Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
   Γλυκά
Τιραμισού με μασκαρπόνε
Υλικά
για 8 άτομα
400 ml καφέ φίλτρου
50 ml γάλα
100 ml κονιάκ
κακάο (για πασπάλισμα)

Για τα σαβαγιάρ:
ασπράδι από περίπου 5 αυγά
150 γραμμ. ζάχαρη
κρόκος από περίπου 5 αυγά
125 γραμμ. αλεύρι
κρυσταλλική ζάχαρη (για πασπάλισμα)
άχνη ζάχαρη (για πασπάλισμα)

Για την κρέμα:
500 γραμμ. τυρί μασκαρπόνε
100 γραμμ. άχνη ζάχαρη
κρόκος από περίπου 5 αυγά
ασπράδι από περίπου 5 αυγά
30 γραμμ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Για τα σαβαγιάρ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Χτυπάμε στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα το ασπράδι με τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Σταματάμε και προσθέτουμε τον κρόκο ανακατεύοντας απαλά με μία πλαστική κουτάλα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο συνεχίζοντας το απαλό ανακάτεμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και σε μία λαδόκολλα που έχουμε τοποθετήσει πάνω σε ένα ταψί σχηματίζουμε με ένα ίσιο κορνέ γραμμές μήκους 8 εκ. και πάχους 2 εκ. Πασπαλίζουμε πρώτα με την κρυσταλλική και μετά με την άχνη ζάχαρη. Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά περίπου, έως ότου τα σαβαγιάρ πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
 
Για την κρέμα: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μασκαρπόνε με την άχνη. Ρίχνουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε. Χτυπάμε στο μίξερ το ασπράδι με τα 30 γραμμ. ζάχαρη έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.
 
Συναρμολόγηση: Συνθέτουμε το γλυκό λίγο προτού το σερβίρουμε, διότι τα σαβαγιάρ πανιάζουν εύκολα. Ζεσταίνουμε ελαφρώς σε μία κατσαρόλα τον καφέ με το γάλα και προσθέτουμε το κονιάκ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βουτάμε μέσα για πολύ λίγο ένα ένα τα σαβαγιάρ. Σε ένα πιάτο βάζουμε 3-4 σαβαγιάρ, το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτουμε με κρέμα και συνεχίζουμε με μία στρώση βουτηγμένα σαβαγιάρ. Πασπαλίζουμε με το κακάο.
 
   Γλυκά