Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Καλωσορίζοντας το Φθινόπωρο
Πόσο γρήγορα κύλησε κι αυτό το καλοκαίρι, ίσως, όπως όλα τα καλοκαίρια της ζωής. Μόνο που στην εφηβεία και τη νιότη φαντάζουν ατέλειωτα… Μέσα από στάχτες και αποκαΐδια της Αττικής, προσπαθώ να καλωσορίσω το φθινόπωρο που ήταν πάντοτε μεταβατικό πέρασμα από το καλοκαίρι στο χειμώνα. Θα’ναι πάντα έτσι; αναρωτιέμαι μια και δεν αφήσαμε τίποτε όρθιο εμείς οι άνθρωποι.
 

Στις αγροτικές περιοχές, επί χιλιετίες το φθινόπωρο ταυτίστηκε με τις κοπιαστικές εργασίες συντήρησης των καρπών της γης για τον μεγάλο χειμώνα. Δίπλα σ’όλα τ’αλλα, ως του Σταυρού, ολοκληρώνεται ο τρύγος και μεταφέρονται τα σταφύλια στο πατητήρι, για να υποστεί ο ευλογημένος μούστος ζυμώσεις, να ωριμάσει για το υπέροχο κρασί, να βράσει να γίνει πετιμέζι για ρετσέλια – μαρμελάδες, ξύδι για να συντηρεί ποικιλία λαχανικών για τουρσές – πίκλες…
 

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη θα επισκεφτώ την Τένεδο πρώτη φορά, καλεσμένη στην τοπική γιορτή κρασιού. Γνωρίζουμε ότι από την αρχαιότητα το κρασί της ήταν ο μόνος της πλούτος. Η καλλιέργεια των κλημάτων στα ηφαιστειογενή ξηρά εδάφη της ήταν η κύρια απασχόληση των Ελλήνων κατοίκων της. Το μαρτυρεί και το «αργυρόν τετράδραχμον» με την επιγραφή «ΤΕΝΕΔΙΩΝ», που σώζεται στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.
 

Η Τένεδος προμήθευε τις αγορές της Πόλης με κόκκινο κρασί ως τη δεκαετία του 1960. Περιζήτητο ήταν το εμφιαλωμένο κόκκινο μπρούσκο με τίτλο «Bozcaada» - «Τένεδος». Στις μέρες μας όπου στο νησί κατοικούν μόνο 9 ελληνικές οικογένειες, κάποιοι από τους Τούρκους κατοίκους έδωσαν ξανά ώθηση στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία η οποία είχε παρηκμάσει με τον αφελληνισμό της. Το νησί, καθώς γειτνιάζει με τα Δαρδανέλια, ήταν επίσης περιτριγυρισμένο από ψαροτόπια.
 

Κάθε που γίνεται αναφορά στο κρασί και τη θάλασσα ομολογώ ότι σκέφτομαι λουκούλλεια γεύματα. Εύχομαι να μη με μισήσουν οι φίλοι που δεν αγαπούν την ψαροφαγία!! Εμείς, ας μαγειρέψουμε σουπιές με μελάνι, κι από δίπλα ένα ποτηράκι κρασί, βάλσαμο ψυχής.                
 
 
 
Σουπιές πολίτικες
 
1 κιλό σουπιές
1 ½ κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
 

Καθαρίζουμε τις φρέσκιες σουπιές. Κρατάμε σε ένα μπολάκι τα σακουλάκια με το μελάνι. Κόβουμε τις σουπιές και τα πλοκάμια τους σε τετράγωνα κομμάτια. Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με το λάδι. Ρίχνουμε τις σουπιές, 1 φλιτζάνι του καφέ νερό, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Όταν πάρει μερικές βράσεις, προσθέτουμε το μελάνι. Ψήνουμε τις σουπιές, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνει μια πηκτή σάλτσα. Σερβίρονται κρύες, όπως όλα τα λαδερά.
 

Υ.Σ.: Το άσπρο κόκαλο της σουπιάς, αποξηραμένο και κοπανισμένο, χρησιμεύει ως στιλβωτικό των ασημικών.
3.9.2009 - 1:37:09 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα