Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Πρόσφατες Συνταγές   Μαγειρευτά
Χιουνκιάρ-μπεγιεντί
Υλικά
1½ κιλό αρνίσιο ή μοσχαρίσιο μπούτι κομμένο σε μικρούς κύβους
3 μελιτζάνες (περίπου 1½ κιλό)
3 ντομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
ζάχαρη
1 κουτ. σούπ. ρίγανη

Για την κρέμα:
1 ποτ. γάλα
2 κουτ. σούπ. βούτυρο
2 κουτ. σούπ. γεμάτες αλεύρι
100 γραμμ. κασέρι τριμμένο
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Ροδίζουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο. Προσθέτουμε το κρέας ανακατεύοντας καλά, για να ροδίσουν όλα τα κομμάτια. Σβήνουμε με τον πολτό της ντομάτας. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και ρίγανη και ψήνουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να μείνει λίγη σάλτσα.
 
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκαζάκι. Για να ετοιμάσουμε την κρέμα, σε μια κατσαρόλα ροδίζουμε το αλεύρι με το βούτυρο. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια, προσέχοντας να μη σβολιάσει. Όταν πήξει η κρέμα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τρίμμα από μοσχοκάρυδο. Tην κατεβάζουμε από τη φωτιά.
 
Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους, τις κόβουμε γρήγορα με ανοξείδωτο μαχαίρι, τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε μέσα στην κρέμα. Aνακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα. Όλα αυτά με γρήγορες κινήσεις, για να μη μαυρίσει η μελιτζάνα. Στο τέλος προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι και σερβίρουμε τον πουρέ μαζί με το κρέας.
 
Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε στον πουρέ της μελιτζάνας 3 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος και να τον ανακατέψουμε καλά πριν το σερβίρισμα.
Από το βιβλίο: Σούλα Μπόζη, Πολίτικη κουζίνα, παράδοση αιώνων, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003
 
Πρόσφατες Συνταγές   Μαγειρευτά