Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Αγαπημένες Συνταγές   Ψάρια-θαλασσινά
Ζελέ θαλασσινό
Χρόνος ετοιμασίας: 1 ώρα και ο αναγκαίος χρόνος στο ψυγείο.
Υλικά
2 πακέτα κατεψυγμένες μικρές γαρίδες
1 κονσέρβα καβούρι
2 κρεμμύδια
2 καρότα
2 κλωνιά σέλινο
2 φύλλα δάφνης
12 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσια
6 φύλλα ζελατίνας
2 λεμόνια
2 κουτάλια ξίδι
1 φλιτζάνι του καφέ λάδι ελιάς
αλάτι
Εκτέλεση
Μουσκεύετε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό.

Βράζετε για 5’ τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό με χυμό μισού λεμονιού, ένα κρεμμύδι, ένα καρότο, ένα σέλινο και ένα φύλλο δάφνης.

Σε μια κατσαρόλα βράζετε 1 λίτρο νερό και προσθέτετε τη ζελατίνα ανακατεύοντας συνέχεια για 10’. Βγάζετε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά, προσθέτετε το ξίδι στη ζελατίνα και την αφήνετε σε δροσερό μέρος, όχι όμως στο ψυγείο. Κόβετε σε ροδέλες το σέλινο και το καρότο που βράσατε με τις γαρίδες. Σ’ ένα μπωλ ρίχνετε τις γαρίδες και το καβούρι και έπειτα λάδι, αλάτι και χυμό μισού λεμονιού.

Σε μια λεία φόρμα ή σ’ ένα μπωλ, χύνετε λίγη ζελατίνα και τη βάζετε στο ψυγείο να παγώσει. Μόλις σφίξει, ρίχνετε στη φόρμα τις γαρίδες, το καβούρι, το καρότο και το σέλινο σε φέτες, τις ελιές κομμένες στα δύο. Σκεπάζετε με τη υπόλοιπη ζελατίνα, που φροντίζετε να εισχωρήσει παντού και βάζετε ξανά τη φόρμα στο ψυγείο. Το ζελέ θα είναι έτοιμο μόλις η ζελατίνα σφίξει. Το βγάζετε τότε προσεκτικά από τη φόρμα αναποδογυρίζοντάς το σε μια πιατέλα και το σερβίρετε.

Για να ξεκολλήσει το ζελέ από τη φόρμα, βουτάτε μια πετσέτα της κουζίνας σε πολύ ζεστό νερό και την απλώνετε πάνω στη φόρμα για μισό λεπτό.
(από το: 1988 πρωτότυπος ημεροδείκτης με 209 συνταγές οι πιο πολλές εύκολες και συχνά διαιτητικές, επιμέλεια Λένα Σαββίδη, Ερμής, 1987)
 
Αγαπημένες Συνταγές   Ψάρια-θαλασσινά