Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
   Πίτες-τάρτες
Τάρτα με κολοκυθάκια, λιαστές ντομάτες και ανθότυρο
Υλικά
για 4 άτομα
50 γραμμ. ζύμη για τάρτες
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
2 κολοκυθάκια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
50 γραμμ. λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο, πολύ καλά στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες
250 γραμμ. φρέσκια μυζήθρα, φρέσκο ανθότυρο ή γαλομυζήθρα
2 κ. σούπας γάλα
2 αυγά, χτυπημένα
4 κ. σούπας διάφορα φρέσκα μυριστικά, ψιλοκομμένα (βασιλικό, δενδρολίβανο, θυμάρι, μαντζουράνα)
12 ελιές θρούμπες, χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένες
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο και την απλώνετε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι με διάμετρο 23 εκ. Τρυπάτε τη βάση της με ένα πιρούνι και τη βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει για 20 λεπτά. Στρώνετε την επιφάνειά της με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνετε επάνω του φασόλια, ώστε να μη φουσκώσει η ζύμη, και τη βάζετε να ψηθεί σε προθερμασμένο στους 200oC φούρνο για 10-12 λεπτά.
 
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα κολοκυθάκια, σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τα απλώνετε πάνω από την ελαφρώς ψημένη βάση της τάρτας και προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, φροντίζοντας να τις μοιράσετε ομοιόμορφα.
 
Βάζετε σε ένα μπολ το ανθότυρο, το γάλα και τα αυγά και τα χτυπάτε όλα μαζί μέχρι να ανακατευτούν καλά. Προσθέτετε στο μείγμα τα μυρωδικά, το αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με αυτό τη γέμιση με τα κολοκυθάκια. Σκορπίζετε από πάνω και τις ελιές και ψήνετε την τάρτα στον ήδη ζεστό φούρνο για 30-35 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθούν τα αυγά και να ροδίσει καλά.
 
Tips

• Συνηθίζουμε να ψήνουμε τη βάση της τάρτας χωρίς τη γέμιση για να ψηθεί καλύτερα η επιφάνειά της. Για να μη φουσκώσει όμως το φύλλο, απλώνουμε επάνω του αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το συγκρατούμε με βαρίδια. Οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν τα φασόλια ή τα ρεβίθια παλαιάς εσοδείας που είχαν ξεμείνει στα ντουλάπια τους. Σήμερα θα βρείτε στα καταστήματα εξοπλισμού κουζίνας ειδικά βαρίδια σαν βόλους που προορίζονται για αυτήν ακριβώς τη χρήση.
 
• Πολλές φορές η συνταγή μιας τάρτας ζητάει κρέμα γάλακτος. Αν δεν σας βρίσκεται στο ψυγείο, αντικαταστήστε τη με πηχτό γιαούρτι ή αραιώστε ένα κρεμώδες τυρί με λίγο γάλα και χτυπήστε το μαζί με τα αβγά της συνταγής στο μίξερ.
 
• Οι τάρτες ψήνονται συνήθως, ακόμη και αν δεν το λέει η συνταγή, στους 175oC-180oC για 40-45 λεπτά και είναι έτοιμες όταν πήξει η γέμιση και πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα. Από εκεί και πέρα, φροντίζουμε να μην τις αφήσουμε άλλο στον φούρνο γιατί το ψήσιμό τους συνεχίζεται.
 
   Πίτες-τάρτες