Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Καθημερινή Απόλαυση για Μικρούς και Μεγάλους
Το παγωτό, ένα αγαπητό δροσιστικό επιδόρπιο, ειδικά το καλοκαίρι δεν λείπει από τα ψυγεία μας. Παρασκευάζεται από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, σταθεροποιητή, φρούτα και άρωμα φρούτων, κακάο, ξηρούς καρπούς κ.ά. Το μείγμα καθώς παγώνει ανακατεύεται αργά για να μην δημιουργηθούν παγωμένοι κρύσταλλοι και να έχει λεία υφή.
 

Οι Άραβες ήταν οι πρώτοι που παρασκεύασαν παγωτό, αγαπημένο επιδόρπιο των χαλίφηδων της Βαγδάτης. Αρχές του 20ου αι. στην Αμερική, η σόδα με παγωτό, γνωστή ως «ice cream soda», πωλούνταν στα «soda shops». Στη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης τα «soda shops» αντικατέστησαν τα μπαρ και τα σαλούν.
 

Στις μνήμες των παιδικών και εφηβικών χρόνων, αξέχαστη καλοκαιρινή φιγούρα ήταν και αυτή του «ντοντουρματζή», του πλανόδιου παγωτατζή, ο οποίος κάθε απόγευμα περιδιάβαινε τους δρόμους και διαλαλούσε την πραμάτεια του προκαλώντας μικρούς και μεγάλους. Ζωσμένος λευκή ποδιά, στους ώμους περασμένη ξύλινη μπάρα όπου κρέμονταν δεξιά – ζερβά, κασελάκια ξύλινα με καπάκι και μέσα μεταλλικά δοχεία με παγωτά: καϊμάκι, σοκολάτα, φράουλα, βύσινο και σε ειδική θέση χωνάκια βάφλας. Θαυμάσιες ποικιλίες φρέσκων, «αληθινών» παγωτών που παρασκεύαζαν σε ποσότητα ημερήσιας κατανάλωσης, από γάλα, ζάχαρη και σαλέπι (αυτοφυές φυτό της νοτιοδυτικής Μ. Ασίας, το οποίο έχει την ιδιότητα να πήζει).
 

Η τόσο αγαπητή σε όλους μας Ποθούλα Καψαμπέλη, που έφυγε πλήρης ημερών πριν μερικούς μήνες, εδώ και καιρό μου είχε αφηγηθεί ότι τότε που παραθέριζε παιδούλα, γύρω στα 1920 στο παραθαλάσσιο σπίτι της γιαγιάς της στο Νιχώρι, τα απογεύματα περίμενε με το μπολάκι στο χέρι τον ντοντουρματζή να περάσει με τη βάρκα για να αγοράσει από το παράθυρο το υπέροχο παγωτό. Η ποιότητα αυτή, όπως την γεύτηκα κι εγώ, με τη βιομηχανική παραγωγή των ημερών μας, τείνει να γίνει ανάμνηση όπως τόσα και τόσα. Το καλοκαίρι, εποχή αφθονίας στον ευλογημένο αυτό τόπο των ηλιόλουστων φρούτων, προτείνω, δίπλα στον κρασάτο κόκορα να γευτούμε ένα περιποιημένο παγωτό.     
 

Κόκορας Κρασάτος
1 κόκορας (περίπου 2 κιλά), κομμένος σε μερίδες
400 γρ. μανιτάρια κομμένα φετούλες
250 γρ. κρεμμυδάκια κοκκάρια, καθαρισμένα και πλυμένα  
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 ποτήρια καλό, κόκκινο, ξυρό κρασί
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 – 3 κλωνάρια θυμάρι, δενδρολίβανο
2 δάφνες
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
αλάτι, λευκό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Ροδίζουμε σε μια κουταλιά της σούπας τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε τον κόκορα, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σοταριστεί. Περιχύνουμε με κονιάκ, το ανάβουμε και σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαλακώσει. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο με 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι, προσθέτουμε τον ζωμό από την κατσαρόλα και όταν δέσει η σάλτσα περιχύνουμε τον κόκορα και σερβίρουμε.
 

Παγωτό Ροδάκινο Γαρνιρισμένο με Αμύγδαλα
(Για 1 κιλό παγωτό ροδάκινο ή οποιοδήποτε άλλο παγωτό φρούτου)
¼ μαρέγκες (κατά προτίμηση με γεύση ροδάκινο ή φιστίκι Αιγίνης)
100 γρ. καραμελωμένα αμύγδαλα φλοίδα
6 ροδάκινα κομμένα στα δύο, κομπόστα δίχως το σιρόπι
Λικέρ Αμαρέτο

Βάζουμε σε μπολάκια από 2 φέτες ροδάκινο, πασπαλίζουμε με σπασμένες μαρέγκες, προσθέτουμε 2 μπάλες παγωτού, πασπαλίζουμε με καραμελωμένα αμύγδαλα και περιχύνουμε ένα ποτηράκι του λικέρ Αμαρέτο. (Είναι μια παραλλαγή του Πες Μελπά)
 
 
Καλεσμένη στις Γιορτές Μεταξιού στο Σουφλί, ομιλήτρια για τα μεταξωτά της Προύσας –αρχές του 1990 στο Σουφλί λειτουργούσε το Μουσείο Μετάξης, τώρα προστέθηκαν και άλλα τρία ιδιωτικά μουσεία μεταξωτών– έκανα ένα ταξίδι αστραπή στην Πόλη για να επισκεφτώ στο Μουσείο «Σαμπαντζή» μια σπουδαία έκθεση με τίτλο «Πόλη Μύθος – Μία Πρωτεύουσα 8.000 χρόνων». Πρώτη φορά νομίζω ότι παρουσιάζεται στον τόπο του η διαδρομή από τους Μεγαρείς, το Βυζάντιο, την 4η Σταυροφορία (με τα λάφυρα – πλιάτσικα), την Οθωμανική Περίοδο, με αντικείμενα από 39 Μουσεία της Ευρώπης, το Βατικό, το Πατριαρχείο, τα μεγαλύτερα Ελλαδικά Μουσεία και από 19 Μουσεία της Τουρκίας, η ιστορική διαχρονικότητα της Κωνσταντινούπολης. Η Έκθεση ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου και θα κρατήσει έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Έχω την αφέλεια να πιστεύω πως οι Έλληνες επισκέπτες που φτάνουν κατά ορδές στην Πόλη, θα βρουν τον δρόμο από τις αγορές να την επισκεφτούν.

Ξαφνιάστηκα δε ευχάριστα με την ολοσέλιδη διαφήμιση στον ημερήσιο έγκυρο τουρκικό τύπο της Επιτροπής «Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010» όπου ευχαριστούσε την Εθνική μας Τράπεζα ως χορηγό για την συναυλία με έργα του Γιάννη Ξενάκη στην Αγία Ειρήνη η οποία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία.
1.7.2010 - 10:49:08 AM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα