Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Αγαπημένες Συνταγές   Γλυκά
Κέικ με σιρόπι ροδιού
Υλικά
για 6-8 άτομα
2½ φλιτζ. αμύγδαλα ανάλατα χωρίς φλούδα
1½ φλιτζ. ζάχαρη
¾ φλιτζ. αλεύρι
½ κ.κ. μπέικινγκ πάουντερ
180 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό
6 αυγά
1 κ.κ. βανίλια υγρή (στα ράφια ζαχαροπλαστικής)
1 ρόδι καθαρισμένο

Για το σιρόπι:
1 φλιτζ. χυμό ροδιού (στα ψυγεία με τους χυμούς)
½ φλιτζ. μέλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με ¾ φλιτζανιού ζάχαρη, ώσπου να γίνουν σκόνη. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικινγκ πάουντερ. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη ώσπου να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα. Χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά, κατεβάζουμε και αναμειγνύουμε με ελαφρές κινήσεις και το αλεύρι με το μπέικινγκ πάουντερ, τη βανίλια και το μείγμα αμυγδάλου. Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ 20 εκ. Αλευρώνουμε ελαφρά και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 75 λεπτά. Δοκιμάζουμε τρυπώντας το κέικ με ένα μαχαίρι, αν βγει στεγνό, έχει γίνει. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε. Το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα για να απορροφήσει το σιρόπι.
 
Για το σιρόπι: Βάζουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε ώσπου να διαλυθεί το μέλι. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε για 15 λεπτά, ώσπου το σιρόπι και να δέσει. Περιχύνουμε σταδιακά με το σιρόπι, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί πριν ρίξουμε κι άλλο. Γαρνίρουμε με το καθαρισμένο ρόδι.
 
Tip
• Για τον δικό σας χυμό, θα χρειαστείτε 3 μεγάλα ρόδια. Τα κόβετε στη μέση και τα στύβετε στον κλασικό στύφτη, όπως ακριβώς και τα πορτοκάλια.
 
Αγαπημένες Συνταγές   Γλυκά