Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Η ζωή συνεχίζεται
Ευελπιστώ ότι περάσατε ήρεμες γιορτές, παρά τα θλιβερά γεγονότα που βιώσαμε από τις αρχές του Δεκέμβρη. Εύχομαι το 2009 να είναι ειρηνικό, να έχουμε την εσωτερική δύναμη που εξοπλίζει με κουράγιο για τα δύσκολα, καθώς οι συνέπειες των «ισχνών αγελάδων» οσονούπω κάνουν την επιβλητική τους εμφάνιση και εδώ.
 
 
Έχω προβληματιστεί όλο αυτό το διάστημα με την «εξέγερση» του μαθητόκοσμου. Θα μπορούσαμε να βγάλουμε ακριβέστερα συμπεράσματα, αν γνωρίζαμε με αριθμούς την κοινωνική σύνθεση των οικογενειών τους.
 
 
Όπως σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα τα παιδιά των ασθενέστερων οικογενειών, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, σπουδάζουν και ταυτόχρονα εργάζονται μέσα σε δύσκολες συνθήκες, βοηθώντας την οικογένεια και βγάζοντας τα έξοδα των σπουδών τους.
 
 
Όσο για τα «οργισμένα παιδιά» των μεσαίων οικογενειών, τα οποία έχουν την υλική συμπαράσταση της οικογένειας, αναρωτιέμαι γιατί δεν θυμώνουν και δεν εξεγείρονται με τους εμπόρους ναρκωτικών που πληγώνουν και θανατώνουν τους συνομηλίκους τους, δεν εκφράζουν την οργή τους για την παραπαιδεία, τις προκαταλήψεις, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό. Δεν άκουσα κανέναν εξεγερμένο νεαρό να διαμαρτύρεται για την αποτέφρωση των εκδόσεων «Μέλισσα» και κάποιων θεατρικών αιθουσών που συνέβησαν στη διάρκεια των γεγονότων. Δεν θέλω να δεχτώ ότι το θέμα «Πολιτισμός» τους είναι παντελώς αδιάφορο. Δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε ότι αυτή η μικρή και φτωχή χώρα τα τελευταία 50 χρόνια έβγαλε δύο νομπελίστες λογοτέχνες, σπουδαίους μουσικοσυνθέτες που τα έργα τους τραγουδάει η υφήλιος, ηθοποιούς και σκηνοθέτες παγκόσμιας αποδοχής. Και κάτι ακόμα, γνωρίζω και από προσωπική πείρα ότι και η μικρότερη κατάκτηση και πρόοδος θέλει στόχο, μελέτη, αυτοπειθαρχία, μόχθο και κόπο. Έτσι ήταν στο παρελθόν, έτσι θα είναι και στο μέλλον.
 
 
Αλλά επειδή η ζωή συνεχίζεται και στα δύσκολα, σας προτείνω μια απλή συνταγή που βοηθάει να ηρεμήσουν τα ταλαιπωρημένα στομάχια από τις υπερβολές των εορτών.
 
 
Καλή χρονιά.
 
 
Μοσχάρι με λαχανικά στην κατσαρόλα
 
750 γραμ. μοσχάρι γάλακτος κομμένο σε μερίδες (προαιρετικά, αρνί ή χοιρινό)
1 σελινόριζα (περίπου 700-800 γραμ.)
2 πράσα χοντρά κομμένα ροδέλες 7-8 εκατοστών
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
2 κουταλιές βούτυρο
1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
10-12 κόκκους μαύρο πιπέρι
αλάτι
 
 
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε τέταρτα την σελινόριζα, την βάζουμε στην κατσαρόλα με το πράσο, προσθέτουμε περίπου 1 λίτρο νερό, τον χυμό από μισό λεμόνι και αφήνουμε να πάρουν δυο- τρεις βράσεις. Σουρώνουμε τα λαχανικά και τα κρατάμε σε ένα πιάτο.
 
Βάζουμε δύο κουταλιές βούτυρο στην κατσαρόλα, το κρεμμύδι και το κρέας και τα ροδίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε 1 ποτήρι καυτό νερό και ψήνουμε το κρέας ώσπου να μαλακώσει. Τότε προσθέτουμε το σέλινο, το πράσο και το καρότο. Περιχύνουμε με τον χυμό από το υπόλοιπο μισό λεμόνι, το ελαιόλαδο, αλάτι και τους κόκκους από μαύρο πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά περίπου μισή ώρα, ώσπου να μελώσει.
 
Προαιρετικά σερβίρουμε με αυγολέμονο ή σκέτο.
4.1.2009 - 1:06:39 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα