Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Ψάρια-θαλασσινά
Φρέσκος τόννος από την Προβηγκία
Υλικά
για 4 άτομα
1 μεγάλη φέτα (περίπου ενός κιλού) φρέσκο τόννορείκι ή παλαμίδα)
120 ml λευκό ξηρό κρασί
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες, κομμένες
250 γραμμ. λευκά μανιτάρια, πλυμένα και ψιλοκομμένα
8 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
μερικές μαύρες ελιές, χωρίς το κουκούτσι τους
φρέσκο θυμάρι, εστραγκόν και ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια βαριά μαντεμένια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τοποθετείτε τη φέτα του ψαριού, αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε το ψάρι και από τις δύο πλευρές του, χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε για 15 λεπτά να ψηθεί και από τις δύο πλευρές του, φροντίζοντας να το γυρίσετε μόνο μία φορά και πολύ προσεκτικά. Δυναμώνετε τη φωτιά, σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράζει για 30 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε, αν χρειάζεται, βγάζετε τη φέτα του τόννου με μια μεγάλη σπάτουλα σε μια πιατέλα, την περιχύνετε με τη σάλτσα της και τη ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδου.
 
Σημείωση: Στην Προβηγκία σερβίρουν αυτό το πιάτο με χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά και χοντροτριμμένη παρμεζάνα, καθώς ο τόννος είναι το πιο «κρεάτινο» από τα ψάρια.
 
* Φρέσκα μυριστικά, όπως το θυμάρι και το εστραγκόν, πωλούνται σε γλαστράκια, σε σουπερμάρκετ και φυτώρια. Των φυτωρίων διατηρούνται για πολύ καιρό και μπορείτε, όταν το επιτρέπει η εποχή, να τα μεταφυτέψετε σε γλάστρες.
 
Κατάλογος Συνταγών   Ψάρια-θαλασσινά