Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Επιδόρπια - Γλυκά
Γλυκειά ομελέτα
Οι γλυκειές ομελέτες ήταν πολύ δημοφιλείς στην Αγγλία στις αρχές του αιώνα μας. Ο μάγειρας τις έφτιαχνε την ώρα που τελείωνε το γεύμα. Σήμερα που δεν υπάρχουν μάγειρες, θα πρέπει η νοικοκυρά να σηκωθεί απ’ το τραπέζι και να την κάνει, γιατί δεν τρώγεται κρύα και δε μπορεί να την κρατήσει ζεστή. Όμως είναι πολύ γοργό γλυκό, σε 8’ είναι έτοιμο και τόσο νόστιμο, που αξίζει το ξεβόλεμα.
Υλικά
4 κρόκοι αυγών
6 ασπράδια
1 κουτάλι άχνη ζάχαρη
2 κουταλιές μαρμελάδα
1 πρέζα αλάτι
λαδόχαρτο
30 γρ. βούτυρο
30 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Χτυπήστε τα ασπράδια με το αλάτι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. (Ως εδώ μπορείτε να τα κάντε πριν καθήσετε στο τραπέζι).

Ανακατέψτε απαλά τη μαρέγκα με τους κρόκους. Λιώστε το βούτυρο σ’ ένα τηγάνι βαρύ, και όταν θα είναι πολύ ζεστό ρίξτε τ’ αυγά και αφήστε τα στη φωτιά για 3’. Τελειώστε το ψήσιμο βάζοντας το τηγάνι κάτω από αναμμένη σχάρα για άλλα 2’, να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Αδειάστε τώρα το τηγάνι στο λαδόχαρτο που έχετε πασπαλίσει με την άχνη ζάχαρη. Απλώστε πάνω στην ομελέτα τη μαρμελάδα. Διπλώστε την ομελέτα, διπλώνοντας το λαδόχαρτο, τοποθετείστε την σε μια πιατέλα και τραβήξτε από κάτω το χαρτί να φύγει.
Πηγή: 1990, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ με 215 διεθνείς συνταγές και 365 δίστιχα ή τετράστιχα ελληνικών τραγουδιών, επιμέλεια Λένα Σαββίδη, Ερμής, 1988)
 
Επιδόρπια - Γλυκά