Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Επιδόρπια - Γλυκά
Γαλακτομπούρεκο
Υλικά
για 10-12 κομμάτια
500 γραμμ. φύλλο κρούστας
250 γραμμ. βούτυρο, λιωμένο ή μαργαρίνη
 
Για την κρέμα:
500 ml γάλα πλήρες
500 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
1 λοβός βανίλιας
200 γραμμ. ζάχαρη
90 γραμμ. κορν-φλάουρ
6 κρόκοι αυγών
2μέτρια αυγά
 
Για το σιρόπι:
700 γραμμ. ζάχαρη
400 ml νερό
1 κ.κ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τη βάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε τον λοβό της βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν-φλάουρ και προσθέτουμε τους κρόκους και τα αυγά. Προτού πάρει βράση το μείγμα του γάλακτος, ρίχνουμε το ⅓ στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα με το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις η κρέμα δέσει και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τον λοβό της βανίλιας.
 
Απλώνουμε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα, ένα ένα, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα, έτσι ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζουμε επάνω τους την κρέμα. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Αφαιρούμε τις γωνίες των φύλλων που περισσεύουν έτσι ώστε να καλύπτουν μόνο το εσωτερικό του ταψιού. Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC. Βγάζουμε το γλυκό από την κατάψυξη και χαράσσουμε τα κομμάτια με προσοχή. Ψήνουμε στον φούρνο για τουλάχιστον 1 ώρα έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
 
Για το σιρόπι: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού. Τη βάζουμε στη φωτιά και βράζουμε για 4-5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
 
Επιδόρπια - Γλυκά