Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Πίτες-τάρτες
Κρεατόπιτα
Ήπειρος
Υλικά
½ κιλό κιμά
3 αυγά
750 γραμ. κρεμμύδια
3 κουταλιές κρέμα μπεσαμέλ
250 γραμ. κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι
ελάχιστη κανέλλα
πιπέρι, αλάτι
4-5 κόκκους μοσχοπίπερο
1 κουταλιά φρυγανιά
2 κουταλιές βούτυρο ή λίγο λάδι

Για το φύλλο:
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κεσεδάκι καλαμποκέλαιο
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
αλεύρι όσο πάρει για να πλάθεται το φύλλο
Εκτέλεση
Κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες και για να γίνουν ελαφρότερα, τα ξεπλένετε με καυτό νερό στο σουρωτήρι. Τα σωτάρετε ελαφρά με ελάχιστο λάδι ή με το βούτυρο. Προσθέτετε τον κιμά, τον γυροφέρνετε με τα κρεμμύδια, βάζετε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοπίπερο, την κανέλλα και τ’ αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο το μίγμα, προσθέτετε το τυρί τριμμένο, τη φρυγανιά, την κρέμα (που έχετε στο μεταξύ ετοιμάσει σ’ ένα τηγανάκι με μια κουταλιά αλεύρι, ένα φλιτζάνι γάλα και μισό κουταλάκι βούτυρο), τα αυγά ολόκληρα ελαφρά χτυπημένα, ενώ κρατάτε σ’ ένα πιατάκι έναν κρόκο.

Ζυμώνετε καλά τα υλικά για τα φύλλα, χωρίζετε τη ζύμη σε δύο άνισα κομμάτια και ανοίγετε πρώτα το μεγαλύτερο σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το απλώνετε σε λαδωμένο ταψί, υπολογίζοντας το μέγεθος ώστε η γέμιση να έχει πάχος ένα πόντο. Στρώνετε καλά τα υλικά και σκεπάζετε με το άλλο φύλλο ελαφρά τσαλακωμένο. Κολλάτε στις άκρες με τα δάκτυλα τα δύο φύλλα και αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο που έχετε κρατήσει, αραιωμένο με μια κουταλιά γάλα ή νερό. Ψήνετε την πίτα σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει πάνω και κάτω.

Ο κιμάς μπορεί ν’ αντικατασταθεί με ½ κιλό καλοβρασμένο μοσχάρι ψιλοκομμένο σε κύβους. Οπότε βάζουμε μισό κιλό ώριμες ντομάτες σε κομματάκια, μαϊντανό, μια κουταλιά αλεύρι, 2-3 κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη, δύο αυγά κι ένα μόνο κρεμμύδι για το τσιγάρισμα. Αν έχετε δυσκολίες στο φύλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σφολιάτα.
(από το: 1989 Ημερολόγιο με 209 παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας και 365 φράσεις, επιμέλεια Λένα Σαββίδη, Ερμής, 1988)
 
Κατάλογος Συνταγών   Πίτες-τάρτες