Σημειώσεις που επιτρέπεται να κρατήσουμε
30.12.2011 - 2:40:52 PM 
Χρονιάρες μέρες τρέχουν, αλλ' όχι για το παλαιό ημερολόγιο -και ο ηγούμενος Εφραίμ το παλαιό ημερολόγιο ακολουθεί. Οι φυσικοί του δικαστές τον έκριναν προφυλακιστέο για την υπόθεση Βατοπαιδίου, και κοντεύει να δημιουργηθεί πολιτικό κίνημα εναντίον των δικαστών ως οργάνων του διαβόλου, ενώ έχει απολησμονηθεί η στενή σχέση Εκκλησίας και Δικαστικού Σώματος, μια σχέση δεμένη με τα αμέτρητα χρόνια που μεσολάβησαν.
 
Οταν οι άνθρωποι αυτοί υπερβαίνουν τα τρέχοντα (και σίγουρα υπάρχει αποχρών λόγος γι' αυτό), ευθύς αναπτύσσεται έντονος πολιτικός διάλογος. Ας μείνουμε σε αυτά που δεν ξέρουμε αλλά υποψιαζόμαστε. Κάλλιο μια υπόθεση εργασίας αστήρικτη, παρά μια πολιτική πλατφόρμα που περιέχει άνισες εκτιμήσεις. Διαβάστε το σαν παραμυθάκι, να το χωνέψετε καλύτερα.
 
Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης είναι Οικουμενικό, αλλά όχι για την Τουρκία. Παρομοίως δε γουστάρει οικουμενικότητες το Πατριαρχείο της Μόσχας, που διαθέτει μέγα πλήθος και πάθος στο λαό του. Η Μόσχα θα μπορούσε να έχει με τη Νέα Ρώμη μια εγκάρδια σχέση, αρκεί ο Βαρθολομαίος να έστεκε στη Μαύρη Θάλασσα ως συμβολική και παραδοσιακή μορφή,αλλά όχι και συντελεστής της παγκόσμιας διπλωματικής σκακιέρας. Ο Βαρθολομαίος, ακόμη και σε εκκλησίες που επηρεάζονταν στα χρόνια της Σοβιετίας από τη Μόσχα, προσπαθεί να εγκαταστήσει φιλικές προς την οικουμενικότητά του εκκλησίες. Η Μόσχα, από την άλλη, διατηρεί, εδώ και αρκετά χρονάκια, εγκάρδια σχέση με την Εκκλησία της Ρωσίας, πράγμα που άρχισε επί μακαριστού Χριστοδούλου, και μετά με κατι ιστορίες ορθοδόξων ομίλων, ρωσικής υπηκοότητας Ρωμιών που παλεύουν, λόγου χάρη, να εγκαταστήσουν χώρους ορθόδοξης λατρείας σε εδάφη της Τουρκίας. Ο Βαρθολομαίος για την ώρα, υποστηρίζεται για το θέμα της Χάλκης και τα οικολογικά του, από τους Αμερικάνους, πράγμα που δε συμπαθούν οι Ρώσοι και ο Πούτιν. Ολα αυτά συμβαίνουν στα τελευταία είκοσι χρόνια. Επιπλέον, οι Νέες Χώρες (Μακεδονία-Θράκη), η Πάτμος και πολλά νησιά, καθώς και η Κρήτη, αλλά και η Κύπρος είναι ενταγμένες στο πατριαρχικό κλίμα και δεν έχουν οργανωτική σχέση με την Εκκλησία της Ελλαδας. Η Ελλάδα βοηθά οικονομικά το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Επιπλέον, οι Αγιορείτες ,οι Ρωμιοί εννοώ, συνυπάρχουν με Βουλγάρους, Σέρβους, Ρώσους και άλλους Βαλκανίους κυρίως μοναχούς στα αυτοτελή τους μοναστήρια. Το Βατοπαίδι, μέσα στα τέσσερα μεγαλύτερα της χερσονήσου, έχει Κύπριο ηγούμενο και η Κύπρος με τη Ρωσία βρίσκονται σε εγκάρδιες σχέσεις. Οσο καλές και υποστηρικτικές να είναι οι σχέσεις του Βατοπαιδίου με τον Πατριάρχη μας, όταν η Αγία Ζώνη, η περιοδεύουσα πέραν του Δνειπέρου, τιμάται από εκατομμύρια πιστών, το ρωσικό κύρος είναι που θερμαίνει την καρβουνιά της θερμουργίας του. Την Αγία Ζώνη μεταφέρει ο Εφραίμ.
 
Κι ακόμη δεν μπήκαμε σε κτήματα και στο κάστρον του Σαλαμά και στο μονύδριο της Βατοπαιδίου στο έβγα της λίμνης. Μην μπερδεύετε τα δίχτυα του γρύπου με τα σχοινία του Βυζαντινού απογραφέως. Πρώτα θα κοιτάτε τις διεθνείς επιρροές και μετά να ξεκινάτε τίνος ήταν τα νερά της λιμνοθάλασσας. Στα οποία, θα δείτε να αναδύονται, ως τάχα μη φταίχτες, αρκετοί αντιπρόσωποι άλλων θεσμών. Αλλά γι΄αυτά, αύριο, να προλάβουμε την Πρωτοχρονιά τουλάχιστον έμπειροι.
 
 
Δημοσίευση: agelioforos.gr

 
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Παγωνιέρα
› 
Το λαϊκό τσατσά
› 
Ως διανοούμενος, άς περιφρονήσω κάποιον...
› 
Η αλλαγή των φώτων
› 
Επικρατώντας στο ψηφοδέλτιο
© ΙΣΤΟΣ 2024
Πάνος Θεοδωρίδης
Ο Πάνος Θεοδωρίδης (1948-2016) είναι συγγραφέας.
« Bloggers