Ο νέος Τζέιμς Μποντ έχει κάτι το παλλαϊκό. Την ανδρική κομψότητα κατά τα κλασικά πρότυπα. Δηλαδή καλοραμμένο κοστούμι, άψογους τρόπους και τόνους αυτοπεποίθησης. Κι επειδή ζούμε σε μια εποχή όπου το κλισέ «καθαρόαιμο αρσενικό» εκλείπει, η μόδα το αναζητά και το αναδεικνύει σε τάση πρώτης γραμμής. Αυτές και άλλες σκέψεις προέκυψαν από το ξεφύλλισμα ξένων και εγχώριων περιοδικών που αφιερώνουν σελίδες στη βιομηχανία του lifestyle του πράκτορα 007.
Louis Vuitton
Σκέψη 1η: Οι στυλάτοι άνδρες των ‘50s και των ‘60s αναστήθηκαν. Υπαίτιοι είναι ο πράκτορας της βρετανικής κατασκοπείας 007, κάποιοι αμερικανοί διαφημιστές της εποχής του JFK, πρωταγωνιστές της σύγχρονης αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Mad Men» και ο Αλέν Ντελόν του τότε. Ο άνδρας του σήμερα αναζητά στις γκαρνταρόμπες τους τα κομμάτια που χαρακτηρίζουν τη δική του σύγχρονη εμφάνιση.
Το 1952 ο ΄Ιαν Φλέμινγκ στο πρώτο του μυθιστόρημα για τον πράκτορα 007 Τζέιμς Μποντ, στο «Καζίνο Ρουαγιάλ», περιέγραψε τον ήρωά του με τα χαρακτηριστικά ενός άγγλου τζέντλεμαν. Ο Φλέμινγκ, ως μετρ της στυλάτης περιπέτειας, έδωσε έμφαση στο ίσιο σακάκι με το λευκό πουκάμισο και τη στενή μαύρη μεταξωτή γραβάτα για όλες τις ώρες, στο κοστούμι από μαυρόασπρο πιε ντε πουλ καρό για ορισμένες περιστάσεις, στο σμόκιν για τις επίσημες εμφανίσεις και στην απόχρωση του ναυτικού μπλε ως την αγαπημένη απόχρωση του Μποντ. Αυτές τις παραμέτρους κράτησε και ο τεξανός σχεδιαστής Τομ Φορντ για να ντύσει τον Ντάνιελ Κρεγκ στην τελευταία περιπέτεια του 007 «Quantum of Solace». Μάλιστα οι φήμες λένε ότι έβαλε και δέκα εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει το μονοπώλιο σε όλα τα ρούχα που θα φορούσε ο πρωταγωνιστής στην ταινία. Και έτσι δημιουργήθηκε ο υπέρκομψος πράκτορας με τα 300 κομμάτια, όλα ραμμένα και φτιαγμένα στα μέτρα του, κοστούμια, πουκάμισα, πλεκτά, γραβάτες, αξεσουάρ ακόμη και γυαλιά ηλίου ειδικά γι’ αυτόν. «Ο Μποντ είναι ένας χαρακτήρας ιδιαίτερα κλασικός και κομψός, που έχει το χάρισμα μιας ισχυρής προσωπικότητας», σημειώνει ο Τομ Φορντ για το στυλ που δημιούργησε.
Σκέψη 2η: Η επίσκεψη στα κλασικά κομμάτια γίνεται με φρέσκια ματιά. Μάλλινες ζακέτες με κόψιμο «V», άλλες πιο σπορ με πλεκτό γιακά και δερμάτινα κουμπιά, το κοστούμι σε στενή γραμμή με τη στενή μαύρη γραβάτα και το λευκό πουκάμισο, το παπιγιόν, το τουίντ παλτό, το σακάκι με το γιακά σμόκιν. Όλα αυτά κυριαρχούν στις φετινές συλλογές των σχεδιαστών, οι οποίοι φαίνεται να ανακαλύπτουν στους άνδρες του παρελθόντος τη φύση του πραγματικού άνδρα, ο οποίος με την αψεγάδιαστη, ατσαλάκωτη εικόνα του και τα κοστούμια του δηλώνει ότι είναι συνεπής, υπεύθυνος, έτοιμος για δουλειά εμπνέοντας εμπιστοσύνη.
«Σε ό,τι έχει να κάνει με το ανδρικό στυλ, νομίζω ότι θα δούμε να επιστρέφει το κλασικό κομψό ντύσιμο», προβλέπει ένας άλλος γνώστης, ο Τζόρτζιο Αρμάνι. «Αυτό γίνεται επειδή ο κόσμος θέλει να αγοράζει ρούχα που έχουν διάρκεια. Γι’ αυτό το λόγο, κάνει ένα είδος επένδυσης. Στον δικό μου τρόπο σκέψης τα ρούχα και τα αξεσουάρ πρέπει να αποπνέουν περισσότερο στυλ παρά εφήμερη μόδα και να έχουν μια διαχρονική σοφιστικέ ποιότητα. Και όχι να είναι “σκλάβοι” σε περαστικές τάσεις».
Burberry Louis Vuitton
Σκέψη 3η: Ο Αλέν Ντελόν, ο Στιβ Μακουίν και ο Πολ Νιούμαν, εκτός από καλοί ηθοποιοί, υπήρξαν μοντέλα του ανδρικού στυλ. Ο άνδρας με την αυτοπεποίθηση και το ψύχραιμο βλέμμα του Αλέν Ντελόν στις ταινίες «Σαμουράι», «L' Eclisse», «Plein Soleil» έδωσαν το υλικό για να μελετήσουν οι σχεδιαστές των συλλογών Versace και Louis Vuitton τι μπορεί να σημαίνει cool ανδρικό ύφος. Κι έδειξαν μια λεπτή σιλουέτα που κινείται άνετα μέσα σε ίσια κοστούμια με στενά πέτα ή με σπορ ζακέτες με πλεκτό γιακά πάνω από λευκά πουκάμισα. Ο αμερικανός σχεδιαστής Μάικλ Κορς φάνηκε εντυπωσιακά επηρεασμένος από τους «Mad Men» και την ατμόσφαιρα των αρχών της δεκαετίας του '60 που βγάζει η σύγχρονη τηλεοπτική σειρά.
Σκέψη 4η και φαρμακερή: Οι έλληνες άντρες αν είναι νέοι ντύνονται σαν τον Μπέκαμ όταν πάει στο σούπερ μάρκετ. Δηλαδή με αθλητικά παπούτσια, ξεφτισμένα τζην παντελόνια με μπαλώματα και χοντρές αγκράφες, και μπλούζες με κουκούλες. Κι όταν έχουν παραπανίσια κιλά και στρογγυλά μάγουλα θεωρούν ότι τα κοστούμια τύπου «άγγλος τραπεζίτης» θα καλύψουν την ατέλεια.
Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει μόδα α λα Τζέιμς Μποντ και πόζα πλέι μπόι των ‘70s χωρίς άνδρες ποιητές, ροκ σταρ και cool guys. Αυτά τα όμορφα μαύρα εφαρμοστά ζιβάγκο που ταιριάζουν με μαύρα τζην κηρωμένα παντελόνια και μποτάκια από φθαρμένο δέρμα ντύνουν κοιλαράδες που κάνουν «αντίσταση» από την μπάρα ενός ξενυχτάδικου, αραδιάζοντας ιδεολογίες της φτηνής βότκας και του νοθευμένου ουίσκι. Sorry, αλλά όλες οι γυναίκες που ντύνονται, στολίζονται και στερούνται άλλα αναγκαία για ένα ζευγάρι πανέμορφα ψηλοτάκουνα παπούτσια για να τραβήξουν την προσοχή σας νομίζω ότι ένα τραγούδι θα έπρεπε να αρχίζουν να τραγουδάνε στο καραόκε «I need a Hero!». Μήπως και αυτό σας συνεφέρει.