Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Ζυμαρικά
Μακαρόνια με κιμά
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά, χρόνος μαγειρέματος: 90 λεπτά.
Υλικά
για 4-6 άτομα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου
600 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος από λάπα ή ελιά (για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα επιλέγουμε κιμά από τρανς)
1/4 φλιτζ. κόκκινο κρασί
1 κιλό ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες, χωρίς τα σπόρια, και ψιλοκομμένες (ή 1 κονσέρβα ντοματάκια, πολτοποιημένα)
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
2 κ.κ. ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πακέτο μακαρόνια
τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα (κεφαλοτύρι, ξερή μυζήθρα, παρμεζάνα…)
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ώσπου να ξανθύνουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 15 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μη σβωλιάσει ο κιμάς. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ώσπου να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας. Τέλος, προσθέτουμε πιπέρι κατά βούληση. Μέχρι να ετοιμαστεί ο κιμάς βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο, για να γίνουν al dente. Σερβίρουμε τα μακαρόνια, στρώνουμε από πάνω τον κιμά και ρίχνουμε τριμμένο τυρί.
 
Tips

• Η σάλτσα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παστίτσιο ή μουσακά.
• H ανάμειξη μοσχαρίσιου και χοιρινού κιμά είναι πιο γευστική, οπότε μη διστάσετε να το επιχειρήσετε στη σάλτσα σας.
• Για να αναδειχθούν τα αρώματα της ντομάτας, προτού προσθέσουμε τον κιμά, σοτάρουμε για ένα λεπτό τον πελτέ ντομάτας με το κρεμμύδι.
 
Παραλλαγές

– Για πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε μία μικρή καυτερή κόκκινη πιπεριά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Προσοχή! Μην ξεχάσετε να την αφαιρέσετε πριν από το σερβίρισμα.
– Για τη σάλτσα μπολονέζ θα χρειαστούμε επιπλέον 300 γραμμ. μπέικον χωρίς το λίπος του, 2 καρότα τριμμένα και ένα κλωνάρι σέλινου τα οποία θα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι. Το πραγματικό όνομα αυτής της σάλτσας είναι ραγού α λα μπολονέζ και σερβίρεται με φρέσκες ταλιατέλες με αυγά.
– Ανάλογα με το τι μας αρέσει, μπορούμε να προσθέσουμε 1 φύλλο δάφνης και μερικούς κόκκους μπαχαριού ή κεδροκούκουτσα ή μια πρέζα γαρύφαλλο και 1 ξυλαράκι κανέλας. Πριν από το σερβίρισμα αφαιρούμε το μπαχάρι και την κανέλλα.
– Για μια διαφορετική γεύση, αντικαταστήστε το κρασί με ίση ποσότητα ούζου και προσθέστε στη σάλτσα, δέκα λεπτά προτού γίνει, μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο.
 
Κατάλογος Συνταγών   Ζυμαρικά