Πολη-λογίες
7.3.2009 - 5:24:47 AM 

Leonard Freed:Ρώμη


Αν δεν υπήρχε η Κωνσταντινούπολη θάταν η Ρώμη η αναμφισβήτητη αυτοκράτειρα τών τρούλλων κι αν δεν υπήρχε η Ρώμη το Παρίσι θα μετρούσε τούς περισσότερους οβελίσκους που όμως ωχριούν μπρος σ'εκείνους της Νέας Υόρκης, τους κατοικημένους απο το είδος εκείνο τερμιτών που λέγεται άνθρωπος.


Eugene Atget:Παρίσι

Το κυριότερο που συμβαίνει με τίς πόλεις είναι οτι τραγικά , μοιραία και άφευκτα συμβολίζουν μόνο τον εαυτό τους και αν ποτέ τούς τύχει να συμβολίσουν κάτι περισσότερο, τότε θάναι η παρακμή τους, η δύναμη τής πτώσης τους, τα μεγαλειώδη βάραθρα που ξανοίγονται μπρος στα βάθρα τών ηρώων τους.

Δεν έχω φανταστεί τίποτε πιό όμορφα τολμηρό απ'το να βγείς μεσημεριάτικα με παντούφλες στη πιό κεντρική αυτοκρατορική λεωφόρο μιάς μεγαλούπολης και να μην αντιλαμβάνεσαι την απορία όσων μπορούν-ανοήτως- να ξαφνιάζονται βλέποντάς σε.

Αν υπάρχει κάτι πράγματι τελεσίδικα και αηδιαστικά,αποκρουστικά πεθαμένο είναι η γή κάτω απ'τίς πόλεις. Είναι το είδος χώματος στο οποίο δε μπορεί να επενδύσει ο θάνατος για να παράξει ζωή. Οριστικά αφιλόξενο να δεχτεί ακόμα και τα κουφάρια τών ποντικιών της.


Eugene Atget:Πλανόδιοι Μουσικοί

Ποιά η διαφορά ενός πλανόδιου μουσικού απο ένα πλανόδιο φωτογράφο; Ο πρώτος τραγουδά το παρόν τής πόλης στο παρόν της με αρκετή εσάνς απ'το παρελθόν της, ενώ ο δεύτερος,που καμιά φορά φωτογραφίζει το πρώτο, καταγράφει το παρόν της προσβλέποντας σ'ένα μελλοντικό παρελθόν.




Ferdinando Scianna:Ρώμη
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Η σφαγή τών νηπίων
› 
Seydou Keyta (A' μέρος)
› 
Ο κινητήρας τών αισθήσεων
› 
Αβγά και χρυσές πορδές
› 
Το κακό οικόπεδο κάνει τον καλό αρχιτέκτονα
© ΙΣΤΟΣ 2024
Εικονολογάς
«Γεννημένος στο –μακρινό πια– 1958, ασχολούμαι με το να παράγω, να καταναλώνω, να διαβάζω και εσχάτως να γράφω για εικόνες».
« Bloggers