Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Αγαπημένες Συνταγές   Γλυκά
Λευκός κορμός με λεμόνι
Υλικά
για 8-10 άτομα

Για τη βάση:
5 αυγά μεσαίου μεγέθους
110 γραμμ. ζάχαρη
85 γραμμ. αλεύρι
10 γραμμ. κορν φλάουρ

Για την κρέμα:
500 ml γάλα
100 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
80 γραμμ. ζάχαρη
40 γραμμ. κορν φλάουρ
5 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους
1 φύλλο ζελατίνα (5 γραμμ.)
30 ml λιμοντσέλο (λικέρ λεμόνι)
ξύσμα από 1 λεμόνι
200 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Για το γαρνίρισμα:
άχνη για πασπάλισμα
λιμοντσέλο για σιρόπιασμα
Εκτέλεση
Για τη βάση: Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ κοσκινισμένα, ανακατεύοντας απαλά με μια πλαστική κουτάλα ή σπάτουλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Στρώνουμε μια λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και απλώνουμε επάνω της το μείγμα σε πάχος περίπου 5 χιλιοστών. Βάζουμε τη λαμαρίνα στον φούρνο και ψήνουμε για 12 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα.
 
Για την κρέμα: Ρίχνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ σε ένα μπολ και προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν το μείγμα του γάλακτος αρχίσει να φουσκώνει, παίρνουμε λίγο από αυτό και το χύνουμε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα των αυγών στο μείγμα του γάλακτος. Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η κρέμα δέσει και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε το φύλλο ζελατίνας σε ένα μπολ με κρύο νερό να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε, το ρίχνουμε στην κρέμα και προσθέτουμε το λιμοντσέλο και το ξύσμα λεμονιού. Όταν η κρέμα κρυώσει, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά με μια πλαστική κουτάλα.
 
Συναρμολόγηση: Τοποθετούμε τη βάση σε μια καθαρή λαδόκολλα και με ένα πινέλο τη ραντίζουμε με το λιμοντσέλο. Στρώνουμε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια και τυλίγουμε σε ρολό. Αφήνουμε τον κορμό στο ψυγείο να κρυώσει. Προτού σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
 
Αγαπημένες Συνταγές   Γλυκά