Εκπαιδεύοντας τους μασκοφόρους του μέλλοντος
26.3.2009 
Κατά το «δικό σας!», που λένε οι αστέρες του λαϊκού τραγουδιού όταν φτάνει το δύσκολο ρεφρέν στρέφοντας το μικρόφωνο προς τους σουρωμένους θαμώνες και αφήνοντάς τους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Δικό σας (και) το Κολωνάκι, λεβέντες. Δικό σας όλο το κέντρο της πόλης: σπάστε τις βιτρίνες, κλέψτε τα εμπορεύματα, ξηλώστε τα πεζοδρόμια. Παρεμπιπτόντως, αν πετύχετε στο καταστροφικό πέρασμά σας την κυρία Ανανιάδου, που πίκρανε μπαμπέσικα τη θεία Ιουλία όταν – δήθεν τυχαία – αποκάλυψε κατά τη διάρκεια του «κατ' έτους παγωτού» της ΕΚΚΑ (Ενώσεως Κυριών Κάτω Αχλαδοκαμπίτσας) την πραγματική ηλικία της, ρίξτε της μια μολότοφ εκ μέρους της θείας. Και συνεχίστε ανενόχλητοι τις λεηλασίες. Διαβολικά άτακτοι μαθητές σε ένα μεταμοντέρνο και υπερακραίο μοντεσοριανό σχολείο, όπου δικαιούσαι ακόμη και να σουβλίσεις τον δάσκαλο, αν σου έρθει ξαφνικά η διάθεση. Είναι το κράτος που σου δίνει το ελεύθερο να μη σέβεσαι τον δάσκαλο, να μη σέβεσαι τον διπλανό σου, να μη σέβεσαι τον εαυτό σου, να μη σέβεσαι κανέναν. Είναι το κράτος που σου επιτρέπει – για να μην πω σε σπρώχνει – να επιβάλεις τον δικό σου νόμο και να μετατρέψεις την περιουσία των άλλων σε ερείπια, σε στάχτη. Είναι το κράτος που σου επιβάλλει σκόνη και θρύψαλα να τα κάνεις όλα και να γίνεσαι και εσύ μαζί του. Σπάσε, λοιπόν, χωρίς φόβο. Με πάθος. Μη σταματήσεις μπροστά σε τίποτε. ΄Ετσι κι αλλιώς με το που θα φύγεις από τον τόπο του ρημαδιού – ρημάδι και εσύ, ερείπιο της ζωής, αλλά δεν το ξέρεις – δεν θα φέρεις καμία ευθύνη. ΄Αλλοι θα μαζέψουν και θα πληρώσουν τα σπασμένα. Ποιοι; Θέλει και ρώτημα; Οι ιδιοκτήτες τους. Δικά τους είναι, ας τα πρόσεχαν. Πώς; ΄Αλλη ερώτηση;


Μετά την άλωση από τους κάφρους με τα μαγιό της comme il faut Μυκόνου του Ζάχου Χατζηφωτίου (πόσες φορές δεν βγήκε στα κανάλια για να θρηνήσει την κατάντια της;), τώρα αλώθηκε από τους κάφρους με τις μάσκες (το μαγιό δεν ενδείκνυται για πλιάτσικο σε καταστήματα της Σκουφά, εκεί πρέπει να είσαι πιο ευπρεπώς ενδεδυμένος) το Κολωνάκι της Ματούλας. Κάθονται στα παράθυρά τους οι παλιές Αθηναίες, φίλες της θείας Ιουλίας «αλλά πολύ μεγαλύτερές μου, αγόρι μου», και παρακολουθούν την πλατεία που κάποτε τη μαγάριζαν μόνο τα περιστέρια, με τις καυστικές κουτσουλιές τους, να στενάζει κάτω από βέβηλα αθλητικά παπούτσια. Παπούτσια με αερόσολες, για να τρέχεις με άνεση και στυλ όταν σε κυνηγάνε οι αστυνομικοί χωρίς να φοβάσαι μικροτραυματισμούς. Αν και η ΕΛ.ΑΣ. όλο και λιγότερη σημασία δίνει σε ταραξίες όπως εσύ. Σας σνομπάρει; ΄Οχι, είναι απασχολημένη και με τη φύλαξη της ομάδας Εξαρχειωτών που τόλμησε να φυτέψει δέντρα στο πρώην πάρκινγκ της Ζωοδόχου Πηγής... Εκεί ξημεροβραδιάζονται τα όργανα, μην τυχόν και φυτευτεί στη λούφα και καμιά νεραντζιά. Γιατί οι νεραντζιές, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη αποκαθήλωσή τους στην οδό Κανάρη, έχουν ανακηρυχθεί από τον δήμαρχο πρασινάδες non gratae (μια φήμη, που εξηγεί την αντιπάθειά του, τον θέλει μπουχτισμένο από το γλυκό νεράντζι που τον κερνούσε με το ζόρι μια θεία του στα μικράτα του).


Κάτω οι νεραντζιές λοιπόν, κάτω και τα σιροπιαστά νεραντζάκια τους, ζήτω οι μολότοφ – που δεν έχουν και ζάχαρη, οπότε δεν παχαίνουν. Αληθεύει ότι ο νέος υπουργός Παιδείας σκοπεύει να εντάξει στο σχολικό πρόγραμμα μάθημα για την παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών; Από το να μαθαίνουν τα παιδιά μας τις τεχνικές από σκιτζήδες, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, καλύτερα να τους τις διδάσκει το κράτος. Νέες γενιές μασκοφόρων από άριστα εκπαιδευμένους καθηγητές, σκέφτεστε κάτι καλύτερο; Γιατί η σωστή βόμβα θέλει την τέχνη της. ΄Οπως και το σωστό σπάσιμο βιτρίνας (μήπως να θεσπιστεί και τέτοιο μάθημα;). Η μαγκιά είναι πώς να ρίξεις κάτω όλο το τζάμι (τέρμα στα ραγίσματα που προκαλούν οι ατζαμήδες) αλλά και να μην τραυματιστείς. Πρέπει δηλαδή τα θραύσματα να πέσουν μέσα στη βιτρίνα του καταστήματος, όχι στο πεζοδρόμιο. Ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι. ΄Ολα εξαρτώνται από την κλίση του λοστού, τη στάση του σώματος εκείνου που τον κρατάει, τη δύναμη με την οποία θα βρει το σίδερο το γυαλί αλλά και τη φορά του ανέμου – ο σωστός βάνδαλος ενημερώνεται από την Πετρούλα προτού βγει παγανιά... Μιλάμε για ολόκληρη επιστήμη. Και επιτέλους, αφού το κράτος δεν μπορεί να αποτρέψει τους βανδαλισμούς, ας εκπαιδεύσει τους βανδάλους, ώστε  να τους κάνουν όσο καλύτερα μπορούν. Γίνεται που γίνεται η δουλειά, ας είναι σωστή!


Η θεία Ιουλία επιμένει ότι τις πρόσφατες φασαρίες στο Κολωνάκι τις προκάλεσαν μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Τζαμάδων. «Ξέρεις, καλή μου, τι λεφτά βγάζουν αυτοί με κάθε βιτρίνα που αντικαθιστούν;» την άκουσα να λέει τις προάλλες στο τηλέφωνο. «΄Εχουν κάθε συμφέρον να πέφτουν καθημερινά κάτω όλες οι τζαμαρίες της Αθήνας, και δη του Κολωνακίου. Θέλει και ερώτημα; Γιατί εκεί τις χρεώνουν πιο ακριβά. ΄Ιδιο είναι να αλλάζεις τζάμια σε μαγαζί με κινέζικα τσίτια και ίδιο σε έναν Αεράκη;». Περί μεταξωτών βρακιών η κουβέντα. Και τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους... κουκουλοφόρους. ΄Οπως εκείνους που εμφανίστηκαν τις προάλλες από το πουθενά, διέλυσαν τη Σκουφιά και επέστρεψαν εκεί από όπου είχαν έρθει. Αυτό ήταν τέχνη! Βανδαλισμός υψηλού επιπέδου, όπως φάνηκε από τις κάμερες που κατέγραψαν τα ενσταντανέ. ΄Η να τα πω εικαστικό happening; Πιο κόσμιο ακούγεται. Πώς έβγαιναν κάποτε κάτι εικαστικοί και εκτόνωναν την οργή τους σπάζοντας καρπούζια, πεπόνια, καρύδια, και εγώ δεν ξέρω τι άλλο φρούτο ή ξηρό καρπό, στη μέση των δρόμων, στο όνομα της υψηλής τέχνης; Βγαίνουν τώρα άλλοι οργισμένοι... καλλιτέχνες και ελλείψει καρπουζιών – δεν τα ευνοεί και η εποχή – σπάνε βιτρίνες.


Το άλλο το μάθατε; Θα τοποθετηθούν φωτεινές πινακίδες στους δρόμους, σαν αυτές που ενημερώνουν τους οδηγούς για την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Οι οποίες θα υποδεικνύουν στους περαστικούς τρόπους διαφυγής σε περίπτωση που πλησιάζουν σε περιοχή όπου έχουν εμφανιστεί γνωστοί-άγνωστοι: «Σκουφά κλειστή λόγω κουκουλοφόρων, Σόλωνος κλειστή λόγω μολότοφ, Ακαδημίας κλειστή λόγω έργων για το φυσικό αέριο. Για ασφαλή άφιξη στην πλατεία Κολωνακίου προτιμήστε την Easy Jet – στους πολύτεκνους γίνεται έκπτωση». Οπότε, για το συμφέρον σας, να κάνετε πολλά παιδιά! Πολλούς μασκοφορεμένους γνωστούς-αγνώστους έτοιμους να υπηρετήσουν (δηλαδή να διαλύσουν) τη μητέρα-πατρίδα. Το κράτος θα τους εκπαιδεύσει άριστα για αυτό. Και εσείς θα έχετε κάνει το καθήκον σας ως πολίτες... Με βρίσκετε ακραίο; Που είπαμε ότι μένετε, να σας στείλω μερικά παλικάρια να σας εξηγήσουν τι εστί θηρίο ενήμερο; Τζαμαρίες διαθέτετε; Αυτοκίνητο; Τα έχετε ασφαλίσει για βανδαλισμό ή θα τα πληρώσετε όλα από την τσέπη σας; Δεν τα έχετε ασφαλίσει. Μα, που ζείτε εσείς; Εκτός αναρχίας;
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Τα ταξίδια των ανθρώπων
› 
Εκεί… ψηλά στον Παρνασσό
› 
Ψωνίζω, άρα υπάρχω;
› 
Από το «Ποσειδώνιο» στο Σαν Ρέμο
› 
Τα φυτά που μιλάνε
© ΙΣΤΟΣ 2024
Κοσμάς Βίδος
Ο Κοσμάς Βίδος γράφει και (όποτε μπορεί) ταξιδεύει.
« Bloggers