Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Νέα χρώματα και σχήματα, νέες γεύσεις και αρώματα
Φθινοπώριασε για τα καλά, αν και δρόσισε δεν δρόσισε… Όλα πήραν τον παλιό τους σπασμωδικό ρυθμό. Οι βιτρίνες ντυμένες φθινοπωρινά κλείνουν πονηρά το μάτι στους περαστικούς. Οι πολλαπλές αίθουσες των κινηματογράφων προβάλλουν όπως κάθε χρόνο τη νέα σοδειά, κακές, μέτριες, καλές, απειροελάχιστες εξαίρετες ταινίες. Το ίδιο ισχύει και για το θέατρο, που ξεκινά σε λίγο τον νέο κύκλο παραστάσεων. Αραιά και που κάποια αναλαμπή, ένα βιβλίο, μια μουσική, ένα θέαμα ταρακουνά για λίγο θετικά…

 
Εγώ απολαμβάνω την αίσθηση του φθινοπώρου στις φυλλωσιές των δέντρων με τα γήινα χρώματα, στις λαϊκές αγορές, όπου κυριαρχούν νέα χρώματα και σχήματα, νέες γεύσεις, νέα αρώματα. Κάστανα, κυδώνια, πορτοκάλια, ρόδια, κίτρινες κολοκύθες, σπανάκι, σέσκουλο, λάχανο, ρίζα σέλινου, πράσο. Και από δίπλα κυνήγι, ψάρια, όσπρια, όλη η ευφορία της γης ευτυχώς ακόμα γενναιόδωρη.

 
Ένα φλιτζάνι αχνιστό τσάι με άρωμα περγαμόντου αργά το απόγευμα, μια κούπα ζεστή σούπα με λαχανικά εποχής βοηθούν πάντα τέτοια εποχή να διώξουν τη συσσωρευμένη αρνητική ενέργεια της μέρας, τη δική μου σίγουρα, πιστεύω και τη δική σας.
 
 
Χορτόσουπα φθινοπωρινή
 
1½ λίτρο ζωμό κρέατος
3 πατάτες
2 πράσα
3 καρότα
3 φύλλα λάχανο
1 σελινόριζα
1 κρεμμύδι
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας αλεύρι
αλάτι

 
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε μικρούς κύβους. Τα βράζουμε με το ζωμό του κρέατος μέχρι να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι με μισό ποτήρι νερό και ανακατεύουμε τη σάλτσα ώσπου να πήξει. Πολτοποιούμε τα ψημένα λαχανικά στο μπλέντερ. Τα ρίχνουμε στη σούπα μαζί με αλάτι και με τη λευκή σάλτσα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για μερικά λεπτά πάνω στη φωτιά και η σούπα είναι έτοιμη. Τη σερβίρουμε με μπουκίτσες φρυγανισμένου ψωμιού και μαύρο πιπέρι.
 
1.10.2008 - 10:13:34 AM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα