Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Πίτες-τάρτες
Κολοκυθόπιτα γλυκιά με καρύδια
Αίγιο
Υλικά
1½-2 κιλά κολοκύθι γλυκό, κίτρινο, ξερό
2 ποτήρια πετιμέζι ή 1 ποτήρι μέλι
2 φακελάκια κανέλλα τριμμένη
2 φακελάκια γαρύφαλλα τριμμένα
8 ποτήρια κοπανισμένα καρύδια
1 ποτήρι φρυγανιά τριμμένη
λίγο λάδι
6-7 φύλλα μπακλαβά

Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 λεμόνι
Εκτέλεση
Κόβετε το εσωτερικό του κολοκυθιού σε μικρά κομματάκια.
Βάζετε στη φωτιά μια κατσαρόλα με τα κομματάκια του κολοκυθιού και τα ανακατεύετε συνεχώς με μια κουτάλα, μέχρι να γίνουν πολτός. Αφού πιει τα υγρά του, βγάζετε τον πολτό από τη φωτιά και τον ρίχνετε σ’ ένα στραγγιστήρι και τον αφήνετε μέχρις ότου στραγγίσει καλά. Αφού στραγγίσει, βάζετε λάδι σε μια κατσαρόλα και τον τσιγαρίζετε καλά. Τον κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το πετιμέζι ή το μέλι ανακατεύοντας καλά. Αφού κρυώσει, ρίχνετε τα καρύδια κοπανισμένα, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα, τη φρυγανιά και τα ανακατεύετε.

Σ’ ένα ταψί Νο 30 βάζετε ένα φύλλο από κάτω και το λαδώνετε, ρίχνετε μία στρώση από τον πολτό που έχετε ετοιμάσει και επαναλαμβάνετε το ίδιο και για τα επόμενα φύλλα. Ψήνετε την πίτα σας σε μέτριο φούρνο 200ο επί 45’ και κοιτάζετε όταν ροδίσει το επάνω φύλλο να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο για να μην καεί. Αν θέλετε, όταν το βγάζετε από το φούρνο, το ραντίζετε με σιρόπι κρύο.
(από το: 1989 Ημερολόγιο με 209 παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας και 365 φράσεις, επιμέλεια Λένα Σαββίδη, Ερμής, 1988)
 
Κατάλογος Συνταγών   Πίτες-τάρτες