Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Οι πολύτιμοι αγγελιοφόροι του χειμώνα
Καιρός να απολαύσουμε τα χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά που κοσμούν το τραπέζι μας, ωμά και μαγειρεμένα με χίλιους τρόπους, πολύτιμοι αγγελιοφόροι του χειμώνα. Το σπανάκι, τα σέσκουλα, τη ρόκα, τα λάχανα Βρυξελλών με το σκούρο πράσινο φύλλωμα δίπλα στο πράσο, το λάχανο με τους ανοιχτότερους τόνους της ίδιας χρωματικής γκάμας όπως επίσης και το κουνουπίδι, την κίτρινη κολοκύθα, τη σελινόριζα μαζί με τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπφρουτ, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κυδώνια, τα ρόδια, τα κάστανα. Όλα αυτά με πλήθος μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες αποτελούν την καθημερινή μας πηγή ενέργειας. Και μη μου πει κάποιος από εσάς ότι δεν αγαπά και δεν τρώει λαχανικά και φρούτα. Θα αναρωτιόμουνα γιατί δεν αγαπά τον εαυτό του και στερεί από τον οργανισμό του όλα τα πολύτιμα στοιχεία που μας προσφέρει απλόχερα κάθε εποχή η φύση.   

 
Δεν αμφισβητώ την επιρροή των εποχών στον ψυχισμό μας. Είναι πιο εύκολο να είσαι αισιόδοξος την άνοιξη, με τις ηλιόλουστες και μεγάλες μέρες, τις διακοπές που θα έρθουν σε λίγο, την αίσθηση απέραντης ελευθερίας κάτω από τον έναστρο ουρανό…

 
Με τις πρώτες χειμερινές ψύχρες αποζητάμε τη θαλπωρή του ζεστού χώρου, του μάλλινου πουλόβερ, του ζεστού μαγειρευτού φαγητού, της παρέας δίπλα στο τζάκι με ένα ζεστό και τονωτικό ρόφημα…

 
Στήθος κοτόπουλου με γέμιση
 
1 στήθος κοτόπουλου με την πέτσα του
200 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
1 ποτήρι ρύζι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 ποτήρι κρασιού λάδι
300 γρ. αμύγδαλα κομμένα σε λεπτές φέτες
50 γρ. ξερά βερίκοκα κομμένα στα τέσσερα
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα

 
Πλένουμε το ρύζι σε καυτό νερό και το σουρώνουμε. Ροδίζουμε το κρεμμύδι με τις δύο κουταλιές βούτυρο, προσθέτουμε το ρύζι, τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε 7-8 λεπτά, προσθέτουμε τα βερίκοκα, τα κάστανα, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα, 2 ποτήρια καυτό νερό και αφήνουμε τη γέμιση να ψηθεί περίπου 10 λεπτά. Απλώνουμε το στήθος κοτόπουλου με την πέτσα στο ξύλο εργασίας. Το χτυπάμε ελαφρά, να έχει το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε τη γέμιση και το τυλίγουμε ρολό, δένουμε με σπάγκο και το τοποθετούμε σε ταψί φούρνου. Περιχύνουμε με το λάδι. Ψήνουμε το ρολό στο φούρνο 35 λεπτά (στους 180°C) και το σερβίρουμε κομμένο σε ροδέλες με σαλάτα.  
3.11.2008 - 5:46:55 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα