Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Πρωινό ξύπνημα
Ξύπνησα στις 7.00 και βγήκα στην αυλή, πήγα και ξάπλωσα στη σκιά, εκεί που ο φίστικος με τη ροδιά ένωσαν τα φύλλα. Τι είναι ο φίστικος; Μα κι εγώ δεν τον γνώριζα πριν 15 χρόνια. Δίχως αυτόν, λέει, δεν κάνουν οι φιστικιές φιστίκια στην Αίγινα και όπου αλλού. Ακίνητη, ρεμβάζω τον μικρόκοσμο αυτό το πρωινό, μήτε καφές, μήτε νερό δίπλα μου. Άνοιξα τα μάτια της ψυχής κι έστησα αυτί, ακούω τη φύση γύρω μου. Ένα τοσοδούλι σπουργιτάκι στη ροδιά «παίζει κουτσό» πηδώντας από κλαδάκι σε κλαδάκι. Οι μέλισσες έστησαν μικρή κηρύθρα όσο ένα καρύδι, στο ξύλο της πέργκολας και ζουζουνίζουν γύρω από την κληματαριά. Μια πεταλούδα χορεύει κυκλικά από το δενδρολίβανο στη δάφνη και τούμπαλιν. Περιστέρια και κάργιες στο διπλανό κτήμα με τις φιστικιές ψάχνουν βιαστικά κανένα σπόρο κι ύστερα χάνονται στις κορυφές στα δυο γέρικα κυπαρίσσια της παραδιπλανής αλάνας, για τη σύναξη που κάνουν πρωί – βράδυ σαν τις κεντρικές επιτροπές των κομμάτων. Τι να συζητούν άραγε τόσο σοβαρά, σκέφτομαι και χαμογελώ πονηρά.
 
Εγώ, παιδί του κέντρου της μεγάλης πρωτεύουσας, ήρθα και ζω στην νεοελληνική πρωτεύουσα, και ξεκαλοκαιριάζω στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Ό,τι γνωρίζω για τη ζωή στην ύπαιθρο το χρωστώ στη λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο σκέφτομαι, και σηκώνομαι με θετική ενέργεια να φτιάξω τον πρώτο μου καφέ ενώ βάζω στο γκάζι την πρώτη μελιτζάνα για την μελιτζανοσαλάτα. Από χθες το απόγευμα ξεκίνησα τις ετοιμασίες. Περιμένω τα ξαδέλφια με πρώτο και καλύτερο το πιο αγαπητό μου ανίψι, τον Ανδρέα. Είναι ο μικρότερός μου fan, «δεν μπορώ να το πιστέψω πως έχω διάσημη θεία, σε γράφουν στον Internet!!!», μου λέει και γελούν τα μάτια του.
 
Τι θα λέγατε αν σας έδινα τις συνταγές που ετοίμασα για να τις εμπεδώσετε κι εσείς.
 
 
Μελιτζανοσαλάτα Πολίτικη
 
3 μελιτζάνες φλάσκες (περίπου 1 ½ κιλό) με άσπρη ψίχα
1 ½ ποτ. ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
 
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκαζάκι. Ρίχνουμε 1 ποτήρι λάδι σε μεγάλο μπολ. Όταν ψηθεί η πρώτη μελιτζάνα, την καθαρίζουμε με γρήγορες κινήσεις, αφαιρούμε τους σπόρους, την κόβουμε με ανοξείδωτο μαχαίρι σε μικρά κομμάτια, την σουρώνουμε για να φύγουν τα υγρά της και τη ρίχνουμε στο λάδι. Τη δουλεύουμε με ξύλινο κουτάλι, πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Καθαρίζουμε με τον ίδιο και τις άλλες μελιτζάνες, τις ρίχνουμε στο μπολ, ενώ συνεχίζουμε να δουλεύουμε τη μελιτζανοσαλάτα για αρκετή ώρα, προσθέτοντας διαδοχικά το υπόλοιπο λάδι και τον χυμό του λεμονιού. Όταν απορροφήσει όλο το λάδι και γίνει ομοιογενής μάζα, προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι και προαιρετικά 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο. Αφήνουμε τη μελιτζανοσαλάτα για 2 ώρες στο ψυγείο. Σερβίρουμε τη σαλάτα γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
 
 
Φασόλια χάντρες γιαχνί
 
1 κιλό φρέσκες χάντρες
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτ. ελαιόλαδο
3 ντομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες
ζάχαρη, κανέλα, αλάτι, πιπέρι
 
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τις χάντρες. Ροδίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και κανέλα. Όταν πάρει 2 – 3 βράσεις, ρίχνουμε τις χάντρες, 1 ποτήρι ζεστό νερό και ψήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά. Σερβίρεται κρύο.
 

Χταπόδι σαλάτα
 
1 χταπόδι περίπου 2 κιλά
ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
3 πιπεριές Φλωρίνης ψητές
 
Βράζουμε το χταπόδι ώσπου να μαλακώσει καλά. Το σουρώνουμε, αφαιρούμε την πέτσα με τις βεντούζες να μείνει ολόλευκο. Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρές μπουκιές και τις ρίχνουμε στη σαλατιέρα. Χτυπάμε λάδι, λεμόνι, ξύδι και ελάχιστο αλάτι και περιχύνουμε το χταπόδι. Γαρνίρουμε με πιπεριές ξεφλουδισμένες, κομμένες κορδέλες, πασπαλίζουμε με ρίγανη και σερβίρουμε.                    
3.8.2009 - 12:42:54 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα