Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Οι Φραουλιές του Μάη
Κατέφτασε ο Μάης της παιδικής ανεμελιάς, των σχολικών εξετάσεων για τους αγχωμένους εφήβους, της καταστόλιστης με χίλια ανθάκια εξοχής. Καιρός για απόδραση στην ύπαιθρο με κάθε ευκαιρία. Η Άνοιξη ήταν πάντα η εποχή του έρωτα, της χαράς, της αισιοδοξίας. Άλλωστε, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθισμένο στο σβέρκο μας – ποιος ξέρει για πόσα χρόνια; - λίγη χαλάρωση τονώνει τις αντοχές μας.
 

Ο Μάιος ήταν σημαδιακός μήνας και για την ιστορία της Πόλης. 11 Μαΐου ήταν η κτίσης, «τα γενέθλια» της Βυζαντινής πρωτεύουσας, 21 Μαΐου γιορταζόταν η μνήμη του ιδρυτή της, 29 Μαΐου η άλωσής της. 
 

Ο Μάης σηματοδοτούσε κάποτε για τους Πολίτες την καλοκαιρία μετά τον βαρύ χειμώνα που κρατά σχεδόν ως τον Απρίλη. Από τον Απρίλη στον Μάη πρασινίζουν οι λόφοι, ωριμάζουν οι καρποί και σκάνε μύτη δειλά στις αγορές. Στο Βόσπορο και τα Πριγκηπόννησα οι κήποι των σπιτιών είναι σωστοί παράδεισοι με χρώματα και μεθυστικές μυρωδιές από ζουμπούλια, μιμόζες, σαλκίμια, πασχαλιές, πανσέδες, ορτανσίες, γαρούφαλλα και τριαντάφυλλα. 
 

Μαγιάτικη απόλαυση ήταν οι πεζοπορίες τα ηλιόλουστα πρωινά του σαββατοκύριακου στο Βόσπορο με στάσεις στα εξοχικά καφενεία και τις λαϊκές ταβέρνες που κρατούσαν Ρωμιοί, όπως επίσης και τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα.   Να θυμίσω ότι το κυρίαρχο χρώμα της Πόλης δεν είναι το λευκό της Αθήνας, της Αίγινας, του Αιγαίου. Είναι οι πολλές εναλλαγές του γκρίζου. Την αυγούλα ο ουρανός φέρνει χρυσαφιές και ρόδινες ανταύγειες στο υπόλευκο γκρίζο. Τις καλοκαιρίες οι αποχρώσεις του γκριζογάλανου εναλλάσσονται, ως τη στιγμή που πάει να δύσει ο ήλιος. Και τότε συμβαίνει κάτι το μοναδικό! Αλλεπάλληλες αποχρώσεις του ροδί, του μοβ, του γκρι-μπλε και στο σκούρο μπλε έχει δύσει ο ήλιος. Η εικόνα αυτή, τολμώ να πω ότι είναι μια εμπειρία ανεπανάληπτη… 
 

Κι ας επιστρέψουμε στο σήμερα. Για όλους όσοι σε πείσμα των καιρών αντιστέκεστε δημιουργικά, προτείνω ένα «ξόρκι», ας φτιάξουμε ανοιξιάτικα γλυκά και μαρμελάδες τις οποίες θα γευτούμε συζητώντας με τους φίλους μας…      
 
 
Φράουλα γλυκό του κουταλιού
1 κιλό φράουλες
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
Χυμό από 1 λεμόνι
 

Πλένουμε τις φράουλες, κόβουμε το κοτσάνι τους, τις κρατάμε στο σουρωτήρι. Βράζουμε τη ζάχαρη με 1 ποτήρι νερό και το χυμό από ½ λεμόνι. Όταν πλησιάζει να δέσει η ζάχαρη ρίχνουμε τις φράουλες. Αφήνουμε να πάρει αρκετές βράσεις μέχρι να ξαναδέσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
 

Σημείωση:
Με φράουλα γλυκό μπορούμε επίσης να γαρνίρουμε κρέμες, ρυζόγαλα, παγωτά.
 

Φράουλα κομπόστα
½ κιλού φράουλες καθαρισμένες, πλυμένες και στραγγισμένες
4 ποτήρια νερό
4 φλιτζάνια του καφέ ζάχαρη
2 ξύλα κανέλλας
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκοι γλυκάνισου
 

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γλυκάνισο. Προσθέτουμε τις φράουλες. Αφήνουμε να πάρουν δύο βράσεις, τις αδειάζουμε σε μπολ και όταν κρυώσουν τις βάζουμε στο ψυγείο 2 – 3 ώρες και σερβίρουμε.
 

Τάρτα φράουλας
300 γρ. αλεύρι
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο φρέσκο
1 αυγό
2 μασούρια βανίλιας
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
750 γρ. φράουλες πλυμένες, δίχως κοτσάνι, στραγγισμένες κομμένες στα δύο
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Ζάχαρη άχνη
Παγωτό
 

Δουλεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια και το μπέικιν. Αφήνουμε τη ζύμη 30΄ να ξεκουραστεί. Βουτυρώνουμε μια φόρμα τάρτας. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, την στρώνουμε στη φόρμα. Σκεπάζουμε την επιφάνεια με φράουλες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο.
Προαιρετικά, πριν τη σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή γαρνίρουμε με παγωτό.  
 

Λουκουμάδες φράουλας
15 γρ. μαγιά μπύρας
2 ποτήρια αλεύρι
1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
½ ποτήρι νερό
1 πρέζα αλάτι
½ κιλό φράουλες πλυμένες, δίχως κοτσάνι, στραγγισμένες
λάδι για τηγάνι
ζάχαρη άχνη
 

Λειώνουμε τη μαγεία μπύρας σε ένα φλιτζάνι του καφέ γάλα. Προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό και μια πρέζα αλάτι. Αν ο χυλός είναι πολύ πηχτός τον αραιώνουμε με 2 – 3 κουταλιές της σούπας νερό. Ρίχνουμε τις φράουλες και ανακατεύουμε. Καίμε το λάδι και ρίχνουμε κουταλιές από τον χυλό με τις φράουλες. Μόλις ροδίσουν τους βγάζουμε σε πιατέλα όπου έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας. Τους βάζουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
1.5.2010 - 11:27:56 AM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα