Αλλαγή εποχής μέρος β΄: Η φροντίδα για τις ντουλάπες
14.5.2008 - 7:53:00 PM 
Έφτασε ο καιρός για να κάνουμε γενική καθαριότητα στα ντουλάπια μας όπου κι αν βρίσκονται αυτά μέσα στο σπίτι. Τα κύρια πάντως είναι τα ντουλάπια της κουζίνας και οι ντουλάπες των ρούχων μας. Επ’ ευκαιρία της καθαριότητας, καλό είναι να γίνει και γενικό ξεκαθάρισμα σε χρήσιμα και άχρηστα πράγματα που κατά καιρούς μαζεύονται και εμποδίζουν την καλή χρήση αυτών των χώρων.

 
Ντουλάπες ρούχων
 
Αδειάζουμε το περιεχόμενο κάθε ντουλάπας πάνω στο κρεβάτι ή στο πάτωμα σ’ ένα καθαρό σεντόνι. Χωρίζουμε σε τρεις κατηγορίες τα ρούχα μας:
 
1) αυτά που φοράμε,
2) αυτά που δεν πρόκειται να φορέσουμε πια και
3) αυτά που χρειάζονται μικροεπιδιορθώσεις.
 
Εδώ ισχύει το τρίπτυχο «κρατάω», «πετάω», «χαρίζω».
 
Όσα ρούχα κρατήσουμε κοιτάζουμε μήπως θέλουν καθαριστήριο, πλύσιμο ή αέρισμα. Σε όσα χρειάζονται επιδιορθώσεις τις κάνουμε άμεσα κι όσα δεν χρειαζόμαστε πια τα δίνουμε, γιατί υπάρχουν πάντα άτομα που τα έχουν ανάγκη. Άλλες λύσεις είναι να δοθούν στην εκκλησία, σε φτωχές οικογένειες που πιθανόν γνωρίζουμε ή βάζοντάς τα σε σακούλες να τα αφήσουμε έξω από τους κάδους των σκουπιδιών για τους ρακοσυλλέκτες.
 
Είναι απαραίτητο τα ρούχα που θα ξαναβάλουμε στην ντουλάπα να είναι απολύτως καθαρά. Επίσης, πρέπει να αποφύγουμε όσο το δυνατόν τις πλαστικές σακούλες για την αποθήκευσή τους, γιατί το πλαστικό εμποδίζει την αναπνοή των υφασμάτων και παγιδεύει τη σκόνη. Βουρτσίζουμε καλά και αερίζουμε στο μπαλκόνι όσα δεν χρειάζονται πλύσιμο ή καθαριστήριο.
 
Μετά, σειρά έχει η υγιεινή της ντουλάπας. Βάζουμε σε μια λεκάνη διάλυμα λευκού ξιδιού με νερό σε αναλογία ένα προς τρία και μια χούφτα αλάτι μαγειρικής. Μ’ ένα καθαρό σφουγγάρι καθαρίζουμε προσεκτικά και ιδιαίτερα τις γωνίες στα ράφια και στα συρτάρια της ντουλάπας μας. Θα σας πω ένα μυστικό για τις άσχημες μυρωδιές που πιθανώς να μη φεύγουν όσο κι αν αερίσουμε μια ντουλάπα. Μου το είπε η γιαγιά μου όταν πρωτοπαντρεύτηκα κι ήμουν άμαθη ακόμη. Βράζουμε γάλα ίσαμε ένα μεγάλο φλιτζάνι. Το βάζουμε ζεστό στην ντουλάπα και την κλείνουμε. Όταν την ξανανοίξουμε, μετά από μισή ώρα, θα έχει εξαφανιστεί εντελώς κάθε άσχημη μυρωδιά.
 
Αφού λοιπόν τελειώσουμε με το καθάρισμα, αφήνουμε να στεγνώσουν καλά οι ντουλάπες και μετά τοποθετούμε τα ρούχα βάζοντας όσον αφορά τα διπλωμένα κάτω τα βαριά και ογκώδη κι από πάνω τα ελαφριά. Για τα ρούχα που τσαλακώνονται εύκολα και πρόκειται να τα αποθηκεύσετε, θα σας πρότεινα να μην τα σιδερώσετε.
 
* Διπλώστε τα προσεκτικά και γεμίστε με χαρτί τα σημεία που δεν θέλετε να τσαλακωθούν.
 
Τα ρούχα που κρεμιούνται τοποθετούνται κατά μέγεθος έτσι ώστε κάτω από τη σειρά, παραδείγματος χάριν, των πουκάμισων να δημιουργείται χώρος που μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε. Στο εμπόριο κυκλοφορούν καλόγουστα κουτιά από κατάλληλα υλικά, μέσα στα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε κάλτσες, μαντίλια κι άλλα μικρά σε μέγεθος είδη ένδυσης. Έτσι, όταν είμαστε βιαστικοί, δεν ανακατεύουμε όλη την ντουλάπα για να βρούμε κάτι.
 
Τώρα που είναι η εποχή που σηκώνουμε-αποθηκεύουμε τα βαριά ρούχα και τα μάλλινα, είναι απαραίτητο να βάλουμε παντού φυτικά αντισκορικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικά υλικά, όπως τρίμματα ή αιθέριο έλαιο κέδρου, ξερά γαριφαλάκια, κομμάτια κανέλας, λεβάντα τριμμένη αλλά και σε αιθέριο έλαιο, μοσχοσάπουνα και φύλλα δάφνης (προσοχή να είναι κομμένα πριν μία εβδομάδα για να μη μουχλιάσουν).
 
Η μαμά Αφροδίτη μού είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για να μην πλησιάσει σκόρος στα ρούχα μας είναι να κόψουμε φύλλα καρυδιάς, να τα ξεράνουμε ελαφρώς ανάμεσα σε δυο φύλλα χαρτιού και μετά να τα βάλουμε σε σακουλάκια που θα τα κρεμάσουμε ανάμεσα στα ρούχα μας. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ναφθαλίνη αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι ή αλλεργικά άτομα.
 
Αερίζουμε, επίσης, τα παπούτσια που θα αποθηκεύσουμε λόγω σεζόν και τοποθετούμε μέσα στο καθένα λίγο μπέκιν πάουντερ. Τα αφήνουμε για μία νύχτα και μετά το απορροφάμε με την ηλεκτρική σκούπα. Είναι ό,τι καλύτερο για τις δυσάρεστες οσμές και τους μύκητες. Τα τοποθετούμε σε κουτιά, αφού τα γεμίσουμε με χαρτί για να μη χάσουν τη φόρμα τους. Τέλος, τακτοποιούμε τα συρτάρια χωρίζοντας τα ρούχα σε κατηγορίες. Παραδείγματος χάριν, αλλού τα εσώρουχα, αλλού τις πετσέτες του μπάνιου κλπ.
 
Τοποθετούμε επίσης διαχωριστικά στα συρτάρια μας για να μπορούμε εύκολα να διαλέξουμε κάτι. Ας πούμε τα καλσόν από τα κοντά καλτσάκια.
 
Να ξέρετε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του νοικοκυριού μέσα στο σπίτι μας είναι η αταξία και η ακαταστασία. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις ντουλάπες των ρούχων, αλλά για όλο το σπίτι μας.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Αλλαγή εποχής, φροντίδα για τα χαλιά και τις φλοκάτες
› 
Tα Αλατισμένα.
› 
Τα Αλατισμένα/2
› 
Tα Αλατισμένα/3
› 
Τα καραβάνια
© ΙΣΤΟΣ 2024
Φαραώνα
Η Νατάσσα Φωκιανίδου ζει στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με τη μικροϋφαντική.
« Bloggers