I have a dream
9.12.2008 
I have a dream

 
Πώς κλονίστηκαν οι τράπεζες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες και άρχισαν βροχηδόν και από πάσα κατεύθυνση τα πακέτα στήριξης, η κρατική συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο και οι ενέσεις ρευστότητας;

 
Πώς έπεσαν οι τιμές του σίτου, του ρυζιού, του πετρελαίου και των μετάλλων (που, όταν είχαν ανεβεί, το θεωρούσαμε πρόβλημα μεγάλο) και τώρα όλοι ανήσυχοι επισημαίνουν την ανάγκη να ενισχυθεί η ζήτηση με κίνητρα προς την κατανάλωση, μειώσεις ΦΠΑ και απαλλαγές;

 
Έτσι να κλονιστούν οι επιχειρήσεις των ποτών και των τσιγάρων, να πέσει η ζήτηση για κριθάρι και καπνά, να απειληθούν θέσεις εργασίας και καλλιέργειες, να αρχίσουν οι ανακοινώσεις δυστυχώς θα κλείσουμε τόσα εργοστάσια, τόσες χιλιάδες απολύσεις και διαθεσιμότητες.

 
Μέχρι στιγμής είναι I have a nightmare.

 
Αλλά όχι.

 
I have a dream.

 
Τότε, λοιπόν, με τα ελλείμματα, τις ζημιές και τα βαριά σύννεφα στους ισολογισμούς να έχουν γίνει πρωτοσέλιδα, να έρθουν οι φωνές της σύνεσης. Ενίσχυση. Τονώστε τη ζήτηση. Κρατικά κεφάλαια με προνομιούχες μετοχές στην British Tobacco και στον Καρέλια. Κίνητρα να βγούμε από την κρίση. Να ξαναβρούν οι καταναλωτές τη χαμένη αυτοπεποίθηση. Μείωση του ΦΠΑ, άρση των απαγορεύσεων. It’ s the economy, stupid.

 
I have a dream.

 
Ενέσεις ρευστότητας παντού, στη Niemeyer με τους καπνούς για τα στριφτά, στην Diageo να πίνουμε μη μας στρίψει. Στα αλκοολούχα και σε φυσική μορφή. Ρευστότητα στην κυριολεξία. Στα μπαρ, που θα μετέχουν στο πρόγραμμα στήριξης, premium 20% χύμα κρασί στην παραγγελία υπό τον όρο να διοχετεύεται στην κατανάλωση. Και για τα εταιρικά στελέχη τεράστια μπόνους σε μπουκάλια του λίτρου, που τα golden boys θα πίνουν υποχρεωτικά σε δημόσιες τελετές μεταμέλειας.

 
Ο Αλογοσκούφης στη Βουλή με τσάντες λεφτά, βαρέλια οινόπνευμα και κούτες τσιγάρα.

 
Ο Αβραμόπουλος με το μπλέιζερ, τη διδακτική κίνηση του χεριού και το νομοσχέδιο στα αζήτητα να προειδοποιεί: Πίνετε και καπνίζετε. Στηρίξτε τη χώρα.

 
Επίμονοι καθηγητές ιατρικής να διώκονται ποινικά ως αντεθνικά στοιχεία. Όποιος ζητεί απαγόρευση της δωρεάν διανομής τσιγάρων στο Εφετείο για διέγερση σε κακουργηματική απείθεια.

 
Βραβεία της Ακαδημίας στα περίπτερα με τις περισσότερες πωλήσεις. Αντεπιστέλλοντα μέλη οι κορυφαίοι μπάρμεν.

 
Κάθε πρωί στο Homefood ημερήσιες διαταγές κατανάλωσης. Αποφασίζουμε και διατάσσουμε. Όχι κάτω από τρία ουίσκι σήμερα. Και δέκα τσιγάρα ανυπερθέτως. Υπογραφή όχι Ζαγοριανάκος, Κρεμαστινός! Η επιστήμη στην υπηρεσία της οικονομίας. Απόλυτη φαντασίωση.

 
Και στις εφημερίδες, ολοσέλιδη κοινή καταχώριση Citibank και Johnnie Walker:

 
Citi never sleeps. Keep drinking.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Strictly verboten
› 
Ευγνώμονες με χρονοκαθυστέρηση
› 
Σύγχρονοι μύθοι
› 
Ο Κόνο θα αποστάξει ξανά
› 
Ταξί χωρίς Τζούλια
© ΙΣΤΟΣ 2024
Δημήτρης Καστριώτης
Κατά τον ληξίαρχο, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Οι γονείς του, φιλότιμοι πλην κατ’ αποτέλεσμα άστοργοι, δεν τον προίκισαν αναλόγως, ώστε να αφοσιωθεί απερίσπαστος στο οινόπνευμα, την αξία του οποίου φρόντισαν πάντως να του διδάξουν. Ένεκα η ανάγκη, εργάζεται ως δημοσιογράφος εφημερίδων και δικηγόρος από εικοσιπενταετίας. Αναπόφευκτα, πίνει λιγότερο απ’ όσο θα ήθελε.
« Bloggers