Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Σε χρόνους χαλεπούς
Την τελευταία δεκαετία επικράτησε στην Ελλάδα μια τάση καταναλωτικής ψευδοευμάρειας, η οποία καλλιεργήθηκε με επιμέλεια προς κάθε νοικοκυριό.
 

Ο καθένας μπορούσε να εκπληρώσει κάποιες επιθυμίες του με μικρό ή μεγαλύτερο καταναλωτικό δάνειο, έστω και αν δεν του έφτανε ο μισθός για την μελλοντική αποπληρωμή. Επίσης, η εναλλακτική βοήθεια της κάρτας έλυνε ευκαιριακά την όποια οικονομική ανασφάλεια.
 

Η τηλεόραση και τα περιοδικά ποικίλης ύλης βοήθησαν στην εκπαίδευση του «καλού κ’αγαθού» πολίτη, στη διαμόρφωση προτεραιοτήτων για απόκτηση κοινωνικής αναγνωσιμότητας. Τι αυτοκίνητο θα αγοράσει; Ποιές επώνυμες φίρμες θα τον ντύσουν; Σε ποιες εξωτικές παραλίες θα ηλιοψηθεί στις διακοπές του; Σε ποιό εστιατόριο θα γευτεί το νέο δημιουργικό πιάτο του Α επώνυμου Σεφ, με τι κρασί ποιάς χρονιάς θα συνοδεύεται το γεύμα; Σε ποιά μπουζουκερί θα ρίξει τα τσιφτετέλια του, και ό,τι άλλο συναφές για να νιώσει μοναδικός και πετυχημένος;
 
 
Η τηλεόραση, η οποία όλα αυτά τα χρόνια συνήθιζε να παραμυθιάζει τον θεατή με ιστορίες πετυχημένων αστών, ίντριγκες, πολυτελή αυτοκίνητα, αρχοντικά με κήπους και πισίνες, κομψές κυρίες κ.α., από πέρσι που άρχισαν να στενεύουν τα περιθώρια στην οικονομία, έθεσε στη διάθεση του ποικίλες φθηνές εκπομπές μεταξύ των οποίων κυριαρχεί η μαγειρική.
 

Στην αυγή του 21ου αι., πεθερές ψάχνουν επιδέξιες νύφες –μαγείρισσες και καλές νοικοκυρές κατά τα πρότυπα του 1950.
 

Σε άλλο πρόγραμμα, μικρή ομάδα διαγωνίζεται μαγειρεύοντας πιθανά και απίθανα πιάτα και δεξιώνεται έκαστος κάθε βράδυ εκ περιτροπής τους υπόλοιπους της ομάδας. Στα ενδιάμεσα του δείπνου και ενώ η οικοδέσποινα ετοιμάζει τα επόμενα πιάτα στην κουζίνα, οι καλεσμένοι, «σαν κακεντρεχείς γεροντοκόρες κουνιάδες», εισβάλλουν απρόσκλητοι στα άλλα δωμάτια, ανοίγουν ντουλάπες και συρτάρια κουτσομπολεύοντας το ξένο σπίτι… Μετά το φαγητό αποχωρούν δηλώνοντας ότι όλα ήταν καταπληκτικά και πέρασαν θαυμάσια και στο επόμενο πλάνο, με στημένο καθωσπρεπεικισμό ασκούν αρνητική κριτική παντογνώστη.
 

Άλλο πρόγραμμα παρουσιάζει επώνυμο πλην αυστηρότατο σεφ ο οποίος καλείται με ύφος βλοσυρό, με χριστοπαναγιές και ευτυχώς δίχως καμτσίκι, να εκπαιδεύσει ως δια μαγείας, άσχετο εστιάτορα και ανειδίκευτο προσωπικό… Και ζουν αυτοί καλά… υποτιμώντας την νοημοσύνη του θεατή.
 

Κρέας με ρεβίθια και σαφράνι

2 ποτήρια ρεβίθια
750 γμ. κρέας μοσχαρίσιο ή αρνίσιο από μπούτι κομμένο σε μικρούς κύβους
2 κουταλιές βούτυρο ή 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλάκια του γλυκού σαφράνι
αλάτι, πιπέρι
 
Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβίθια με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Βράζουμε τα ρεβίθια και τα σουρώνουμε. Ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κρέας, 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και σαφράνι και το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν μαλακώσει το κρέας, ρίχνουμε τα ρεβίθια και αφήνουμε να ψηθούν μαζί σε χαμηλή φωτιά 20΄ και σερβίρουμε.
 
 
Ρεβανί

4 αυγά
150 γρ. σιμιγδάλι
125 γρ. αλεύρι
170 γρ. ζάχαρη
20 γρ. βούτυρο
ξύσμα από 2 λεμόνια
χυμό από μισό λεμόνι
650 γρ. ζάχαρη
5-6 γαρύφαλλα
1 ποτήρι νερό
100 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
καϊμάκι
 
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με 170 γρ. ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Ξύνουμε τα λεμόνια στον τρίφτη και προσθέτουμε το τρίμμα ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το υλικό μας. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το μίγμα, το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 50 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει, αφού το κόψουμε σε τετράγωνες μερίδες.
 
Ετοιμάζουμε το σιρόπι με τα 650 γρ. ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό, το χυμό από μισό λεμόνι. Βράζουμε το σιρόπι ένα τέταρτο. Περιχύνουμε με το μισό σιρόπι το γλύκισμα. Το υπόλοιπο σιρόπι το αφήνουμε να βράσει άλλα 5 λεπτά και το ρίχνουμε και αυτό στο ραβανί. Σερβίρεται με καϊμάκι βουβαλίσιο ή κρέμα σαντιγύ.
1.2.2010 - 1:06:01 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα