Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Spirits news
Μπουτάρη
Οινόραμα 2015: Η οινοποιία Μπουτάρη άνοιξε στο κοινό της το Οινοφυλάκιο της και χάρισε σπάνιες γευστικές εμπειρίες 
Μεγάλη αποδοχή είχε η πρωτοβουλία της εταιρίας Μπουτάρη να «ανοίξει» στην έκθεση ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2015, το Οινοφυλάκιο της και να προσφέρει σπάνια κρασιά παλαιών σοδειών και πειραματικής οινοποίησης, σε συνδυασμό με τη γευσιγνωσία κρασιών τρεχουσών σοδειών από τη βιολογική της γκάμα, αλλά και τις ποικιλίες ασύρτικο και μοσχοφίλερο με τις οποίες η Μπουτάρη ενασχολείται εις βάθος εδώ και χρόνια, τις αναδεικνύει και συνεχώς τις εξελίσσει.  
 
Μέσα από μια πλούσια γκάμα ερυθρών αλλά και λευκών κρασιών παλαιών σοδειών, η οινοποιία Μπουτάρη προσέλκυσε πλήθος καταναλωτών που επιζητούν τη γνώση, την εξέλιξη, τις διαφορετικές και σπάνιες γευστικές εμπειρίες. Οι επισκέπτες που δεν έχουν συχνά τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κρασιά αντίστοιχης παλαίωσης, εντυπωσιάστηκαν τόσο από το δυναμικό και την εξέλιξη των ελληνικών, ερυθρών ποικιλιών (όπως το ξινόμαυρο και το αγιωργίτικο), αλλά κυρίως από τη δυναμική παλαίωσης των λευκών ποικιλιών: ασύρτικο και μοσχοφίλερο.
 
Μερικά από τα κρασιά που ξεχώρισαν και απέσπασαν εξαιρετικές εντυπώσεις ήταν η Νάουσσα 1990 και Κάβα 1989 με αρώματα στη μύτη που λίγες φορές έχει κάποιος την τύχη να μυρίσει στη ζωή του. Με φοβερή εξέλιξη στο χρόνο, απίστευτα αρώματα μανιταριών, τρούφας και δέρματος και με στόμα που έχει διατηρήσει την οξύτητά του. Η Καλλίστη Reserve 1989 εντυπωσίασε για τη ζωηράδα στην οξύτητα και τα αρώματα βαρελιού, ενώ το Mοσχοφίλερο 1996 ήταν η έκπληξη που κανείς δεν περίμενε να συναντήσει. Η ποικιλία που κατεξοχήν θεωρείται ότι καταναλώνεται φρέσκια, έδειξε ότι μπορεί να κρατήσει ένα μοναδικό χαρακτήρα, τόσο αρωματικά όσο και στο στόμα.

 
Το Οινοφυλάκιο αποτελούσε πάντα βασική φιλοσοφία της οινοποιίας Μπουτάρη. Σκοπός του Οινοφυλακίου είναι αφενός μεν η μελέτη της εξέλιξης των κρασιών για τη βελτιστοποίηση της γνώσης και του πειραματισμού, αφετέρου δε, η διάθεση παλαιών σοδειών στους καταναλωτές, μετά από παρακολούθηση και αξιολόγησή τους. Ανάλογα με το κρασί και τη σοδειά, η οινοποιία Μπουτάρη διατηρεί στο οινοφυλάκιο της από 50-100 φιάλες από το κάθε κρασί, ενώ σε ορισμένους οίνους που το δυναμικό παλαίωσης είναι μεγάλο, ο αριθμός μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 1.000 φιάλες.
 
Εκτός από τα παλαιωμένα, μεγάλη ήταν επίσης και η γκάμα πειραματικών κρασιών που παρουσιάστηκαν και εντυπωσίασαν στο Οινόραμα. Μέσα από τον πειραματισμό η οινοποιία Μπουτάρη ανακαλύπτει νέες πτυχές του ελληνικού αμπελώνα, νέα αρώματα και γεύσεις, τα αναδεικνύει και τα κοινοποιεί συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του ελληνικού κρασιού. Syrah χωρίς θειώδες, το Ξινόμαυρο Αμυνταίου ’95 αφρώδες, το αφρώδες Μοσχοφίλερο 2007, το Gewurztraminer 2004, το Λιάτικο 1997 και το Μοσχοφίλερο γλυκό 2013. Σε σχέση με τα πειραματικά κρασιά που παρουσιάστηκαν συζητήθηκαν αρκετά το Μοσχοφίλερο και το
8.4.2015 
 
Spirits news