Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Πρόσφατες Συνταγές   Πουλερικά
Κόκορας με μανιτάρια και μπίρα
Υλικά
1 κόκορας (1½ κιλό)
1 μαύρη τρούφα κομμένη σε φέτες (προαιρετικά)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια πολτοποιημένα
200 γραμμ. μανιτάρια καλλιεργημένα
1 μπουκάλι (330 ml) μαύρη μπίρα
1 κ.κ. ζάχαρη καστανή
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220oC. Τοποθετούμε τις φέτες τρούφας ανάμεσα στην πέτσα και το κρέας του στήθους του κόκορα. Τοποθετούμε τον κόκορα μέσα σε μια πυρίμαχη κατσαρόλα μαζί με το λάδι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο (για να μη στεγνώσει) και ψήνουμε για 45 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, πετάμε όλο το λίπος από την κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα 2 κουταλιές λάδι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και ψήνουμε, ανακατεύοντας συχνά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 3 λεπτά ακόμη. Όταν τα υγρά εξατμιστούν, προσθέτουμε τη μπίρα και τη ζάχαρη, και βράζουμε ώσπου το μείγμα να μειωθεί στο μισό και να δέσει ελαφρά η σάλτσα μας. Ελέγχουμε για αλάτι, κόβουμε τον κόκορα σε μερίδες και τον προσθέτουμε στη ζεστή σάλτσα.
 
Μπίρα
Εδώ, αντί για κρασί, προτιμάμε μια σκουρόχρωμη, καφέ μπίρα, με μια κάποια γλύκα στη γεύση, όπως είναι η Leffe. Τα ευχάριστα αρώματα φρούτων και το καραμελωτό γευστικό τελείωμα που διαθέτει, δένουν με τον ζουμερό κόκορα και με την πλούσια γεύση της τρούφας. Την ίδια μάρκα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και για την εκτέλεση της συνταγής.

Tip 
• Στην αρχή, τα πρώτα 15 λεπτά, ψήνουμε τον κόκορα ακουμπισμένο στο πλάι. Τον γυρνάμε από το άλλο πλευρό για τα επόμενα 15 λεπτά και τέλος τον ακουμπάμε με το στήθος προς τα επάνω για την υπόλοιπη ώρα ψησίματος. Όταν τον βγάλουμε από τον φούρνο, τον τοποθετούμε μπρούμυτα σε μια πιατέλα, έτσι ώστε όλα τα υγρά του να ποτίζουν το στήθος του.
 
Πρόσφατες Συνταγές   Πουλερικά