Η τεκμηρίωση
5.9.2008 - 5:34:14 PM 
Σε πρόσφατο αναμάσημα μιάς εκπομπής της Όπρα,θερμιδικού χαρακτήρα, υπήρχε ,κατά το έθος του «τότε και τώρα» μιά παράταξη από χάμπουργκερ, πίτσες, μακαρονάδες και τα συναφή παχυντικά. Αρχαιολογικό συμπέρασμα: στην δεκαετία του 70 οι μερίδες (και οι θερμίδες) ήσαν κατά πολύ λιγότερες.


Την ίδια ερμηνεία άκουσα από ξεναγούς σε μουσεία που διέθεταν ιπποτικές πανοπλίες.Οι άνθρωποι, εξηγούσαν, ήταν ενός παιδικού μεγέθους. Γι΄αυτό και πολλοί ήρωες του παρελθόντος χωρούσαν σε μεταλλικές μινιατούρες. Οι εξαιρέσεις ήταν λίγες-ανάμεσά τους, ένα εντυπωσιακό καύκαλο του Ερρίκου του 8ου: στο φίνο σουσάνι του χωρούσαν οπωσδήποτε όλες οι γυναίκες του.Μαζί.


Προ δεκαετίας, οι φιλίες μου με εξαιρετικό ποιητή,υποδεέστερο εμού μόνον στον όγκο,οδήγησαν αμφοτέρους σε βαλκανίου spleen σύντομη φιλοξενία στο λεγόμενο «σπίτι του Λαμαρτίνου» στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας.Ηταν επιπλωμένο με όλην την ζαρζαβατιά της εποχής-πολτρόνες, ανάκλιντρα, ακόμη και κλανιόλες.Και εκεί, η ίδια δικαιολογία,όταν αγκομαχούσαμε να γλυτώσουμε από τον θανάσιμο εναγκαλισμό των μικρού μεγέθους επίπλων: οι άνθρωποι εκείνου του αιώνα, ήσαν πιό κοντοί.


Αλλά και σε πολλά σπίτια της ενετοκρατίας στην Κέρκυρα, ακόμη και της Αγγλοκρατίας,πολλά κύρια δωμάτια φιλοξενούν σαφώς λιγότερα από δέκα κυβικά επτανησιακού αέρα.


Οπως συμβαίνει με πλείστες επιστημονικές διαπιστώσεις, στηριγμένες στην έρευνα και στην παρατήρηση(αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα παραδείγματα που δεν βολεύουν την αρχική μας σκέψη θεωρούνται αόρατα) πρόσεξα ότι η άποψή μας γιά το παρελθόν διαρρέεται και σε άλλες περιπτώσεις από αυτό το βαθμιαίο «φούσκωμα» του ανθρώπου, καθώς διασχίζει την μητέρα Ιστορία.Οπως στο προσδόκιμο της ζωής. Κι εδώ οι εξαιρέσεις είναι αόρατες ή ελάχιστες.Ο θάνατος του Αντιγόνου του μονόφθαλμου σε ηλικία πάνω από ογδόντα, που συνέβη στην κορύφωση μιάς τρομερής μάχης, άλλά βέβαια διδάσκει.


Αν τα πιστέψουμε όλα αυτά, νομίζω ότι λύθηκε διά παντός το μέγα ερώτημα της προέλευσης της ζωής χωρίς ίχνος Θεού ή Δαρβίνου στον λογαριασμό μας.Υπήρχε εποχή όπου η ζωή του ανθρώπου ήταν μκρότερη του ενός δευτερολέπτου,και το μέγεθός του, μικρότερο από καρφιτσοκεφαλής.Το δε φαγητό του, μία θερμίδα ήταν αρκετή να θρέψει πολύτεκνη οικογένεια.


Αυτή ήταν μία πλήρως τεκμηριωμένη σελίδα.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Παγωνιέρα
› 
Το λαϊκό τσατσά
› 
Ως διανοούμενος, άς περιφρονήσω κάποιον...
› 
Ο γεροντισμός, τελευταίο στάδιο της πολιτικής ζωής
› 
Η αλλαγή των φώτων
© ΙΣΤΟΣ 2024
Πάνος Θεοδωρίδης
Ο Πάνος Θεοδωρίδης (1948-2016) είναι συγγραφέας.
« Bloggers