Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
   Πίτες-τάρτες
Χορτόπιτα
Υλικά
(για τη γέμιση)
Διάφορα χόρτα, άγρια και ήμερα
π.χ. ζοχούς, ραδίκια, καυκαλίθρες, λαψάνες, μυρώνια, σέσκουλα κ.λ.π.
διάφορα αρωματικά
π.χ. μπόλικο μάραθο, μαϊντανό, δυόσμο κ.λ.π.
φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1-2 χούφτες ξινό τραχανά( ή σπασμένο ρύζι ή σιμιγδάλι ή φρυγανιά τριμμένη)
 
(για το φύλλο)
5-6 φλυτζάνια αλεύρι
λίγο αλάτι
5-6 κουταλιές της σούπας λάδι
χλιαρό νερό (όσο πάρει)
2-3 κουταλάκια του γλυκού ξύδι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα και τα μυρωδικά. Τα ψιλοκόβουμε (τα μυρωδικά και τα κρεμμύδια ξεχωριστά) και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο.
 
Βάζουμε πρώτα το αλεύρι με το αλάτι σε μια λεκάνη και μετά ρίχνουμε και τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη. Την κάνουμε μπαλίτσα και την σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα μέσα στη λεκάνη και την αφήνουμε  λίγο να ξεκουραστεί... περίπου 30-40 λεπτά. Όσο η ζύμη ξεκουράζεται, φτιάχνουμε τη γέμιση. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερό, να μαραθούν. Μόλις μαραθούν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα χόρτα. Ανακατεύουμε ελαφρά και όταν τα χόρτα καθίσουν, προσθέτουμε τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε ξανά, αφήνουμε λίγο να εξατμιστούν τα υγρά και προσθέτουμε τον τραχανά. Ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι. Αφήνουμε τη γέμιση να τραβήξει όλα τα υγρά της και να κρυώσει ελαφρά και ταυτόχρονα να ξεκουραστεί και η ζύμη που φτιάξαμε πριν. Παίρνουμε τη ζύμη που έχει ξεκουραστεί αρκετά τη χωρίζουμε κάνοντας τέσσερις μπαλίτσες και μία-μία την ανοίγουμε σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
 
Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Το λαδώνουμε καλά και απλώνουμε το δεύτερο. Ρίχνουμε τη γέμιση να πάει παντού και την στρώνουμε. Κόβουμε τις άκρες από το φύλλο που περισσεύει έξω απ' το ταψί, όχι όλες, και τις στρώνουμε πάνω στη γέμιση. Ανοίγουμε και τα άλλα δύο φύλλα, τα βάζουμε επάνω στην πίτα, λαδώνουμε καλά και στρίβουμε τις άκρες προς τα μέσα. Τρυπάμε την πίτα σε διάφορα σημεία να φεύγει ο ατμός, ρίχνουμε σουσάμι (αν θέλουμε), καταβρέχουμε ελαφρά το φύλλο και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αρχή στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 180. Αφήνουμε μέχρι η πίτα μας να ψηθεί καλά και να ροδίσει.
 
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψουμε. Δεν την σκεπάζουμε για να παραμείνει τραγανό το φύλλο.
 
   Πίτες-τάρτες