Κάψας εγκώμιον
4.5.2009 
Κλίματα θερμά, ζέστη αποχαυνωτική και η κουζίνα αναζητά το μαγικό ξόρκι που θα συντηρήσει την τροφή ανακαλύπτοντας έτσι την ευλογία της κάψας... Γεμάτο αστραποβόλα ενέργεια, μοσχοβολάει πόθους, το καυτερό έδεσμα προσφέρεται για αισθησιακή μοιρασιά…


Μυρωδάτο, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι μουδιάζει σπιρτόζικα τη γλώσσα ελευθερώνοντας την ευεργετική του κάψα, ξετυλίγοντας το μίτο που σε οδηγεί στο γευστικό λαβύρινθο των υπόλοιπων αρωμάτων. Χαστούκι ηχηρό στην πληκτική, ισοπεδωτική γεύση σπαρταράει τρυφερά στο στόμα, φλόγα λυτρωτική, αφού, όταν το πρόσκαιρο κάψιμο ξεψυχήσει, εκρήγνυνται απίστευτα αρώματα που χωρίς τη βοήθεια αυτής της κάψας περιορίζονται σε ρόλο κομπάρσου.


Το πονηρό σετσουάν (Szechwan pepper) σε ξεγελά αρχικά με τη χλωμή του κάψα, αλλά στη συνέχεια ηλεκτρίζει το στόμα σαν κινέζικο πυροτέχνημα. Αναζητήστε το στην κινέζικη κουζίνα (Far East, Σταδίου 7, Σύνταγμα, τηλ. 210-323-4996).
Αποξηραμένες, κόκκινες καυτερές πιπεριές πουδράρουν τις αισθήσεις με τη μορφή του διαβολικού chili. Φτιάχνεις τη δικιά σου πούδρα, όσο καυτερή τη θες, και παραδίδεσαι στην αμαρτωλή του φλόγα. Αυθεντικά Τex-Mex, chili con carne, ενώ πράσινη, τσουχτερή πιπερίτσα jalapeñο στολίζει τα περισσότερα πιάτα. (Buffalo Bill’s, Κύπρου 13, Γλυφάδα, τηλ. 210-894-3128)


Oι Τυνήσιοι ανακατεύουν chili, κύμινο και αλάτι και δημιουργούν ένα εξωτικό μπαρούτι, τη χαρίσσα (harissa). Θα τη βρείτε να συνοδεύει αραβικά πιάτα. (Habiba, Πατησίων 224 & Αστυπάλαιας 2, τηλ. 210-867-3722)
Το πορτοκαλοκόκκινο πιπέρι καγιέν (cayenne) με την πνιγηρή του κάψα χαρίζει πεταχτά πύρινα φιλιά στη γλώσσα –πρόσκληση στην κόλαση!
Γλυκιά αλλά και καυτερή μαζί, η ουγγαρέζικη πάπρικα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, με σπίθα σοφιστικέ, ευγενική. Πάπρικα θα βρούμε όμως και στα αγαπημένα αλλαντικά της Ιβηρικής, όπως το chorizo και τα πεντανόστιμα salchichas. Για tapas, κάψα και συμπάθεια. (Salero, Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια, τηλ. 210-381-3358)
Η καυτή ανάσα του tabasco σε πυροβολεί εν ψυχρώ και, αν δεν προσέξεις, η φλογερή sauce θα μαστιγώσει τη γλώσσα σου μέχρι δακρύων.


Σειρά να σε ξεκάνει έχει το τζίντζερ, η εξωτική ρίζα που μουδιάζει επικίνδυνα γλυκά τη γλώσσα και πλημμυρίζει φρούτο και εξωτική φλόγα το στόμα. Τρέχοντας, στην ταϋλανδέζικη κουζίνα. (Royal Thai, Ζηρίνη 12, Κηφισιά, τηλ. 210-623-2323)
Και ήρθε η ώρα της σαδιστικής κάψας του wasabi. To japanise horseradish πλημμυρίζει το στόμα σαν καυτερό τσουνάμι και ο κινέζικος δράκος ξερνά τη φλόγα του μέσα από τη μύτη παραλύοντας τον ουρανίσκο και συμπαρασύροντας μια θύελλα αρωμάτων. (Κiku, Δημοκρίτου 12, τηλ. Κολωνάκι, 210-364-7033)
Βόμβα εξωτική, κάψα μαχαραγιά, η πιο δημοφιλής στον κόσμο, με γλύκα θερμή, χωματένια, το κάρυ. Απολαύστε το στα πιάτα της ινδικής κουζίνας. (Iskandar, Λ. Αμφιθέας 6 & Λ. Ποσειδώνος, τηλ. 210-988-6474)


Οι καυτεροί του σπόροι σου βγάζουν αυθάδικα τη γλώσσα, σε τσουρουφλίζουν ηδονικά. Το μπούκοβο σε εκδικείται. Τα μάγουλα ανάβουν, το βλέμμα καίει και συ αναμένεις τα εξαγνιστικά δάκρυα, γλυκιά εκεχειρία. Κατ’ ευθείαν για σουτζουκάκια. (Διαγωνίως στη Λυκαβηττού, Λυκαβηττού 14, τηλ. Κολωνάκι, 210-361-7821) 
Για βουκολικά γούστα και πατσά, στα κλασικά στέκια της Αθήνας.
 
- Αναζητήστε το δικό σας εκρηκτικό μείγμα για την κουζίνα στο Μπαχάρ, στο κέντρο της Αθήνας (Ευριπίδου 31, τηλ. 210-321-7225), και στον αγαπημένο Πειραιά, στο Μανδραγόρα (Δημ. Γούναρη 14, τηλ. 210-417-2961). 

 
Διαολεμένη κάψα ψάχνει…

...Και βρίσκει ανάλογη παρηγοριά στις εθνικές κουζίνες. Στην ινδική, ένα ανακουφιστικό γιαουρτένιο ποτό σαν το lassi ή την απλοϊκή λύση μιας lager. Οι Ιάπωνες ξεδιψούν με πράσινο τσάι, αλλά και με ανθώδες, φινετσάτο sake δροσερό. Όταν όμως το κρασί έχει το λόγο, δεν αρκείσαι στην αποσβεστική του ικανότητα, αλλά επιδιώκεις μια θερμή χειραψία με την έξαψη της βλάσφημης φλόγας… Μπροστά της λικνίζεται κρασί μεστό, βελούδινο, χωρίς «γωνίες» που το φλογερό έδεσμα θα εκτραχύνει… Τανίνες κομψές που στάζουν ώριμο, μελωμένο φρούτο, κρασιά απαλά, βανιλάτα…


Κρασιά από ζεστά κλίματα, Zinfandel, μαρμελαδένια Shiraz, Merlot με τη γλύκα του ώριμου νεοκοσμικού φρούτου… Ιδιαίτερα αρωματικά κρασιά με εκρηκτικά, ώριμα αρώματα, όπως τα νεοζηλανδέζικα Sauvignon Βlanc, τυλίγουν εξίσου καλά τη γήινη γύμνια καυτερών μπαχαρικών.
Από τον ελληνικό αμπελώνα δοκιμάστε το πλημμυρισμένο κόκκινο φρούτο Anny´s Animus Merlot  το πυκνό βελούδινο Κτήμα Εύχαρις Μerlot  και το πληθωρικό, όλο εξωτικό φρούτο Sauvignon Βlanc από τους Αμπελώνες Αντωνόπουλου.
 
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Movie wine
› 
Red or dead
› 
Κάψας εγκώμιον
© ΙΣΤΟΣ 2024
Κατερίνα Λεγάκη
Η Κατερίνα Λεγάκη είναι οινολόγος
« Bloggers