Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
   Ψωμί
Ψωμί με λευκό αλεύρι
Χρόνος προετοιμασίας: περίπου 2 ώρες, χρόνος μαγειρέματος: 40'-50'.
Υλικά
για 1 φραντζόλα (8-12 μεγάλες φέτες)
• 700 γρ. λευκό σκληρό αλεύρι
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. αλάτι
• 1 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
• 2 φακελάκια μαγιά, ξερή
• περίπου 450 ml νερό, χλιαρό
Εκτέλεση
1. Βάζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη, μαζί με το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό στη λεκάνη και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι μας.
 
2. Ξεκινάμε το ζύμωμα και με τα δύο χέρια. Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη, καταλαβαίνουμε αν χρειάζεται κι άλλο νερό. Αν μας παραπέσει νερό, διορθώνουμε προσθέτοντας λίγο ακόμη αλεύρι. Παράλληλα μαζεύουμε τα υλικά που κολλάνε στα πλαϊνά της λεκάνης, προς το κέντρο.
 
3. Ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά και μόλις ενωθούν καλά όλα τα υλικά, μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας που τον έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα πιο δυνατά πλέον με τις γροθιές μας, πιέζοντας με δύναμη. Κάθε λίγο «διπλώνουμε» τη ζύμη στα δύο, σαν να κλείνουμε ένα βιβλίο.
 
4. Δίνουμε στη ζύμη ένα ωραίο στρόγγυλο σχήμα, τη βάζουμε σε ένα μπολ, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30-40 λεπτά.
 
5. «Χαλάμε» τη ζύμη με τις γροθιές μας ώστε να φύγει όλος ο αέρας και την ξαναζυμώνουμε ελαφρά. Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε τα υλικά που έχουμε σκοπό να ενσωματώσουμε στη ζύμη (σπόρους, τυρί, αλλαντικά, λαχανικά, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς) ώστε να κάνουμε ψωμιά με διάφορες γεύσεις και αρώματα. Την πλάθουμε σε κοντόχοντρο μπαστούνι και τη βάζουμε σε μία ελαφρώς αλευρωμένη ή λαδωμένη φόρμα για ψωμί ή κέικ. Σκεπάζουμε και πάλι με μια πετσέτα.
 
6. Αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για 30-35 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ
• Στις συνταγές για ψωμί όλοι οι χρόνοι είναι σχετικοί. Μεγάλο ρόλο παίζουν η ποιότητα των αλεύρων, η θερμοκρασία και η υγρασία της περιοχής, καθώς και η θερμοκρασία του χώρου που δουλεύουμε.
• Το ζύμωμα μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε επιφάνεια, αρκεί να μην είναι μαρμάρινη, καθώς το μάρμαρο είναι πολύ κρύο και καθυστερεί το φούσκωμα της ζύμης.
• Όταν λέμε «χλιαρό νερό» σημαίνει πως πρέπει να είναι κοντά στη θερμοκρασία του σώματός μας. Πιο απλά, μπορείτε να πάρετε λίγο ζεστό νερό από τη βρύση ή να ζεστάνετε λίγο σε ένα κατσαρολάκι, αρκεί να μην καίγεστε όταν βάζετε μέσα το δάχτυλό σας.
• Η ξερή μαγιά μπορεί να υπάρχει στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά σας χωρίς να σας νοιάζει αν έχει πολυκαιρίσει. Μια άλλη ευκολία είναι ότι δεν χρειάζεται να τη διαλύσετε σε χλιαρό νερό στο ξεκίνημα της συνταγής. Αν δεν σας γεμίζει το μάτι, τότε αντικαταστήστε τα δύο φακελάκια της συνταγής με 20 γρ. νωπής μαγιάς. Οι συνταγές που σας δίνουμε είναι σχετικά εύκολες, για αυτούς που θέλουν να καταπιαστούν για πρώτη φορά με το ψωμί. Τα βαριά σκούρα και ξινά ψωμιά με προζύμι έχουν πιο πολλή δουλειά. Αν είστε αρχάριοι, ξεκινήστε με τις δύο αυτές συνταγές για σίγουρα αποτελέσματα!
• Μπορείτε να ζυμώσετε στο μίξερ με το ειδικό εξάρτημα, τον γάντζο που μοιάζει με σπιράλ. Αρκεί να μοιράσετε τα υλικά της συνταγής στα δύο, και να ζυμώσετε δύο φορές.
• Ξεχάστε τις κουβέρτες και τις φλοκάτες που σκέπαζαν τη ζύμη παλιά! Μια απλή, καθαρή, βαμβακερή πετσέτα είναι αρκετή. Απλώς κλείστε την πόρτα της κουζίνας σας για να μην κάνει ρεύμα και να ζεστάνει ο χώρος. Ή ανάβουμε τον αέρα του φούρνου στους 250οC για 5 λεπτά με την πόρτα του φούρνου ανοιχτή. Τον χειμώνα μπορείτε απλώς να βάλετε το μπολ με τη ζύμη κοντά στο καλοριφέρ. Πάντως, και τίποτε από όλα αυτά να μην κάνετε, η ζύμη σίγουρα θα φουσκώσει.
 
   Ψωμί