Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Ψάρια του Αιγαίου
πέρκες, οι
α) σερρανέλλος ο ήπατος
serranus hepatus
και paracentropristis hepatus
β) σερρανέλλος ο γραφεύς
serranus scriba
οικ. σερρανίδες
f. serranidae
 
α)
Αγγλικά: Brown comber
Γαλλικά: Tambour
 
FAO 123
 
β)
Αγγλικά: Painted comber
Γαλλικά: Serran écriture
 
FAO 121
Τις λένε και πέρδικες, περκιά κλπ. Συγγενεύουν με τους χάνους, είναι ίδια οικογένεια με το λαβράκι, το ροφό κλπ., το μικρότερο μέλος της.
 
Μήκος: οι πρώτες 8-12 εκ. οι δεύτερες 15-25 εκ.
 
Χρώμα: πολύ ανοιχτό ροδί και τα δύο είδη με μια βούλα μενεξεδιά οι ενήλικες στην κοιλιά, με 5 ταινίες στα πλευρά, σκούρες καφεδιές οι πρώτες, σχεδόν στους ζώνουν την κοιλιά καθώς και μια κηλίδα μαύρη στο ραχιαίο πτερύγιο εκεί όπου τελειώνουν οι μπροστινές σκληρές ακτίνες, αρχίζουν οι μαλακές. Στις δεύτερες οι ταινίες είναι πιο ανοιχτό καφεδί και πιο αραιές, διχαλωτές. Αυτές έχουν στα βραγχιακά επικαλύμματα σκόρπιες, σπασμένες γαλάζιες και κοκκινωπές γραμμές σα σκόρπια γράμματα.
 
Και στα δύο είδη το ραχιαίο πτερύγιο είναι μονοκόμματο με σκληρές αγκαθωτές ακτίνες μπρος και μαλακές πίσω.
 
Είναι ψάρια ερμαφρόδιτα, καθεμιά γεννά και γονιμοποιεί μόνη της τ’ αυγά της από Μάιο έως Αύγουστο οι πρώτες και αργότερα οι δεύτερες, Ιούλιο έως τέλη Αυγούστου. Τ’ αυγά μένουν κολλημένα σε πέτρες και σε βράχους κοντά στις ακτές. Ζούνε σε βάθος από 2 έως 20 μέτρα σε πέτρες και σε φυκιάδες, όπου η καθεμιά φρουρεί δική της περιοχή, διώχνει απ’ τα όριά της κάθε άλλο ψάρι έστω και από το ίδιο είδος. Ψαρεύονται με καθετή, από στεριάς κι από βάρκα, το κρέας τους αρκετά νόστιμο.
 
Τις διατηρούν συχνά και σ’ ενυδρεία.
Συνταγές:
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω