-Τσίριο! -Μανόλης!
24.10.2008 - 7:27:21 PM 
Στις παρυφές στο Καμπιέλο, είναι ένα διαμπερές μαγέρικο, που σπανίως δέχεται τουρίστες. Εξυπηρετεί μοναχικά άτομα, από τα οποία η παλιά πόλη της Κέρκυρας έχει μεγάλο απόθεμα.
Δυό ταψιά και τέσσερις κατσαρόλες είναι έτοιμες αργούτσικα.Η μαγείρισσα προλαβαίνει να κόψει και καμιά σαλάτα.Εύγευστο φαγητό,απλό, συνήθως σοφρίτο, παστίτσιο, ριζότο με γάμπαρη και ένα λαδερό.
Όποτε χανόμαστε στην οικογενειακή μετάφραση, παίρνω δυό-τρείς μερίδες να βγάλουμε το απομεσήμερο.Μιά ομαδική αλβανική επιχείρηση, που θριαμβεύει παραέξω, στην Πλατυτέρα, με κάτι χορδαίς και σισλίκια περιποιημένα,προσφέρει διπλαίς μερίδαις και ταχύτατη εξυπηρέτηση,αλλά μετά, το βράδι, περνάει με βογγητά τα κατάρες.
Παρήγγειλα ο,τι ήταν έτοιμο να φορτωθεί στο αλουμινένιο σκαφάκι και χάζευα το ταχύτατο και μαστορικό κόψιμο του παστίτσιου.
Και τότε, μπήκε στο κάντρο, Εκείνη.
Κορφιάτισσα προφανώς, από διπλανή πόρτα.
Η παραγγελία της ήταν η εξής:
Καλημέρα, γειά σου Σπυριδούλα. Τι παρήγγειλε ο κύριος; θέλω κι εγώ.Αλλά θέλω και λίγη γάμπαρη. Εφτιαξα ψάρι γιά τον άντρα μου, αλλα δεν του έφτιαξα σαλάτα. Είμαι πολυ στεναχωρεμένη. Εχω να πάω σε πολλούς Δημήτρηδες και αύριο ,Σαββάτο, θα χάσω τη μέρα μου αγοράζοντας δωράκια. Εχω άγχος. Τώρα τον ενοχλώ τον κύριο.Ο αρακας είναι καλός; μοσχοβολάει.Καλά, κάθομαι απέξω και θα περιμένω. Κανονικά θα ήπρεπε να πάρω ένα φιλέτο, αλλά δεν χώνεψε το κάρβουνο..Περιμένω.
Τα ίδια σταις τράπεζαις, τα ίδια στο περίπτερο, τα ίδια όπου υπάρχει σειρά, ουρά και αναμονή. Ενα συνεχές εξομολογητήριο, μιά αδιάκοπη λεκτική πούλπα.
Έλα όμως που ταιριάζει απόλυτα στο διαμορφωμένο αστικό τοπίο! στην  εναλλαγή βενετσιάνικης κλίμακας με τα κονιάματα της αγγλοκρατίας και το νεοελληνικό πλαστικό, μόνιμη μπορντούρα, δίπλα στα τουριστικά ψιλοπράματα!
Πήρα την παραγγελία μου, προσποιούμενος τον αγαθό κύριο άχρι δουλικότητος, και άλλαξα περιβάλλον καρτποστάλ.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Το λαϊκό τσατσά
› 
Ως διανοούμενος, άς περιφρονήσω κάποιον...
› 
Μετά το διάγγελμα Σαμαρά
› 
Πολυκομματισμός
› 
Αποφύγετε τις υποσχέσεις
© ΙΣΤΟΣ 2024
Πάνος Θεοδωρίδης
Ο Πάνος Θεοδωρίδης (1948-2016) είναι συγγραφέας.
« Bloggers