Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Αγαπημένες Συνταγές   Λαδερά
Γεμιστά
Υλικά
για 4-6 άτομα
4 μέτριες ντομάτες
2 μέτριες πιπεριές (πράσινες ή και πολύχρωμες)
2 μικρές μελιτζάνες φλάσκες
2 χοντρά κολοκυθάκια
10 κ. σούπας ρύζι καρολίνα (ή φάνσι)
500 γραμμ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοτριμμένα στον τρίφτη
1-2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
10 φυλλαράκια βασιλικού, ψαλιδισμένα
1 κ. καφέ ξερό βασιλικό ή δυόσμο, λεπτοτριμμένο (προαιρετικά, για πιο πιπεράτο άρωμα)
αλάτι και πιπέρι
60-70 ml ελαιόλαδο (ή και περισσότερο, κατά προτίμηση)
Εκτέλεση
Πλένετε και σκουπίζετε τα λαχανικά. Κόβετε τα καπάκια τους και αδειάζετε με ένα κουταλάκι την ψίχα τους, σχηματίζοντας μπαλάκια. Κρατάτε χωριστά την ψίχα (την οποία θα πολτοποιήσετε) και τον χυμό της ντομάτας και ψιλοκόβετε το εσωτερικό από τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Αλατίζετε τα λαχανικά εσωτερικά και τα αφήνετε αναποδογυρισμένα σε ένα ταψί να αποβάλουν τα ζουμιά τους. Αν τα κολοκυθάκια είναι πολύ μακριά, μπορείτε να τα κόψετε στα δύο ώστε να τα σκαλίσετε έτσι που να βγουν τέσσερα γεμιστά (προσθέτετε 2 κουταλιές ρύζι επιπλέον). Κατόπιν βάζετε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα και το αχνίζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και το σοτάρετε μαζί με το σκόρδο, αν το χρησιμοποιήσετε. Προσθέτετε αρκετή, ψιλοκομμένη ψίχα από τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες. Ρίχνετε το ρύζι και το γυρίζετε μερικές φορές μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνετε με λίγο χυμό και πολτό ντομάτας. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνετε τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να κρυώσει λίγο η γέμιση. Βάζετε τα λαχανικά σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί, που θα πρέπει να τα χωράει ακριβώς ή λίγο στριμωγμένα. Μοιράζετε τη γέμιση στα λαχανικά, φροντίζοντας να μην τα παραγεμίσετε, και τα σκεπάζετε με το καπάκι τους. Τα περιχύνετε με την υπόλοιπη ντομάτα και το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και ψήνετε στη μεσαία σχάρα σε προθερμασμένο στους 180οC φούρνο, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσουν. Προτού τα βγάλετε, πασπαλίζετε τα καπάκια τους με τριμμένη φρυγανιά για να γκρατιναριστούν καλύτερα.
 
Tips

• Αν τα γεμιστά είναι πολύ αραιά τοποθετημένα στο ταψί, δεν κρατούν καλά το σχήμα τους, οπότε θα πρέπει να κόψετε μερικές πατάτες, κυδωνάτες, και να τις στριμώξετε ανάμεσά τους ώστε να τα κρατούν όρθια.
• Η επιλογή του ρυζιού είναι θέμα προσωπικού γούστου. Το μεν καρολίνα θα δώσει μια πιο σπυρωτή υφή στο σύνολο, αλλά το πιο μικρόκοκκο φάνσι, ελαφρώς σοταρισμένο, θα δώσει πιο έντονη την αίσθηση της τραγανότητας. Με τα υπόλοιπα κινδυνεύετε να έχετε μια γέμιση πολύ «λασπωμένη», που για κάποιους μπορεί να είναι και επιθυμητή.
• Αν η ποσότητα του χυμού ντομάτας στη γέμιση είναι υπερβολική, το ρύζι θα «λασπώσει» ευκολότερα.
 
Αγαπημένες Συνταγές   Λαδερά