάποια από τις παραλίες μας, τρώνε στο απέναντι τραπέζι μας και εμείς δεν τις παίρνουμε είδηση. Κυρίως δεν τις παίρνουν είδηση οι φωτογράφοι και οι δημοσιογράφοι που σκοτώνουν για μία φωτογραφία της Τζένιφερ ΄Ανιστον να τρώει μπαρμπούνια με το χέρι, της Λετίσια της Ισπανίας να λιάζεται χωρίς στηθόδεσμο, της Αντζελίνας Τζολί να χαστουκίζει τον υιό της Μάντοξ επειδή άφησε το χαβιάρι του, της Φέι Ντάναγουεϊ (η οποία έχει αρχίσει να μοιάζει επικίνδυνα με την Ντόλι Πάρτον) με το... νέο της πρόσωπο. Ουκ ολίγοι σταρ μάς προτίμησαν για τις διακοπές τους και το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς να τους συναντήσουμε πουθενά. Καταφέρνοντας, δηλαδή, να διαφυλάξουν την προσωπική ζωή τους από τις κάμερες, πράγμα εντελώς αδύνατον, ως φαίνεται, για τους εγχώριους σταρ.

 
«Είναι πολύ δυσάρεστο να μην μπορείς να κάνεις βήμα χωρίς να σε κυνηγάνε οι φωτογράφοι» δήλωσε τις προάλλες μία από τις διασημότητες των επτά μηνών (όσο διαρκεί μία τηλεοπτική σεζόν), η οποία αντί να πηγαίνει καθημερινά γονατιστή στη Μεγαλόχαρη και να την ευχαριστεί που τη μετέτρεψε από το απόλυτο τίποτα (που ήταν) σε εξώφυλλο στο «Σταυρολύνω», στο «Σταυροδένω», στο «Σταυροσηκώνω» κτλ., αισθάνεται πολύ πιεσμένη «που δεν μπορώ πια να έχω ιδιωτική ζωή, να βγω έξω σαν άνθρωπος». Για δες που ολόκληρη Μαντόνα καταφέρνει να κρύβεται, ενώ η Μαντόνα από τα Πετράλωνα δεν μπορεί να κάνει βήμα χωρίς να την ξετρυπώσουν οι κάμερες!

 
Παρόμοια στιγμιότυπα, με πολλές διαφορετικές πρωταγωνίστριες, στα εξώφυλλα των κουτσομπολίστικων περιοδικών: Ο φακός του παπαράτσο έπιασε εντελώς τυχαία την τραγουδίστρια των μεγάλων επιτυχιών «Παράτα με και κράτα με» και «Για την αγάπη ενός πάντα» να πηγαίνει τις κόρες της στο σχολείο. ΄Οπου η σταρ, στις επτά το πρωί, εμφανίζεται μπογιατισμένη σαν αναγεννησιακό φρέσκο, ντυμένη με ό,τι τελευταίο κυκλοφορεί στις μπουτίκ του Μιλάνου και μέσα στα τρελά κέφια! Πώς είναι οι άλλες μανούλες, που τρέχουν να προφτάσουν, απεριποίητες, με την τσίμπλα στο μάτι, αναθεματίζοντας τη μαύρη τους τη μοίρα; Καμία σχέση. Ο αδιάκριτος φακός έπιασε και την ανερχόμενη... κλαίει-mate του μήνα Τζίνα Βυζούμπεη να κάνει ηλιοθεραπεία γυμνή στην πισίνα του σπιτιού της στους Θρακομακεδόνες μαζί με το αγαπημένο της τσιουάουα Τάμτα. Η νεαρά Βυζούμπεη δήλωσε εξοργισμένη για την αδιακρισία και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, δεν μας εξήγησε όμως γιατί μέσα σε πέντε λεπτά (όσα χρειάζεται για να τραβήξεις στη ζούλα μερικές φωτογραφίες) άλλαξε έξι τάνγκα, τρία χτενίσματα και τέσσερα φιογκάκια στο κεφάλι της Τάμτα. Μήπως επειδή ο παπαράτσο δεν ήταν καθόλου παπαράτσο παρά πληρωμένος φωτογράφος στον οποίο πόζαρε με σκοπό να διοχετεύσει η ίδια τις «απαγορευμένες» φωτογραφίες στην αγορά;

 
Το παιχνίδι της διασημότητας στην Ελλάδα γίνεται άτεχνα. ΄Ολες αυτές οι προκάτ (δήθεν αδιάκριτες) φωτογραφίσεις και αποκαλύψεις-βόμβες είναι απλώς γελοίες. Τεχνάσματα που δεν πείθουν κανέναν στοιχειωδώς σκεπτόμενο άνθρωπο. Και οι εγχώριοι σταρ είναι για γέλια όταν πασχίζουν να μιμηθούν συμπεριφορές των ξένων... συναδέλφων τους. Η έγκυος Γωγώ Μαστροκώστα προσπαθεί ενοχλημένη (!) να αποφύγει τον φακό – ακολουθώντας το παράδειγμα της εγκύου Τζούλια Ρόμπερτς; – όταν το μόνο που μπορεί να κάνει για να υπάρχει είναι να ποζάρει σε αυτόν τον φακό. Η Despina Vandi προσπερνά σιωπηλή τους δημοσιογράφους (που συνωστίζονται για να τη ρωτήσουν ό,τι πιο ανώδυνο και ανόητο), κρύβοντας να μάτια της πίσω από τεράστια γυαλιά ηλίου και φορώντας το πιο ξινό ύφος της, ρέπλικα της (αντιπαθέστατης) Βικτόρια Μπέκαμ. Η Ελένη Μενεγάκη βαφτίζει την κόρη της μπροστά στις κάμερες και οι δημοσιογράφοι σχολιάζουν τα της τελετής σαν να αναφέρονται τουλάχιστον στη βάφτιση της διαδόχου του θρόνου. Η Μιμή Ντενίση προβάλλει τον γάμο της εξαντλητικά, δηλώνοντας ότι ο κόσμος (δηλαδή εμείς) θέλαμε πάρα πολύ να τη δούμε να παντρεύεται και να χαρίζει έναν πατέρα στην κόρη της. Δεν ξέρω εσείς, εγώ όμως κάθε βράδυ δεν έκλεινα τα μάτια μου αν δεν προσευχόμουν υπέρ αποκαταστάσεως της Μιμής. Δεν με πιστεύετε;
 
Η Μαντόνα ήρθε, έκανε τη δουλειά της και απήλθε. Το ίδιο είχε κάνει μερικούς μήνες πριν η Μπγιορκ. Το ίδιο έκανε τις προάλλες και η Τζένιφερ Λόπεζ. Μας αρέσουν δεν μας αρέσουν, με τα υπέρ τους και τα κατά τους, οι κυρίες είναι επαγγελματίες. Δεν σέρνονται, καλπάζουν προς την προσωπική τους δόξα, η καθεμία με τα ταλέντα και τις αδυναμίες της. Και αφήνουν πίσω τους, μέσα στη σκόνη, όλες τις μίζερες εγχώριες φιλόδοξες ρέπλικές τους να παλεύουν να υπάρξουν, υποκρινόμενες ότι είναι κάτι πολύ πιο σπουδαίο από αυτό που στη πραγματικότητα είναι, αρνούμενες να δουν (και να σεβαστούν) τα πραγματικά όριά τους αλλά και τα όρια της (λαϊκής) αγοράς μέσα στην οποία κινούνται. Σκηνοθετώντας μόνες την καριέρα και τη ζωή τους, άτεχνα και υστερικά. Με τέτοιες εγχώριες Μαντόνες, πώς να μην εκτιμήσεις τη Μαντόνα; Και ας τραγουδάει σαν γατί.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Τα ταξίδια των ανθρώπων
› 
Εκεί… ψηλά στον Παρνασσό
› 
Ψωνίζω, άρα υπάρχω;
› 
Από το «Ποσειδώνιο» στο Σαν Ρέμο
› 
Τα φυτά που μιλάνε
© ΙΣΤΟΣ 2024
Κοσμάς Βίδος
Ο Κοσμάς Βίδος γράφει και (όποτε μπορεί) ταξιδεύει.
« Bloggers