Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Κακάο, μια εξωτική, γλυκιά γεύση
Το κακάο, ένα εξωτικό προϊόν από τα βασίλεια των Μάγια και των Αζτέκων, χάρις στους Ισπανούς κατακτητές του Νέου Κόσμου έφτασε τον 16ο αιώνα στην Ισπανία. Οι Αζτέκοι συνήθιζαν να προσφέρουν σε ένδειξη φιλοξενίας σπασμένους καρπούς σοκολάτας, λιωμένους σε βραστό νερό με μέλι και μπαχαρικά, το «xocolati». Το χρησιμοποιούσαν επίσης ως νόμισμα στις συναλλαγές τους.
 

Η σοκολάτα από την Ισπανία διαδόθηκε στην Ευρώπη. Εξελικτικά έγινε γνωστή και αγαπήθηκε από όλη σχεδόν της υφήλιο. Οι φυτείες κακαόδεντρου με διαφορετική ποιότητα κακάο, οι οποίες καλλιεργούνται στον Αμαζόνιο, την δυτική και κεντρική Αμερική, τη Βραζιλία και τον Ισημερινό, την Καραϊβική, την Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Σουμάτρα, τροφοδότησαν της ευρωπαϊκή αγορά και τις βιομηχανίες επεξεργασίας σοκολάτας.     
 

Από τον καρπό του κακάο παράγονται διαφορά προϊόντα σοκολάτας, σοκολατάκια με γέμιση ηδύποτα, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, βύσσινο, πραλίνες. Επίσης παρασκευάζονται διάφορες τούρτες, πάστες, κέικ, μπισκότα κ.ά. Ως σύμβολο εκλεπτυσμένης γεύσης αποτελεί πρόκληση δημιουργίας για τους διασημότερους ζαχαροπλάστες και σεφ. Επίσης, έχει εμπνεύσει συνταγές, βιβλία, ταινίες, διαφημίσεις, διαγωνισμούς, για χάρη της ξέσπασαν εμπορικοί πόλεμοι και έριδες, ανεβοκατέβηκαν οι δείκτες των Χρηματιστηρίων, δημιουργήθηκαν «fan club»…
 

Σύμφωνα με τον τρόπο προέλευσής του υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κακάο, άλλωστε το διαπιστώνουμε και από τις παραλλαγές γεύσεις στις διάφορες σοκολάτες. Μια καλή σοκολάτα ξεχωρίζει πρώτα ως προς το χρώμα της, το οποίο μαρτυρά και την ποιότητά της που πρέπει να φέρει ένα σκούρο ακαζού χρώμα, ομοιογενές, έντονο και λαμπερό, ποτέ μαύρο (μην την μπερδεύουμε με την μαύρη σοκολάτα υγείας). Το άρωμά της χαϊδεύει την όσφρηση και διεγείρει τους σιελογόνους αδένες. Με το δάγκωμα σπάει κάνοντας έναν κοφτό θόρυβο και λιώνει αργά στο στόμα, η υφή της είναι βελούδινη, όχι λιπαρή, αφήνοντας ελαφριά και αρωματική γεύση.
 

Η Ιατρική μας πληροφορεί ότι η σοκολάτα, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, τονώνει τον οργανισμό και λειτουργεί ευεργετικά στον ψυχισμό μας συντελεί στην έκκριση ενδορφινών, οι οποίες παράγουν αίσθημα ευφορίας και δρουν καταπραϋντικά.
 

Τον Δεκέμβρη με τις πολλές και μεγάλες γιορτές δε λείπει από το τραπέζι μας ένα ιδιαίτερο γλύκισμα με σοκολάτα.
 

Θα σας προτείνω μια τούρτα κάστανου με σοκολάτα, συνταγή ενός Πολίτη ζαχαροπλάστη που θήτευσε στο Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής του «Baylan» στην Πόλη.                      
 

Τούρτα κάστανο
(για 4 – 6 άτομα)
 

1 βάση έτοιμης μαρέγκας για τούρτα (την παραγγέλνουμε σε ζαχαροπλαστείο)
600 γμ. κάστανα βρασμένα
150 γμ. ζάχαρη άχνη
150 γμ. βούτυρο φρέσκο
1 ποτηράκι του λικέρ ρούμι ή «Cointreau»
500 γμ σαντιγί
150 γμ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη
 

Τοποθετούμε την μαρέγκα σε πιατέλα. Κρατάμε 10 περίπου κάστανα και περνάμε τα υπόλοιπα από την μηχανή του πουρέ, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, το βούτυρο και το λικέρ και αναμιγνύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά. Προσθέτουμε θρυμματισμένα τα 10 κάστανα που κρατήσαμε. Βάζουμε τον πουρέ κάστανο επάνω στην μαρέγκα, κλείνουμε την επιφάνεια της τούρτας με σαντιγί και πασπαλίζουμε όλη την τούρτα με σοκολάτα τριμμένη. Τη σερβίρουμε αμέσως. (Η μαρέγκα δεν διατηρείται στο ψυγείο γιατί μαλακώνει και κατακάθεται).   
 
1.12.2009 - 1:12:36 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα