Strictly verboten
23.6.2008 
Τα βιβλία του Κλοντ Σιμόν (Νόμπελ λογοτεχνίας 1985) έχουν εκδοθεί στα ελληνικά από την «Εστία». Απ’ όσο ξέρω, ο Βοτανικός Κήπος δεν έχει ακόμη μεταφραστεί. Το απόσπασμα που ακολουθεί το αντιγράφω από παράθεσή του στο Αποχαιρετισμός στο κόμμα του Φρανσουά Σαλβέν (εκδόσεις Πόλις):
 
«… ο άλλος με την επιθυμία του και τον κρασολεκέ στο κρανίο…» (σ.σ.: ο Σιμόν είχε συναντήσει τον Γκορμπατσόφ, εν ενεργεία ακόμη) «πανευτυχής με τον εαυτό του δηλώνοντας ακόμη πως η χώρα του είναι ανοιχτή σε όλα τώρα προλετάριοι μοσχάρια αγελάδες σκουλήκια της γης γουρούνια δικαίωμα να διαβάζουν τα πάντα ν’ ακούν τα πάντα ξένα βιβλία ξένα περιοδικά ξένες εφημερίδες δίσκοι ταινίες κόκα κόλα κλπ. κλπ. όλα ελεύθερα απολύτως όλα Εκτός! Είπε εκτός! Πρόσωπο ξαφνικά σοβαρό πάει το ευτράπελο ύφος τώρα δεν μιλάμε για ανθρωπισμό και κόκα κόλα Ανένδοτος αποφασιστικός άκαμπτος: Εκτός από την πορνογραφία! Η πορνογραφία streng verboten Όπως η βότκα strictly forbidden pericoloso απαγορεύεται απολύτως».
 
Όλα verboten. Και κυρίως το κάπνισμα. Το τελευταίο ειδικά εξαιρετικά pericoloso –και στους δημόσιους χώρους streng verboten. Έτοιμο το έχει το νομοσχέδιο ο γνήσιος, ο αυθόρμητος άνθρωπος, ο νυν υπουργός Υγείας («δεν μπορεί να σε κουράζει η προσφορά στην κοινωνία», είπε). Αλλά και το οινόπνευμα. Επικίνδυνο. Και άσχημο, απατηλή απόλαυση. Το είχε τονίσει ο Νικήτας Κακλαμάνης: «Οι νέοι μας είναι στις ψηλές θέσεις στη μαύρη λίστα της ψεύτικης ευδαιμονίας». (Την αληθινή θα την αποκαλύψει αργότερα.)
 
Αν και χωρίς σκληρό κολάρο, οι σύγχρονοι γυμνασιάρχες επιμένουν να μας υπαγορεύουν τι πρέπει να επιθυμούμε, κελεύοντας να εξοβελιστούν οι καπνιστές στα ουρητήρια, να θυμηθούν τις σχολικές τους μέρες. «Κατήγγειλε», διάβασα απολαμβάνοντας Gitanes άφιλτρα, «στον υπουργό Άμυνας ο καθηγητής και διευθυντής της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντ. Καφάτος» (πόσοι τίτλοι..) ότι καπνοβιομηχανίες διένειμαν δωρεάν τσιγάρα σε στρατιώτες και ζήτησε «να σταματήσουν άμεσα αυτές οι απαράδεκτες ή μάλλον εγκληματικές δραστηριότητες». Να πληρώνουν οι καπνιστές φαντάροι, απεφάνθη ο σοφός προφέσορ. Και μια που ο ιατρός γυμνασιάρχης μίλησε για έγκλημα, επελήφθη ο εισαγγελέας γυμνασιάρχης. «Με υπόμνημά του στον υπουργό Υγείας ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Β. Φλωρίδης ζήτησε την άμεση και πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, χωρίς σταδιακή προσαρμογή». Και μερίδα του Τύπου έσπευσε να συμφωνήσει. Verboten sofort. Subito.
 
Μήπως θα έπρεπε γιατροί και εισαγγελείς (και δημοσιογράφοι) να ασχοληθούν με τη δουλειά τους, αντί να κάνουν το δάσκαλο της κοινωνίας; Αν θυμάμαι καλά, ουδείς ζήτησε τη νομοθετική συμβουλή τους. Αν πάλι θέλουν οπωσδήποτε να υπηρετήσουν το ευ ζην των Ελλήνων, μήπως θα έπρεπε πρωτίστως να μιλήσουν για τη διανομή του εισοδήματος, τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας –ή αυτό είναι verboten από το σύστημα και pericoloso για την καριέρα;
 
Θα επανέλθουμε πολλές φορές στο θέμα. Φοβάμαι όμως ότι οι γυμνασιάρχες δεν παλεύονται. Έχουν το πάνω χέρι. Στους δημόσιους χώρους η ανάσα μας θα πρέπει να μυρίζει ροδόνερο. Και φυσικό χυμό πορτοκάλι.
 
Όλοι για το homefood δουλεύουν. Όλα τα ωραία μόνο σπίτι μας θα τα κάνουμε.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Ο γιατρός μισεί τα σφηνάκια
› 
Strictly verboten
› 
Ευγνώμονες με χρονοκαθυστέρηση
› 
Σύγχρονοι μύθοι
› 
Παγάκια Ανταρκτικής
© ΙΣΤΟΣ 2024
Δημήτρης Καστριώτης
Κατά τον ληξίαρχο, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Οι γονείς του, φιλότιμοι πλην κατ’ αποτέλεσμα άστοργοι, δεν τον προίκισαν αναλόγως, ώστε να αφοσιωθεί απερίσπαστος στο οινόπνευμα, την αξία του οποίου φρόντισαν πάντως να του διδάξουν. Ένεκα η ανάγκη, εργάζεται ως δημοσιογράφος εφημερίδων και δικηγόρος από εικοσιπενταετίας. Αναπόφευκτα, πίνει λιγότερο απ’ όσο θα ήθελε.
« Bloggers