Το ταρατόρι
17.1.2009 - 9:32:17 PM 
Ταρατόρι είναι ένα είδος αραιωμένο τζατζικάκι, ή ένα εμπλουτισμένο αϊράνι.Ωστόσο, οι μπαγιάτηδες, και άλλοι βαλκάνιοι, νοτίως πάντως του Δουνάβεως, όποτε βάζουνε καρύδι ή ξηροκάρπια στο τζατζίκι τους ,ταρατόρι το λέγουν.Οπότε σε παλαιά μαγέρικα, επειδή στούμπιζαν την καρυδόψιχα, το ταρατόρι είχε ένα γαιώδες χρώμα.
Δεν εκτίμησα ποτέ το ταρατόρι, λόγω ονόματος. Είτε το μπέρδευα με την τάρα, που είναι ένα μαθηματικό υπόλειμμα φορτηγατζίδικης ορολογίας, είτε με έστελνε στον Ταρας Μπουλμπα και στις αρμόδιες στέππες του.Ανκαι στην Γουμένισσα, στην άνω πλατεία(εκεί οπου υπήρχε καφενές όπου παίζαν ντόμινο, κόντρα καθέτως από το μαγαζί του Αειδαρίνη), ένα σουπερμάρκετ λεγόταν ΤΑΡΑ ΜΠΡΟΥΜΠΑ - τα συνεταιράκια είχαν βάλει τα επώνυμά τους.
Με το ταρατόρι επίσης συμφύρεται και το ταρατατζούμ,  ως ηχοποιητική λέξη, το "ταραμ ταραμ ταραμ" με το οποίο συνόδευαν μερικές ηλικιωμένες ένα τραγούδι της Πιάφ και άλλα, λησμονημένα ή λησμονητέα αναμνηστικά του νού, που δεν επιτρέπουν να καταπιείς εύκολα την μπουκιά σου.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Το λαϊκό τσατσά
› 
Ως διανοούμενος, άς περιφρονήσω κάποιον...
› 
Μετά το διάγγελμα Σαμαρά
› 
Πολυκομματισμός
› 
Αποφύγετε τις υποσχέσεις
© ΙΣΤΟΣ 2024
Πάνος Θεοδωρίδης
Ο Πάνος Θεοδωρίδης (1948-2016) είναι συγγραφέας.
« Bloggers