Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Ψάρια του Αιγαίου
κωβιός, ο
γωβιός
gobius sp
οικ. γωβιίδες
f. gobiidae
 
Αγγλικά: Giant goby
Γαλλικά: Gobie cephalote
 
FAO 214A
Λέγεται και κοκωβιός, γωβιός, γουβίδι, υπάρχουν πάνω από 15 είδη γνωστά, ξεχωρίζουν και αναλόγως τα μέρη που ζούνε ονομάζονται πετροκωβιοί, αμμοκωβιοί, μαύροι, κίτρινοι κλπ.
 
Μήκος: 0,20 μ.
 
Χρώμα: κιτρινωπό, μαύρο, παρδαλό, αναλόγως το περιβάλλον.
 
Το σώμα τους είναι στρογγυλό, το κεφάλι τους πολύ μεγάλο, μάτια μεγάλα. Το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο αγκαθωτό, σχηματίζει σαν ανοιχτή βεντάλια. Το πίσω είναι στενόμακρο χωρίς αγκάθια και της ουράς στρογγυλεμένο. Τα δύο κοιλιακά πτερύγια ενώνονται κάτω απ’ το θώρακα, σχηματίζουν βεντούζα που μ’ αυτήν κολλά σ’ επιφάνειες ίσιες, λείες, ακόμη και όρθιες.
 
Τα περισσότερα είδη ζούνε στα ρηχά κοντά στις ακτές, άλλα πιο βαθειά μέσα σε πέτρες και φύκια. Κολυμπούνε λίγη απόσταση κουνώντας την ουρά και τα μπροστινά πτερύγια με δύναμη και πάλι στέκουν και κολλούνε με τη βεντούζα σε κάποια πέτρα, στην άμμο όπου κρύβονται όταν καταλάβουν κίνδυνο, σκάβοντας γρήγορα με τα πτερύγια και την ουρά.
 
Οι κωβιοί διαφέρουν θηλυκοί από αρσενικοί στα πτερύγια και στα χρωματικά σχέδια. Τη φροντίδα και την περιποίηση των αυγών την έχουν αναλάβει οι αρσενικοί, κατασκευάζουν φωλιές το καλοκαίρι κάτω από τις πέτρες, ανάμεσα σε κοχύλια και διώχνουν κάθε ξένο ψάρι. Μόνο το θηλυκό τρυπώνει μέσα και κολλά τ’ αυγά του σε σειρές κανονικές στην οροφή της φωλιάς. Μόλις η γέννα τελειώσει, το αρσενικό διώχνει το θηλυκό, γονιμοποιεί τ’ αυγά κι ανανεώνει το νερό μέσα στη φωλιά κουνώντας γρήγορα τα πτερύγια. Απομακρύνεται μόνο αφού βγουν απ’ τ’ αυγά οι προνύμφες που σκορπίζουν και αποτελούν μέρος του πλαγκτού.
 
Ζούνε στα ρηχά, δεν έχουν αξία οικονομική, το κρέας τους λιγοστό, οι ψαράδες τούς χρησιμοποιούν για ζωντανό δόλωμα στα παραγάδια και στη ζόκα, τους πιάνουν με ψιλό αρμίδι προ πάντων νύχτα.
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω