Movie wine
16.3.2009 
Μένουμε σπίτι… Ύπαγε «grazing»… Καλώς ήλθες «cocooning»…
Επιλέγουμε τρεις κλασικές, αγαπημένες ταινίες στο dvd και στήνουμε στο σαλόνι μας κατάσταση εμπνευσμένη από την ατμόσφαιρα του φιλμ. Διαλέγουμε κρασιά και ποτά που ταιριάζουν μαζί τους και ντύνουμε την προβολή με διονυσιακό χρώμα.
  
 
«Amelie» και ροζέ, κυνηγητό στα στενά της Μονμάρτρης
 
Δεν είναι μόνο η τρυφερότητα, η παιδική αθωότητα και τα μεγάλα μαύρα μάτια της Amelie που μας συγκινούν σε αυτό το φιλμ. Είναι η γοητεία της παρισινής γειτονιάς που μας κάνει να αναζητάμε τη ζεστασιά ενός κλασικού παλιομοδίτικου μπιστρό, έτοιμοι να στήσουμε ένα τέτοιο σκηνικό στο σπίτι.
  
Η πικάντικη, πονηρή φατσούλα της γλυκιάς Amelie μας στροβιλίζει στα στενά της μποέμικης γειτονιάς μ’ ένα ποτήρι ροζέ στο χέρι, τσαχπίνικο και ρομαντικό σαν την πρωταγωνίστρια.
  
Μην το σκέφτεστε! Κρεμμυδόσουπα καυτή και γκρατιναρισμένη, καμαμπέρ, σαλάτα με αντίδια και τραγανιστό μπέικον κι ένα φρουτένιο κρασί αξιώσεων, Cabernet d’ Anjou από την κοιλάδα του Λίγηρα. Ή ένα δικό μας «Αβαντίς» από σταφύλια του Ροδανού, όπως τα Grenache Rouge και Syrah, γεμάτο με μαρμελαδένια αρώματα φράουλας και φραγκοστάφυλου και στόμα νόστιμο, μυρωδάτο, με θηλυκές τανίνες.
  
Ένα κρασί για να φέρεις τη Μονμάρτρη στο σαλόνι σου…
  
 
O «Νονός» θέλει Chianti και Νάουσα
 
Όπως έλεγε και ο Tom Hanks στο «You ‘ve got mail», «στο “Νονό” βρίσκει κανείς τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα της ζωής και κάθε φορά που βλέπεις το αριστούργημα του Francis Ford Coppola ανακαλύπτεις ότι σου επιφυλάσσει κάτι εντελώς καινούργιο…»
  
Παρακολουθώντας τις σκηνές των κυριακάτικων γευμάτων της φαμίλιας των Corleone, τον Μάρλον Μπράντο στην κεφαλή του τραπεζιού και τη mamma να φέρνει απ’ την κουζίνα την πιατέλα με την πάστα, η ψυχή σου ζεσταίνεται από τη μυρωδιά ενός ραγού μπολονέζ που αχνίζει μέσα στα βαθιά πιάτα, ενώ τα ποτήρια βάφονται κατακόκκινα από ένα πλούσιο παραδοσιακό Chianti, όλο αρώματα βιολέτας, καπνού, γλυκόριζας και αμαρέτο. Ή ένα δικό μας Grande Réserve Μπουτάρη, μια ιδιαίτερη Νάουσα με ευωδιές φραγκοστάφυλου, ντομάτας, πιπεριού και δαμάσκηνου, κι ένα στόμα γεμάτο με τανίνες που θυμίζουν την ένταση της ταινίας.
 
Η Μαφία άλλωστε έτρωγε καλά πριν πάει για δουλειά…
 
 
Ο Charlie, το εργοστάσιο της σοκολάτας, το Port και ο μοναστηριακός ζύθος
 
Βουνά από fudges σου γνέφουν προκλητικά, καταρράκτες στο σκηνικό απ’ όπου κυλά άφθονη ρευστή σοκολάτα και το σαρδόνιο χαμόγελο του Johnny-Charlie Wonka-Depp να σε βυθίζει από τη μια στη βαθύτερη απόλαυση και από την άλλη στην υπαρξιακή ανησυχία…
  
Ονειροπολούμε να ξαναγίνουμε παιδιά, μας λείπει η λαχταριστή σοκολατένια λιχουδιά, ανυπομονούμε να βουτήξουμε το δάχτυλό μας στη σκανταλιά, σαν τον μικρό ήρωα της ταινίας.
  
Υποκύπτουμε στη γοητεία της σοκολάτας, χρωματιστή, ψυχεδελική ποπ, πασπαλισμένη με παραμυθόσκονη… Επιλέξτε το πιο προκλητικό dark σουφλέ, την πιο αισθησιακή κρέμα σοκολάτας και ανοίξτε για χάρη τους ένα καλό Port , σαν το Graham’ s 10 Year Old Tawny, όπου ο καπνός του πούρου, τα μαύρα φρούτα, η ευγενής μυρωδιά του δέρματος και οι βελούδινοι σοκολατένιοι τόνοι του θα αγκαλιάσουν τρυφερά το «μαύρο» γλύκισμα.
  
Αν ψάχνετε κάτι πιο πρωτότυπο, πιείτε μαζί του μια αυθεντική μοναστηριακή μπύρα Chimay, εδώ το Port μετατρέπεται σε σοφιστικέ ζύθο.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Movie wine
› 
Red or dead
› 
Κάψας εγκώμιον
© ΙΣΤΟΣ 2024
Κατερίνα Λεγάκη
Η Κατερίνα Λεγάκη είναι οινολόγος
« Bloggers