Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Αγαπημένες Συνταγές   Κρέας
Χοιρινό μπούτι φούρνου
Υλικά
για 8 άτομα
4 κιλά χοιρινό μπούτι, με την πέτσα του, ξεκοκαλισμένο (το ζητάμε από τον κρεοπώλη μας)
1 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
1 κεφάλι σκόρδου, καθαρισμένο
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
20 ml λευκό ξηρό κρασί
6 κ.σ. μουστάρδα, πικάντικη
χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
σπάγκος και λαδόκολλα
2 ξινόμηλα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
2 κ.σ. μουστάρδα
λίγο θυμάρι
100 ml λευκό ξηρό κρασί
Εκτέλεση
Ομογενοποιούμε στο multi μαζί με το μέλι, το θυμάρι, το σκόρδο, το βούτυρο, τα 20 ml κρασί και τις 6 κ.σ. μουστάρδα. Ανοίγουμε το μπούτι στον πάγκο εργασίας με την πέτσα προς τα κάτω. Αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε μέσα την κρέμα που ετοιμάσαμε. Κλείνουμε και δένουμε προσεκτικά και σφιχτά το κρέας, ξεκινώντας από το στενό μέρος και φτάνοντας προς το φαρδύ πιο χαλαρά, ώστε να ξαναδώσουμε το αρχικό σχήμα στο μπούτι. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω στο κρέας.Τυλίγουμε το χοιρινό με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε για 3 ώρες στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Βάζουμε στο ταψί το κρέας, ανακατεύουμε ελαφρώς σε ένα μπολ τις 2 κ.σ. μουστάρδα, τα 100 ml κρασί, αλάτι και πιπέρι, περιχύνουμε το κρέας και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες. Στις 2 ώρες ξεσκεπάζουμε το μπουτάκι, προσθέτουμε τα ξινόμηλα και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200οC για την τελευταία 1 ώρα του ψησίματος. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε σε μια πιατέλα.
 
Σάλτσα: Πολτοποιούμε στο multi ό,τι έχει μείνει στο ταψί, αδειάζουμε το μείγμα σε μια μικρή κατσαρόλα, δοκιμάζουμε για το αλάτι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Περνάμε από σήτα τη σάλτσα για πιο βελούδινη υφή. Περιχύνουμε το κρέας ή τη βάζουμε σε μια σαλτσιέρα και σερβίρουμε.
 
Tips

• Στο ζουμάκι του ταψιού, εκτός από τα μήλα, μπορούμε να προσθέσουμε ένα καρότο, λίγο σέλινο και λίγο φρέσκο θυμάρι.
• Εάν έχετε θερμόμετρο φούρνου, μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε, για να είστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί μέχρι το κέντρο.
 
Αγαπημένες Συνταγές   Κρέας