Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Από τα Θεοφάνεια στις Αποκριές και χρόνια πολλά
Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει υγεία, χαρά, σύνεση και σωφροσύνη. Συμπληρώθηκε το πρώτο δεκάχρονο του 21ου αιώνα, με σημαντικές εξελίξεις στους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης. Αποτελεί ερώτημα όμως σε τι ποσοστό η ανθρωπότητα εισπράττει τα ευεργετήματα των εξελίξεων αυτών. Στη χώρα μας οι συνθήκες διαβίωσης δυσκολεύουν όλο και περισσότερο. Πληθαίνουν οι εκπτώσεις ποιότητας στη ζωή μας, η αισιοδοξία βάλλεται από την ανασφάλεια της καθημερινότητας.
 

Τούτες τις γιορτινές μέρες αναπολώ τις αντίστοιχες γιορτές που τόσο χαρούμενα βιώναμε κάποτε στην Πόλη. Τα Θεοφάνεια ή τα Φώτα, όπως τα έλεγαν και τα λένε ακόμη οι Πολίτες, γιόρταζαν με λαμπρότητα την κατάδυση του σταυρού οι Ρωμαίικες κοινότητες, στα παράλια χωριά, στις δύο πλευρές του Βοσπόρου, την Προποντίδα, τα Πριγκηπόννησα. Μετά τα Σεπτεμβριανά γεγονότα του 1955, και για πολλά χρόνια σταμάτησε αυτή η δημόσια ιεροτελετουργία για να ξαναρχίσει δειλά πολύ αργότερα. Οι εφημέριοι των ενοριών συνοδεία του καντηλανάφτη που κρατούσε σε μπακιρένιο κύπελλο τον αγιασμό, επισκέπτονταν όλα τα Ρωμαίικα σπίτια και τα άγιαζαν σύμφωνα με την παράδοση.
 

Ο Γενάρης έχει εξισωθεί στην μνήμη μας ως ο μήνας εκδηλώσεων για την κοπή της βασιλόπιτας. Φέτος όμως συνδυάζει και την έναρξη της Αποκριάς, και έπειτα με βήμα ταχύ έπεται όλο το εθιμοτυπικό για να γιορτάσουμε αρχές του Απρίλη το Πάσχα μαζί με την αναγέννηση της φύσης.
 

Καθώς το ετήσιο εορτολόγιό μας, δόξα τον Θεό είναι υπερφορτωμένο, πιστεύω ότι επιβάλλεται μετά τα γιορτινά φαγοπότια του δωδεκαημέρου ένας μικρός κύκλος αποτοξίνωσης με λαδερά λαχανικά εποχής, γευστικότατες χορτόσουπες και φρουτοσαλάτες πριν από το βουκολικό ξεφάντωμα της Αποκριάς.           
 
 
Σκέφτηκα να σας προτείνω κάποιες συνταγές και εσείς αποφασίζεται!
 

Πουγκί με λαχανόφυλλα
4 μέτριες σελινόριζες
8 λαχανόφυλλα
χυμό από 1 ½ λεμόνι
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ποτήρια ελαιόλαδο
6 γεμάτες κουταλιές της σούπας ρύζι πλυμένο και στραγγισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
50 γμ. σταφίδες μαύρες
50 γμ. κουκουνάρια
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
2 κουταλάκια του γλυκού μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
8 κλωνάρια μαϊντανού για να δεθούν τα πουγκιά
 

Καθαρίζουμε τις σελινόριζες, τις πλένουμε, τις κόβουμε στη μέση και τις αφήνουμε σε νερό με χυμό από ½ λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Ζεματάμε τα λαχανόφυλλα σε βραστό νερό και τα σουρώνουμε. Ροδίζουμε το κρεμμύδι σε 1 ποτήρι λάδι, προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τα ανακατεύουμε να πάρουν χρώμα, ρίχνουμε το ρύζι, της σταφίδα, αλάτι, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, ½ ποτήρι καυτό νερό και τα αφήνουμε 10’ σε χαμηλή φωτιά. Στραγγίζουμε τις σελινόριζες, τις σκάβουμε, και τις γεμίζουμε με το Ρίζο. Βάζουμε στο κέντρο κάθε λαχανόφυλλου από μία σελινόριζα γεμιστή, την μαζεύουμε το φύλλο σε πουγκί και το δένουμε με κλωνάρι μαϊντανού. Βάζουμε τα πουγκιά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε 1 ποτήρι λάδι, 1 ποτήρι νερό, το χυμό από 1 λεμόνι και ψήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά μας. Σερβίρεται χλιαρό.
 

Χορτόσουπα
1½ λίτρο ζωμό κρέατος
3 πατάτες
2 πράσα
3 καρότα
3 φύλλα λάχανο
1 σελινόριζα
1 κρεμμύδι
2 κουτ. σούπ. βούτυρο
1 κουτ. σούπ. αλεύρι
Αλάτι
 

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε μικρούς κύβους. Τα βράζουμε με το ζωμό του κρέατος, μέχρι να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι με μισό ποτήρι νερό και ανακατεύουμε τη σάλτσα, ώσπου να πήξει. Πολτοποιούμε τα ψημένα λαχανικά στο μπλέντερ. Τα ρίχνουμε στη σούπα μαζί με αλάτι και τη λευκή σάλτσα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για μερικά λεπτά πάνω στη φωτιά και η σούπα είναι έτοιμη. Τη σερβίρουμε με μπουκίτσες φρυγανισμένου ψωμιού και μαύρο πιπέρι.
 

Κίτρινη κολοκύθα με καρύδι
800 γμ. κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε φέτες
3 ποτήρια ζάχαρη
5 – 6 γαρίφαλα
1 ποτήρι νερό
100 γμ. καρύδι χοντροκομμένο
καϊμάκι
 

Ραντίζουμε τις φέτες της κολοκύθας με τη ζάχαρη και τις αφήνουμε 5 – 6 ώρες. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με 1 ποτήρι νερό, ρίχνουμε τα γαρίφαλα, την ψήνουμε σε χαμηλή ώσπου να μαλακώσει (περίπου 1 ώρα). Τη βάζουμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με καρύδι και σερβίρουμε προαιρετικά με καϊμάκι.
 
 
1.1.2010 - 10:06:44 AM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα