Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Αγαπημένες Συνταγές   Γλυκά
Λουκουμάδες με δαμάσκηνα φλαμπέ
Πολύ μπελαλίδικο, αλλά νόστιμο και θεαματικό.
Διαλέξτε 400 γραμ. ξερά δαμάσκηνα μεγάλα και βάλτε τα να σταθούν σε κονιάκ για 12 ώρες. Αφαιρέστε μετά προσεκτικά τα κουκούτσια τους.
Υλικά
400 γραμ. δαμάσκηνα
2 ποτήρια κονιάκ
αμύγδαλα ασπρισμένα (όσα σε αριθμό και τα δαμάσκηνα)

Για τη ζύμη:
200 γραμ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
1 ποτήρι μπίρα
1 ποτήρι γάλα
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
1 ασπράδι αυγού
Εκτέλεση
Τη ζύμη αυτή, πρέπει να την ετοιμάσετε τουλάχιστον 1 ώρα πριν ψήσετε τους λουκουμάδες.

Κοσκινίστε το αλεύρι, βάλτε στο κέντρο του το φρέσκο βούτυρο λιωμένο, τη ζάχαρη (όχι τη άχνη), το αλάτι, 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ από κείνο όπου είχατε μουσκέψει τα δαμάσκηνα, και ζυμώστε. Αραιώνετε τη ζύμη με μπίρα και γάλα. Η ζύμη πρέπει να είναι πιο σφιχτή από τη ζύμη για λουκουμά σκέτο. Την ώρα που θα είναι να τηγανίσετε τους λουκουμάδες, ενσωματώστε στη ζύμη προσεκτικά το ασπράδι του αυγού χτυπημένο μαρέγκα.

Βάλτε τώρα στο κάθε δαμάσκηνο, στη θέση του κουκουτσιού ένα μύγδαλο. Βουτήξτε τα δαμάσκηνα στο ζυμάρι και τηγανίστε τα σε καυτό λάδι 2’ το καθένα, να ροδίσουν καλά. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε πρώτα σε χαρτί κουζίνας. Τα βάζετε μετά σε πυρέξ και τα πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη, και ακουμπάτε το πυρέξ σε μια διπλωμένη πετσέτα στο τραπέζι. Ζεσταίνετε το κονιάκ όπου είχαν σταθεί τα δαμάσκηνα σ’ ένα κατσαρολάκι με καλό χερούλι.

Ανάβετε το κονιάκ, και το χύνετε, έτσι αναμμένο, πάνω στους λουκουμάδες, μπροστά σε εκείνους που πρόκειται να τους φάνε. Θεαματικό!
 
Σημ. Μπορείτε να κάνετε πιο εύκολα τη συνταγή αυτή αν μεταχειριστείτε έτοιμο μίγμα για λουκουμάδες, που πουλιέται σε κουτιά.
Πηγή: 1988, πρωτότυπος ημεροδείκτης με 209 συνταγές οι πιο πολλές εύκολες και συχνά διαιτητικές, επιμέλεια Λένα Σαββίδη, Ερμής, 1987.
 
Αγαπημένες Συνταγές   Γλυκά