Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Πουλερικά
Κοτόπουλο μιλανέζα με ρύζι
Υλικά
για 5-6 άτομα
1 κοτόπουλο βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής (είτε ολόκληρο είτε κομμένο σε μερίδες)
4 κόκκους μπαχάρι
4 κλωναράκια μαϊντανό
4 κλωναράκια σέλινο
3 καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
400 γραμμ. ρύζι καρολίνα

Για τη σάλτσα:
4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
4 κ.σ. αλεύρι
1 φλιτζ. γάλα ζεστό
2 φλιτζ. ζωμό από το κοτόπουλο
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
1 φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό, όσο να το σκεπάζει καλά, το κοτόπουλο με το σέλινο, το μπαχάρι, τον μαϊντανό, τα καρότα και το κρεμμύδι ολόκληρα. Μόλις βράσει το κοτόπουλο, το βγάζουμε σε μια πιατέλα και στραγγίζουμε τον ζωμό του. Κρατάμε περίπου 2 κούπες στην άκρη, ξαναβάζουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα και μόλις βράσει ρίχνουμε το ρύζι. Μόλις μαλακώσει χωρίς να λιώσει, σε 10 λεπτά περίπου, το στραγγίζουμε.

Για τη σάλτσα: Στο μεταξύ, όσο βράζει το ρύζι, σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ώσπου να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις πήξει, ρίχνουμε λίγο λίγο τον ζωμό και ανακατεύουμε ώσπου να δέσει καλά, σαν αραιή μαγιονέζα. Στο τέλος βάζουμε το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί, χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα. Στην τελική της μορφή η σάλτσα μας θα πρέπει να έχει την υφή μαγιονέζας.
 
Για το σερβίρισμα: Στην πιατέλα με το κοτόπουλο στρώνουμε ολόγυρα το ρύζι και περιχύνουμε και τα δύο με τη σάλτσα μιλανέζα.
 
Tip
• Η ίδια συνταγή γίνεται ωραιότατη και με κόκορα ή γαλοπούλα.
 
Κατάλογος Συνταγών   Πουλερικά