Στο κυνήγι του τόννου
10.3.2009 - 7:42:43 PM 
Με αρέσει ο τόννος, δηλαδή το ψάρι της οικογενείας των σκομβροειδών. (Ζητώ συγγνώμη από τους νεότερους αναγνώστες, αλλά δεν μπορώ να γράψω το ψάρι τόνος. Το ψάρι αυτό για μένα είναι τόννος, με το διπλό ν να πάλλεται και να αντηχεί στη μέση της λέξης. Αν έχετε ποτέ σας ψαρέψει, ή αν έχετε δει το ψάρι ζωντανό, θα καταλαβαίνετε.)

Δεν είμαι δύσκολος: ο τόννος με αρέσει και ωμός, και φρέσκος, και στο τηγάνι και στο φούρνο και στο γκριλλ, και σε κονσέρβα και σε βαζάκι. Δεν είμαι ρατσιστής: με αρέσει και ο λευκόπτερος και ο κιτρινόπτερος και ο Thunnus Alalunga και ο Thunnus Albacares και ο Thunnus Thynnus. Έχει ο καθένας τη χάρη του, και αν προετοιμαστεί / συνδυαστεί / σερβιριστεί σωστά μπορεί να προσφέρει στιγμές υψηλής ευωχίας για λιχούδηδες.

Τώρα που πέρασα στη μέση ηλικία, ανακαλύπτω ότι θέλω μικρότερες ποσότητες, καλύτερη ποιότητα και καθαρότερες γεύσεις από το ο,τιδήποτε. Έτσι άρχισα να ψάχνω τον τόννο σε βαζάκια με ελαιόλαδο, τον οποίο συχνά τρώω σκέτον. (Τον συνοδεύω μόνο με τσίπουρο, και με φίλους.) 

Όπως ζω και εργάζομαι στο κέντρο της Αθήνας, περιόρισα τις αναζητήσεις μου σε μερικά μπακάλικα που είναι σε προσιτή απόσταση με τα πόδια. Δεν θα με ενδιέφερε λ.χ. να μου πει κανείς ότι βρήκε καλό τόννο σε βαζάκι στην Κηφισιά, για εμένα η Κηφισιά απέχει όσο και η Ελευσίνα, ή η Μυτιλήνη, ή το Ελμπασσάν: δεν μπορώ να πεταχτώ όσο με περιμένουν οι φίλοι στο σπίτι. 

Ξεκίνησα από τα απλά σούπερ-μάρκετ. 

Στο Α-Β βρήκα φιλετάκια τόννου σε βαζάκι, μάρκας Rio Mare (Ιταλία), προς 20 ευρώ το κιλό. Διαφημίζεται ως Premium (σε σχέση φαντάζομαι με τις κονσέρβες) και χειροποίητος (φιλετάκια Lavorati a Mano). Η συσκευασία δεν προσδιορίζει τι είδους τόννος είναι αυτός. Η γεύση του είναι πιστή στην παράδοση της μεγάλης αυτής μάρκας...

Στο Carrefour βρήκα βαζάκια μάρκας Costera (Ισπανίας). Είχε δύο είδη: τον λευκόπτερο του Ατλαντικού (Bonito del Norte) προς 34,36 ευρώ το κιλό, και τον κιτρινόπτερο προς 25,16 το κιλό. Ομολογώ ότι ως γεύση προτιμώ τον λευκόπτερο.

Μετά άλλαξα κλίμακα.

Στο ντελικατέσσεν Μεσογαία (Κυδαθηναίων) βρήκα τοννάκι Αλοννήσου μάρκας Λιοστρόφι (Ελλάδα) προς 42,64 ευρώ το κιλό. Νόστιμος, δε λέω, αλλά ακριβότερος πάσης Ελλάδος.

Στο ντελικατέσσεν Αφοι Βασιλόπουλοι (Σταδίου) βρήκα και πάλι Costera (Ισπανίας), αλλά αυτή τη φορά φθηνότερο: τον λευκόπτερο προς 33,20 ευρώ και τον κιτρινόπτερο προς 20,20 ευρώ το κιλό. Βρήκα επίσης και τον Ortiz (Iσπανικός, αν δεν απατώμαι - τόν έφαγα όλον και πέταξα το βαζάκι) προς 45 ευρώ τον λευκόπτερο και 38,25 τον κιτρινόπτερο. Εξαίρετος τόννος, και από γεύση και από υφή, αλλά όχι από τιμή. (Θυμίζω για τους παλαιότερους ότι 45 ευρώ ισοδυναμούν με 15.333 δραχμές.)

Στο ντελικατέσσεν Degustation (Κουμπάρη) βρήκα βαζάκι μάρκας Calippo (Ιταλίας) προς 31,40 ευρώ το κιλό. Βέβαια είναι θρύμματα σαρκός, όχι φιλέτα, απροσδιορίστου είδους τόννου, κατάλληλα μάλλον για σαλάτα. Βρήκα και άλλα θρύμματα τόννου λευκόπτερου μάρκας Le Comptoir de L'Ile de Groix (Γαλλίας) με λίγα μπαχαρικά προς 76,30 ευρώ το κιλό. Δεν μπορώ να σας πω πώς είναι, γιατί δεν δοκίμασα...

Τέλος, στο ντελικατέσσεν Le Petit Gourmand (Αναγνωστοπούλου) βρήκα έναν εξαιρετικό τόννο (ναι, δοκίμασα τα Χριστούγεννα, όταν αισθανόμουν πλούσιος) της μάρκας Petrossian (Γαλλία), φιλετάκια τόννου απροσδιορίστου είδους, προς 115 ευρώ το κιλό.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά. Χαίρομαι που μου κάνατε αυτήν την ερώτηση. 

Θέλω να πω ότι ο τόννος είναι ωραίο ψάρι, και ότι κάνει ωραίο μεζέ.

Ότι μπορείτε να τον βρείτε σε μεγάλη ποικιλία τιμών και ποιοτήτων.

Ότι πρέπει να δοκιμάστε για να δείτε ποιος σας αρέσει, και ποιος σας συμφέρει. 

Ότι πρέπει να ψάξετε τα διάφορα μαγαζιά για να δείτε ποιο σας συμφέρει επίσης. 

Ότι μακάρι να μάθετε να φτιάχνετε τον τοννομεζέ μόνοι σας: οι τιμές που ανέφερα παραπάνω είναι για το μικτό βάρος (ψάρι+λάδι). Ο σκέτος φρέσκος τόννος στην Βαρβάκειο έχει 14,80 ευρώ το κιλό...

Άιντε και καλά τσίπουρα!
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Άθενς μπάι νάιτ
› 
Η Πηνελόπη Δέλτα κι εγώ
› 
Το σουτιέν της Ιουλίτας
› 
Μπα, Παιχτούρα
› 
Οι δημοσκοπήσεις δεν βάζουν γκολ
© ΙΣΤΟΣ 2024
Γιάννης Βαρβάκης
Γεννήθηκε ως Ιωάννης Λεοντίδης στα Ψαρά γύρω στα 1745. Πέθανε στη Ζάκυνθο στα 1825. Έκτοτε, επιστρέφει όποτε το εθνικό συμφέρον το επιτάσσει.
« Bloggers