Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Μαστίχας μπουκάλια, ποτήρια ρακή, μεζέδες, στραγάλια και μύδια πλακί
Οι Χιώτες κατά την οθωμανική περίοδο είχαν έντονη παρουσία ως κοινότητα στις συνοικίες Τατάβλα και Γαλατά. Τον 16ο αιώνα ήταν από τους πρώτους κατοίκους της μετέπειτα ελληνικής συνοικίας των Ταταούλων, που βρίσκεται στο ύψωμα πάνω από τον οθωμανικό ναύσταθμο, υπεράνω του Κασίμ Πασά, καθώς εργάζονταν ως τεχνίτες, ναύτες καιως  καπεταναίοι στο καρνάγιο του σουλτανικού ναυστάθμου. Επίσης, ήταν έντονη η παρουσία τους στην οικονομική ζωή του Γαλατά, του δεύτερου μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου και λιμανιού εισαγωγών της Κωνσταντινούπολης, όπου ανέπτυξαν σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες, είχαν ναυτιλιακά γραφεία, εμπορικούς οίκους, ήταν τραπεζίτες, υφασματέμποροι στην Κλειστή Αγορά, επιτηδευματίες, κρατούσαν το εμπόριο παραγωγής ποτών και ηδύποτων, είχαν καπηλειά και ταβέρνες στο λιμάνι.
 
Σύμφωνα με τον Εβλιά Τσελεμπί, τον 17ο αιώνα οι Χιώτες ανοίγουν τα πρώτα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία στο Γαλατά, συμβάλλοντας στη διάδοση των γλυκών του κουταλιού και της βανίλιας με μαστίχα. Εξελικτικά, τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής της περιοχής παρασκεύαζαν καραμέλες και λουκούμια με μαστίχα και άλλες προσμείξεις.
 
Στα καπηλειά και στα ουζάδικα της Πόλης, εκτός από κρασί, σέρβιραν και ούζο με μαστίχα. Για όσους από τους πελάτες έπιναν στα όρθια, ήταν αφιερωμένο το στιχάκι «μαστίχας μπουκάλια, ποτήρια ρακή, μεζέδες, στραγάλια και μύδια πλακί».
 
Αιώνες τώρα η μαστίχα της Χίου είναι απαραίτητο συστατικό στα διάφορα παρασκευάσματα, στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική, στην ποτοποιία, στην παρασκευή του άγιου μύρου, στην αρωματοποιία και στην παρασκευή βερνικιών ως σταθεροποιητή χρωμάτων κυρίως για τους ζωγράφους και τους αγιογράφους.
 
 
Κρέμα με μαστίχα
 
1 λίτρο γάλα
2 κρόκους αυγών
3 κ. σ. νισιστέ
1 μασουράκι βανίλια
4 κ. σ. ζάχαρη
5 κόκκοι μαστίχα κοπανισμένοι ή 2 κ. γλ. μαστίχα σε σκόνη
 
Λιώνουμε το νισιστέ με ένα φλιτζάνι του καφέ νερό, χτυπάμε καλά σε ένα μπολάκι τους κρόκους, βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη στη φωτιά, προσθέτουμε το νισιστέ, τους κρόκους, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, ώσπου να πήξει η κρέμα και να κάνει φουσκάλες. Τότε αδειάζουμε την κρέμα σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με μαστίχα. Όταν κρυώσει, προαιρετικά, μπορούμε να γαρνίρουμε τα μπολάκια με φράουλα ή βύσσινο γλυκό και να σερβίρουμε.
 
 
Πατατοσαλάτα η περιποιημένη
 
5 μέτριες πατάτες βρασμένες και κομμένες σε ροδέλες
1 μάτσο φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
2 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ. σ. άνηθο ψιλοκομμένο
4 αυγά βρασμένα και κομμένα σε τέταρτα
10 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
2 κ. σ. κάππαρη
3 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
4 κόκκινα ραπανάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
6 σαρδέλες ξαρμυρισμένες
3 κ. γλ. ροδόξιδο ή μηλόξιδο
ελαιόλαδο, αλάτι
 
Βάζουμε τις πατάτες σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το μαϊντανό, τις ελιές, την κάππαρη, τα αγγουράκια, τα ραπανάκια, αλάτι, ελαιόλαδο και ροδόξιδο. Ανακατεύουμε καλά, γαρνίρουμε την επιφάνεια με τις σαρδέλες και τα αυγά και σερβίρουμε. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με κρασί ή με παγωμένη μπίρα.
4.2.2009 - 5:38:58 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα