Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Επιτέλους, καιρός για αναγέννηση!
Τώρα το Μάη, το πρωί, πρώτη μου κίνηση είναι να ανοίξω το παράθυρο. Εισπνέω βαθιά, να νιώσω τα αρώματα, να δω τα χρώματα στις γλάστρες στα μπαλκόνια, τα νέα φυλλώματα, τα βλαστάρια στα λιόδεντρα, στις νεραντζιές του δρόμου.
 
Αδιαφορώ επιδεικτικά για το τσιμέντο της Αθήνας. Κατεβαίνω στην παραλία και αμύνομαι αισιοδοξώντας. Κάθομαι στο πρώτο παραθαλάσσιο καφενείο κι αγναντεύω την Αίγινα ζώντας τη βοσπορινή ψευδαίσθηση.
 
Δεν σας κρύβω ότι τσαντίζομαι όταν συναντώ τριγύρω νέους ανθρώπους μουντούς κι απαισιόδοξους, με διάχυτη βαρεμάρα στη σκέψη, δίχως χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Νέους που φοβούνται να ρισκάρουν, να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα, όπως μας έλεγε η εξαίρετη φιλόλογος τότε στο γυμνάσιο. Όλα στο εύκολο, στο σίγουρο, δοσμένα στο πιάτο. Και μη μου πουν ότι δεν ξέρω από δύσκολα, αμ δε!...
 
Φέτος την άνοιξη σαν να φύσηξε ούριος άνεμος μετά από καιρό και με ταρακούνησε να αρχίσω με διάθεση και επιμονή να συγκεντρώνω υλικό για κάποια μελλοντικά βιβλία –υπόθεση δύσκολη και χρονοβόρα. Στα διαλείμματα για ξεκούραση και αποφόρτιση του μυαλού φτιάχνω ανοιξιάτικα γλυκά του κουταλιού με φράουλες και σμέουρα (φραμπουάζ), πειραματίζομαι με νέες συνταγές για ανοιξιάτικες σαλάτες και φαγητά. Αν και αναρωτιέμαι αν περισσεύουν τώρα πια στον κόσμο χρήματα για νέα βιβλία ή αν θα συνεχίσει να χορταίνει με τις γνωστές κακογουστιές της τηλεόρασης. Θα το δείξει ο χρόνος θα μου πείτε. Συμφωνώ… Έτσι, προτείνω και σε εσάς –ως μορφή ήπιας εκτόνωσης– «ελάτε να μαγειρέψουμε συνταγές ανοιξιάτικες».
 
 
Κολοκυθόπιτα
5 μεγάλα κολοκύθια καθαρισμένα και τριμμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 αυγά
200 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. κασέρι τριμμένο
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. ροκφόρ τριμμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο, αλάτι, μαύρο πιπέρι
 
Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε τα τριμμένα κολοκύθια, το κρεμμύδι, τα τυριά, τα μυρωδικά, το λάδι και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα ανακατεύουμε με τα κολοκύθια και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Τα αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα στους 180οC περίπου 35-30΄ ώσπου να ροδίσει. Σερβίρεται ζεστή ή χλιαρή.
 
 
Μελιτζάνες φούρνου
3 μελιτζάνες φλάσκες
λάδι για τηγάνι
5 μέτριες πατάτες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
250 γρ. κατίκι
2 κ. σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
μισό ποτήρι του κρασιού λάδι
αλάτι, πιπέρι
3 ντομάτες αποφλοιωμένες
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
μισό ποτήρι του κρασιού λάδι
 
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φλάσκες. Τις κόβουμε σε ροδέλες, τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν, τις στραγγίζουμε, τις στεγνώνουμε καλά, τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τις βάζουμε σε πιατέλα στην οποία έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας. Βράζουμε τις πατάτες, βγάζουμε τη φλούδα τους, τις κάνουμε πουρέ, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το κατίκι, αλατοπίπερο και ελαιόλαδο, ανακατεύουμε τον πουρέ. Σε ένα τηγάνι βάζουμε ντομάτες, σκόρδο, αλάτι και μισό ποτήρι λάδι και αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Παίρνουμε 4 πυρίμαχα μπολάκια, καλύπτουμε την επιφάνειά τους με φέτες μελιτζάνας, μοιράζουμε στα τέσσερα τη γέμιση του πουρέ και γεμίζουμε με αυτή τα μπολάκια. Κλείνουμε από πάνω με ροδέλες μελιτζάνας. Βάζουμε τα μπολάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10΄ να πάρουν χρώμα. Τα σερβίρουμε περιχυμένα με σάλτσα ντομάτας.
1.5.2009 - 3:31:32 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα