Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
   Γλυκά
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά, χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά, χρόνος αναμονής: 30 λεπτά.
Υλικά
για 8-10 άτομα
1 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. σιμιγδάλι, ψιλό
3 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
φλούδα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
1 ξυλαράκι κανέλλας
100 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα
κανέλλα σε σκόνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα για 7-8 λεπτά ώστε να καβουρντιστούν ελαφρά τα αμύγδαλα και να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα το σιμιγδάλι. Παράλληλα σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλλα και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει ένα πολύ ελαφρύ σιρόπι. Χαμηλώνουμε στο μισό τη θερμοκρασία στο μάτι της κατσαρόλας με το σιμιγδάλι και ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι χωρίς τη φλούδα λεμονιού και την κανέλλα. Ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα πήξει ώστε να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μεταφέρουμε τον χαλβά σε φόρμα, τον στρώνουμε καλά και τον αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά. Τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα.
 
Tip

• Συνοδεύεται ιδανικά με 1 μπάλα παγωτού και λίγο σιρόπι από γλυκό τριαντάφυλλο.
 
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

• Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λάδι με ίση ποσότητα βουτύρου και το νερό στο σιρόπι με ίση ποσότητα γάλακτος.

• Στο μείγμα του χαλβά μπορούν να μπουν καβουρντισμένα κουκουνάρια, σταφίδες, ψιλοκομμένα ξερά φρούτα, σπόροι ροδιού και όποια άλλα αποξηραμένα φρούτα ή ξηροί καρποί μας αρέσουν.

• Για ακόμη περισσότερο άρωμα προσθέτουμε ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι κατά τη διάρκεια του καβουρντίσματος του σιμιγδαλιού.
 
   Γλυκά