Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Γρήγορο φαγητό   Ζυμαρικά
Μακαρόνια με κιμά
Μια παραλλαγή στο σπαγγέτι με ραγκού μπολονιέζε. Το περίφημο ραγκού της Μπολόνια γίνεται με κρέας κομμένο με μαχαίρια. Αν χρησιμοποιήσεις κιμά, θα πρέπει να είναι ένα μείγμα μοσχαρίσιου και βοδινού κρέατος, στο οποίο προσθέτεις μπέικον και το τσιγαρίζεις με βούτυρο μαζί με το κρεμμύδι, το σέλινο και ένα καρότο.
Υλικά
για 4 άτομα
25 γραμμ. βούτυρο
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κλωναράκια σέλινου (σέλερι), ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες με τη λάμα ενός μαχαιριού κουζίνας
500 γραμμ. κιμάς ή κρέας, ψιλοκομμένο με το χέρι
300 ml λευκό ή ερυθρό ξηρό κρασί ή νερό
400 γραμμ. ντοματάκια ψιλοκομμένα, (φρέσκα ή κονσέρβας)
1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
1-2 δαφνόφυλλα
1 κ. καφέ ξερή ρίγανη
2 κ. σούπας ντοματοπελτέ
αλάτι και πιπέρι
240 γραμμ. σπαγγέτι
Εκτέλεση
Βάζετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν σε ένα βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο και σοτάρετε για 5 λεπτά το κρεμμύδι και το σέλινο. Προσθέτετε το σκόρδο και το κρέας ή τον κιμά και τα σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Αν χρησιμοποιήσετε κιμά, θα πρέπει να τον πιέζετε με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει. Προσθέτετε το κρασί ή το νερό και το αφήνετε να κοχλάσει για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί λίγο. Ρίχνετε και τις ντομάτες, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και τη δάφνη στο τηγάνι και αφήνετε να πάρουν μια γρήγορη βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά στην ελάχιστη διαβάθμιση του διακόπτη, σκεπάζετε το τηγάνι και βράζετε για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας τη σάλτσα, μέχρι να πήξει και να δέσει. Βράζετε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους, και τα σερβίρετε με τη σάλτσα τους και τριμμένο τυρί.
 
Tips

• Επειδή τα σπαγγέτι, το κρεμμύδι και το καρότο γλυκίζουν το ραγκού ή τη σάλτσα, το τριμμένο τυρί καλείται να επιφέρει μια ισορροπία στο πιάτο. Ιδανικά θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μια τριμμένη κεφαλογραβιέρα, ένα κεφαλοτύρι ή ακόμη και μία παλαιωμένη παρμεζάνα ή ένα πεκορίνο.
• Η ιδανική αναλογία για τα σπαγγέτι είναι 80 γραμμ. ανά άτομο όταν σερβίρονται ως πρώτο πιάτο και 100 γραμμ. όταν πρόκειται να είναι το μοναδικό μας πιάτο.
• Αν χρησιμοποιήσετε πελτέ στη σάλτσα, θα δείτε ότι θα της δώσει ένα πιο βαθυκόκκινο χρώμα και θα τη δέσει καλύτερα. Ο πελτές συχνά προσθέτει και μια νότα οξύτητας που είναι επιθυμητή στο γλυκίζον περιβάλλον του κρεμμυδιού - καρότου.
 
Γρήγορο φαγητό   Ζυμαρικά